CHP heyeti Kaz Dağına gidiyor

Abone ol

CHP tarafından, oluşturulan komisyon, bölgedeki incelemelerine başladı.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil başkanlığında, milletvekilleri Nevin Gaye Erbatur, Ergün Aydoğan, Ahmet Küçük, Bilgin Paçarız, Murat Sönmez, Çetin Soysal, Tansel Barış ve Ali Rıza Öztürk'ten oluşan komisyon, 3 günlük gezi çerçevesinde ilk olarak Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Küçükdere köyündeki Koza Altın İşletmesinde incelemelerde bulundu. Komisyon üyelerine bilgi veren Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, Atatürk'ün ''bir milletin yükselmesinin yer altı zenginliklerinin işlenmesi ve değerlendirmesine bağlı olduğunu'' söylediğini anımsattı.

Yer altı zenginliklerinin, çevreyi koruyarak, çevreye duyarlı teknolojilerle, maden sahalarının rehabilite edilip doğaya eskisinden daha iyi bir şekilde bırakılarak çıkarılması gerektiğini kaydeden Öğüt, bu şekilde ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanacağını ve bu zenginliklerin reel ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi.

Öğüt, Türkiye'de çeşitli alanlarda kullanılan siyanürün sadece yüzde 1'inin madencilik sektöründe kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi: ''Dünyada altını olup da çıkarmayan tek ülke yok. Üretimin yüzde 57'si Amerika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi çevre mevzuatının en sıkı olduğu ülkelerde, bine yakın tesiste yapılıyor. Balıkesir Havran'da ise sadece açık ocak çalışması yapılıp hiçbir kimyasal kullanılmadan maden Ovacık tesislerine taşınıyor.''

Koza Altın İşletmelerinin çevre teknolojisinin, AB Komisyonu tarafından Avrupa Birliği ülkelerine örnek tesis olarak gösterildiğini, bu çalışmanın TÜBİTAK ile Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsünden bir heyet tarafından da tescillendiğini belirten Öğüt, ''Ayrıca gerek devlet gerekse bağımsız denetimler de yapılmaktadır. Dünyada sürdürülebilir madencilik alanında çevre konusunda bizden daha hassas bir yapının ortaya çıkması durumunda madeni bile kapatırız. Bu, iddiamızın ne kadar gerçek olduğunun göstergesidir'' dedi.

Komisyon üyeleri, yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından işletmeden ayrılırken, Komisyon Başkanı Tamaylıgil, kendilerini bekleyen yöre halkına, ''Biz buraya madenler hakkında teknik bilgi almaya geldik. Amacımız denetleme değil, altın üretimi konusunda bilgi edinmek ve incelemelerde bulunmaktır. Bölge halkının beklentilerini siyasi parti olarak en iyi şekilde ortaya koymak istiyoruz, bunun için inceleme yapacağız ve sonuçları bir rapor haline getireceğiz'' dedi.

Geziye, Orman Mühendisleri Odası Başkanı Salih Sönmezışık, Körfez Belediyeler Birliği ve Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Körfez Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal da katıldı.

Günün Önemli Haberleri