Cezayir Arap Baharı'ndan muaf mı?
Abone olCezayir hükümeti, Kuzey Afrika'daki devrim dalgasının kıyılarına ulaşmasını önlemeye çalışıyor. Siyaset uzmanı Hamud Salhi, hükümetin ne kadar başarı şansı olduğunu BBC'nin Focus on Africa dergisine değerlendirdi.
Cezayirli yetkililer, aylardır olası bir devrim tehdidini önlemek için çaba sarfediyor.
Komşu Tunus ve Mısır'daki halk hareketlerinin başarısı, hükümet çevrelerinde devrimi tecrübe edecek, sıradaki ülkenin Cezayir olabileceği yolunda alarma neden oldu.
Etkisi öyle büyüktü ki Cezayir'in doğusundaki yerel yönetimler
polise sokak denetimlerini hafifletmeleri talimatını verdiler.
Polise ayrıca işportacıları görmezden gelmeleri ve işportacıların işlerini etkilediğini söyleyen dükkan sahiplerinden vergi almaktan kaçınmaları söylendi.
Şimdiye dek taviz politikası meyvesini vermiş görünüyor ama acaba Cezayir hükümeti daha ne kadar bundan yararlanabilir?
Cezayir'de ciddi konut sıkıntısı başgöstermiş durumda, yüksek tüketici fiyatları ve düşük maaşlar da cabası.
Uluslararası Para Fonu IMF'ye göre 24 yaşındakiler arasında işsizlik oranları yüzde 25 civarında bulunuyor, bu durum sosyal sınıfların arasını daha da açıyor.
Cezayir hükümeti petrol ve doğal gaz ihracatından sağlanan yüksek gelir sayesinde halkın öfkesini bastırmayı şimdilik başarıyor.
Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın yönetimi, halkı kazanmak için bir dizi girişim de başlattı.
Kamu çalışanlarına yüzde 34 oranında maaş artışı yapılırken, un, süt, yağ ve şekerde devlet teşviği sağlandı.
İhraç malı yağ ve şekere vergi kesintisi getirildi, sokak denetimleri gevşetildi.
Hükümet 22 Şubat'ta 19 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal uygulamasını kaldırmayı kararlaştırdı, karar 24'ünde yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı bu ay içinde hapisteki dört bin İslamcıya af çıkarmaya hazırlanıyor. Pek çoğu 1992'de İslamcılarla ordu arasındaki gerginlik sırasında hapse atılmıştı.
Cumhurbaşkanı Buteflika, sonuçları gelecek yıl alınacak, iddialı bir reform programını yürürlüğe soktu.
Anayasa değişikliği, yeni seçim yasaları, basın yasası, yolsuzluğu ve bürokratik engellerin hafifletecek yeni önlemler gündemde.
Buteflika, reformlar konusunda ulusal diyalog sürecini yürütmek üzere Berberi partilerle ve İslamcı liderlerle bağlantıları olan iki kişiyi, eski danışmanı General Muhammed Tuati ve eski kabineden sorumlu bakanı Muhammed Ali Bugazi'yi atadı.
Libya'dan alınan dersler
Ancak hükümetin devrim tehdidini uzaklaştırmak için başvurduğu yöntemler arasında taviz ve reformun yanı sıra propaganda da da yok değildi.
Cezayir resmi yayın organı Libya haberlerini verirken terörizm tehdidi, yabancıların müdahalesi, tahrip olmuş altyapı ve toplu katliam görüntüleriyle asayişin tümden çöküşüne dikkat çekti.
Cezayir hükümeti mevcut krizi idare etmekte başarılı olmuşsa da daha fazlasını yapması şart.
Başarıların ilerletilebilmesi ise cumhurbaşkanının, ülkede pek çok Cezayirlinin sıkıntıların aşılmasında temel saydığı "kötü yaşam koşullarına çözüm bulmak, şeffaflığı ve adil siyasi temsiliyeti hakim kılmak" için bastırmaya ne kadar istekli olduğuna bağlı olacak.
Yeni ve meşru bir düzenin merkezi, ordunun gücünün sınırlanması ve sistemin şeffaflaşması olabilir.
Ülkenin ekonomik kalkınması da kilit önem taşıyor.
Sosyo-ekonomik sorunlar devam ettiği takdirde, halkın kaçınılmaz şekilde 'Devrim'e yönelmekten başka seçeneği kalmayacak.
Cezayir hükümetinin, Cezayir'i ve kendisini radikal bir değişimden koruyup koruyamadığını zaman gösterecek.
Hamud Salhi, California Devlet Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olarak görev yapıyor.