Ceza puanıyla zorunlu eğitim

Abone ol

İçişleri Bakanı'nın talimatı ile denetimleri arttıran polis trafikteki hatalı sürücüler göz açtırmıyor

Başta alkol kontrolü olmak üzere, araçta cep telefonu ile konuşma ve aşırı hız gibi hatalara göz yummayan emniyetin trafikten men ettiği 1 milyonu aştı.

Trafikte uygulanan ceza puanlarını artırmasının ardından ehliyetine el konulan şoför sayısında ise rekor bir artış yaşandı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre ehliyeti alınan sürücü sayısı 2008 yılına oranla yüzde 430 yükselişle 14 bin 330'a çıktı. 2008 yılında 100 puan sınırını aşarak ehliyetine el konulan şoför sayısı 2 bin 695 idi. 100 Ceza puanını aştığı için 9 yılda 28 bin 543 sürücünün ehliyeti alınırken puanlarını arttırıldığı 2009'da bu rakam 14 bin 330 olarak gerçekleşti. EGM verilerine göre 2000-2009 yılları arasında alkol, aşırı hız, ceza puanı ve sürücü olmayı engelleyecek ölçüde sağlık şartlarının değişmesi gibi sebeplerden dolayı ehliyetine el konulan sürücü sayısı 1 milyonu aştı. 10 yıllık sürede alkollü araç kullandığı için 1 Milyon 29 bin sürücünün ehliyetine el konulurken, aşırı hızdan dolayı 52 bin, ceza puanından dolayı 14 bin ve sağlık nedenlerinden dolayı bin 412 sürücünün ehliyetine el konuldu.

20 PUAN MAKUL BİR SEVİYEYE DÜŞÜRÜLMELİ

Trafik ceza puanlarındaki ciddi artışı sonrası ehliyetine el konulanların başında minibüs şoförlerinin geldiğini belirten Bahçelievler Minibüs Esnaf Odası Başkanı Halit Yılmaz "Minibüs şoförleri ayakta yolcu aldığını için trafik ceza kanununa göre 20 ceza puanı yazılıyor. Minibüslerin indirme bindirme cepleri olmadığından, ticari taksilerin ise şehir içinde durakları olmadığından sık sık cezai işleme tabi tutuluyorlar. Böyle devam ederse İstanbul'da özellikle ticari araçlar da çalıştıracak şoför bulamayacağız." diye konuştu. Esnaf olarak beklentilerinin özellikle kavşaklarda yolcu alıp bindirmek ve ayakta yolcu almadan dolayı kesilen ceza 20 puanının makul bir seviyeye düşürülmesi olduğunu kaydeden Yılmaz "İstanbul'da taşıma sektöründe İETT ve Halk Otobüsleri hınca hınç ayakta yolcu alırken maalesef minibüslere ayakta yolcu aldırılmamaktadır. İstanbul'da doğru dürüst taksi ve minibüs indirme bindirme yeri var mı varda biz mi bilmiyoruz? Minibüsçü ve taksici esnafım daha ekmek parasını kazanmaya çıkmadan potansiyel suçlu oluyor. Devamlı olarak uygun yerde yolcu indirme yapma mevzuatından dolayı ceza yiyorlar. Bu sebeple 2918 karayolları trafik kanunun da bu tür uygulamalar göz önüne alınmalı ve ona göre bazı maddeler de değişiklik yapılmalı" diye konuştu.

Trafikte son yıllarda teknolojik gelişmelerin uygulanması ile birlikte sürücülere kesilen ceza miktarlarının ciddi oranda arttığını belirten Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz ise "Ceza puanlarındaki artış trafikte sürücülere çekidüzen veriyor. Ehliyetine bir ay el konulan sürücü ikinci kez hata yapmaz." dedi.

CEZA PUANLARI 1'DEN 10'A YÜKSELTİLDİ

Bakanlığın, AB standartlarında hazırladığı 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girdi. Hata yapan sürücüler hem para cezası hem de ceza puanına çarptırılıyor. Kırmızı ışık kuralına uymayan şoförlere 128 TL para cezasının yanında 20 ceza puanı veriliyor. Araç kullanırken cep telefonuyla konuşan ve yüksek sesle müzik dinleyenlere ise 61 lira para cezası kesilirken ehliyetine yazılan ceza puanı 1'den 10'a çıkarıldı. Ceza puanı 1 yıl içinde 100 sınırını aşan şoförlerin ehliyetlerine 2 ay el konuluyor. Süre sonunda eğitim gördüklerini belgeleyenlerin ehliyeti iade ediliyor. Kişinin aynı hatayı ikinci kez yaparak 100 ceza puanı alması halinde bu kez 4 ay sürücü belgesi alınıyor. Ayrıca psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesine tabi tutuluyor. Sürücülük yapmasına engeli bulunmayanlara ehliyetleri 4 ay sonra tekrar veriliyor. Bir yıl içinde üçüncü defa 100 ceza puanı alanların ise sürücü belgeleri iptal ediliyor. Ehliyeti olmadan araç kullandığı tespit edilen kişiler, mahkemeye sevk edilerek 265 TL hafif para cezası ve 1 aydan 2 aya kadar hapis cezasına mahkûm ediliyor. Alkollü iken araç kullanan sürücülere 537 lira ceza kesilirken aracı trafikten men edilerek sürücü belgesine 6 ay el konuluyor.


Günün Önemli Haberleri