Cezmi Ersöz'ün çiğnenen onuru
Abone olCezmi Ersöz'ün Almanya'da yaşadıklarını yeniden gündeme taşıyan Adnan Ekinci, yapılanları insanlık onuruyla bağdaştırmadı. Ekinci, Türk Dışişleri'ne de sitemi var.
Radikal Gazetesi'nin hukukçu yazarı Adnan Ekinci, gazeteci-yazar Cezmi Ersöz'ün geçtiğimiz Temmuz ayında Almanya'da gözaltına alınmasının ardından yaşanan olayları içine sindiremedi. Ersöz'ün Almanya'da gördüğü insanlık dışı muameleyi başlıklı yazısıyla yeniden gündeme taşıyan Ekinci, Türk Dışişleri yetkilerine de kaygılarını belirtti:
- Gazeteci-yazar Cezmi Ersöz, geçtiğimiz temmuz ayının başında, Anadolu Federasyonu Derneği tarafından Almanya'nın Heidelberg şehrine yakın bir kasabadaki yaz kampına konuk olarak çağrıldı.
Kampta, 17'si çocuk olmak üzere toplam 55 kişiydiler. Çocukların yaşları üç ile 10 arasındaydı. Kampa katılanlar hem tatil yapıyorlar hem de aralarında kültürel etkinlikler düzenliyorlardı. Canlı, neşeli ve farklı bir ortam vardı. Çadırlarda kalıyorlardı... Ersöz, 4 Ağustos akşamı edebiyat, kitapları ve Türkiye'deki son siyasi, sosyal ve sanatsal gelişmelerle üzerine bir konuşma yaptı.
Kampa baskın
Kamp, 5 Ağustos sabahın seherinde silahlı, çelik yelekli, yaklaşık 150 polis tarafından basıldı. Polisler, çadırların içine girip, insanların elbiselerini bile giymelerine izin vermeden, yaka paça dışarı çıkardılar. Pasaportlarını incelediler. Bu sırada çocuklar korku içinde ağlıyorlardı, aileleri çocuklarını yatıştırmakta zorluk çekiyorlardı... Cezmi Ersöz, cep telefonuyla avukatına ulaşmaya çalıştı, ama polisler elindeki telefonu alarak haberleşme özgürlüğünü engellediler. İçeriğini bilmedikleri Almanca belgeler imzalatmaya çalıştılar. Kimlik tespitleri yapıldıktan sonra Heidelberg Emniyet Müdürlüğü'ne getirildiler. Avukat ve tercüman talebinde bulundu, ama kabul edilmedi. Parmak izlerini aldılar, fotoğraflarını çektiler. Polislere basın kartını gösterdi, umursamadılar. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olduğunu söyledi, Aldırmadılar. Sorguları üç saate yakın sürdü. İlacını içmek için bir bardak suyu bile çok gördüler.
Eşyalara el konuldu
Sonra serbest bırakıldılar, ama cep telefonları ve kişisel eşyalarını geri vermediler...
Ersöz, ertesi günü Türkiye'ye döndü. Uzun süre beklemesine rağmen, eşyaları teslim edilmedi..
Almanya'da olup bitenleri basın toplantısı ile Türkiye'de kamuoyuna duyurdu. Değişen bir şey olmadı.
Dışişleri Bakanlığı bu olup bitenleri olağan saymış olmalı ki, bir kez olsun kendisini aramadı.
Cezmi Ersöz, bir Türk gazetecisi ve yazarı olarak çiğnenen onuru ile kaldı.
'Ortak Payda'ya davet var
Hâşâ, AB sürecinde yapılan uyum yasalarına (uygulamadaki sonuçları hariç) bir diyeceğimiz yok. Hatta, Türkiye'nin AB üyeliğinde çok önemli bir viraj olan aralık ayını da merakla bekliyoruz.
Şunu da itiraf etmeli ki, AB üyeliği çerçevesinde estirilen fırtına, hep yukarılarda estiriliyor. Toplum, AB projesinin öznesi, ama aynı zamanda da en pasif süjesi.
O sebepledir ki, 'Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim' adlı yapılanma 'Sivil toplum işte bunları istiyor' denilebilecek bir çalışma başlattı.
Nasıl?
Amaç: Sivil toplum kesimlerinin demokratikleşme ve sivilleşme yönündeki görüş ve istemlerini belirleyerek, seçilenlerle seçmenler arsında sürekli bir diyalog oluşturmak.
Araç: Sivil toplum tarafından seslendirilcek görüş ve istemleri ana hatlarıyla bir araya getiren bir belge oluşturmak ve buna dayanarak somut adımlar atmak. Bu belgeyi sürekli-hiç değilse her yıl-güncellemek.
Yöntem: Sivil toplum örgütlerinin ve etkin bireylerin bir araya gelip, demokratikleşme ve sivilleşme önünde sorun olarak gördükleri konuları tartışacağı ve ortak görüşlerin saptanacağı bir dizi bölgesel toplantı yapmak, aynı zamanda bunları bir web sitesinde tartışmaya açmak. Sonra da sonuçların bir çalışma grubu tarafından bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesi ve bölgesel toplantılardan seçilecek temsilcilerle birlikte bir sonuç belgesi oluşturmak.
Ya sonra?
Bu çerçevede, şimdiye kadar, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Trabzon ve Adana'da bölgesel arama toplantıları yapıldı. Bölgesel farklılıklar gözetilerek belirlenen konular yüz yüze tartışıldı, ortak noktalar saptandı.
Şimdi sıra, tartışmayı geniş kitlelere yaymaya geldi.
Bu nedenle, 'www.ortakpayda.org' sitesi kurularak, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik konularla ilgili görüş, düşünce ve öneriler, ileride oluşturulacak toplumsal ortak payda için bir araya getirilmeye çalışılıyor.
Ve sizi, sivil ortak iradeyi birlikte oluşturmak üzere web sitesine davet ediyorlar.
Yazı: Adnan Ekinci
Kaynak: