Çetin Doğan cezaevinde

Abone ol

Dün serbest bırakılan üç generalin ardından tüm gözler bu iki isme yönelmişti. Mahkeme ikisini de tutukladı!

Emekli Orgeneral Doğan ile emekli Korgeneral Alan, haklarındaki tutuklama kararının ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sivil plakalı bir midibüsle Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinden Metris Cezaevine götürüldü.

Orgeneral Çetin Doğan'la birlikte bu sabah 3 kişi adliyeye sevk edildi. Eski Özel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Engin Alan da Çetin Doğan'la adliyeye getirildi. Doğan ve Alan'ın sorguları tamamlandı.
''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeyesevk edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan tutuklandı.

TUTUKLANMAYI BEKLEMİYORDUM

Mahkemenin ardından kısa açıklama yapar Çetin Doğan, mahkemenin tutuklama kararını beklemediğini söyleyerek, "asıl mücadele şimdi başlıyor" dedi.

ALKIŞLARLA UĞURLANDILAR

Adliyeden çıkartılan Doğan ve Alan, cezaevine götürülmek üzere araca bindirilirken, avukatlar tarafından alkışlarla uğurlandı.  Çetin Doğan'ın

PAŞALARA NELER SORULDU?

'Balyoz' darbe planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın savcılık sorgusunda 'Harp Oyunu Semineri' olarak adlandırılan seminerde konuşma yaptığını kabul ettiği öğrenildi. Savcı Bilal Bayraktar tarafından ifadesi alınan Çetin Doğan'a savcılık ifadesinde 'Balyoz' darbe planı ile 'Harp Oyunu Semineri' olarak adlandırılan seminere ilişkin sorular sorulduğu ve bu seminere ilişkin belgelerin gösterildiği öğrenildi.

Doğan'ın savunmasında 'Balyoz' darbe planı altında imzasının bulunmadığını sadece burada isminin geçtiğini ve böyle bir plandan haberi olmadığını söylediği öğrenildi. Doğan'ın seminerde konuştuğunu kabul ettiği ancak bunun iddia edildiği gibi bir darbe planı olmayıp sadece seminer olduğunu söylediği belirtildi.Çetin Doğan'ın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" iddiası ile sorgulandığı kaydedildi.Öte yandan, dün sorgulanan muvazzaf askerlerden ses kayıt örnekleri alınmıştı. Bu ses kayıtlarının söz konusu seminerdeki ses kayıtları ile karşılaştırılacağı belirtilmişti. Çetin Doğan'ın ses kayıt örneğini alınmadığı öğrenildi. 

avukatı Celal Ülgen adliye çıkışı yaptığı açıklamada, "Hukuki sorun yaşanıyor. Türkiye'de hukuk ciddi şekilde tehlike altında. Ülkemizin başta gelen sorunu yargının bağımsızlığıdır. Bu konuda ciddi sorunlar var. Yargılamanın içeriğini etkilememek için bu aşamada herhangi bir şey söylemiyoruz. Ortada iki tane plandan söz ediliyor. Birisi sahte, kurmaca, belli bir oligarşik güç tarafından hazırlanmış, birisi Genelkurmay kayıtlarında olan resmi plan. İçten, samimi, ayrıntılı açıklamalarımıza rağmen bir sonuç alamadık. Bir çelişkiyi açıklamak istiyorum; tutuklanan müvekkilimiz ve diğer general Engin Alan 1. Ordu bünyesinde görevli. Suçlanan madde 147. yada 312. nereden Tekirdağ'dan İstanbul'a kadar olan alanda Ankara'yı devirmek. Türkiye mutlaka aydınlık güçlere ulaşacaktır. Bütün halkın demokrasiye olan inancı ile Türkiye aydınlık günlere ulaşacaktı" şeklinde konuştu.

Balyoz denen plan kurmaca

Ne savcılıkta, ne de sorgu sırasında müvekkiline yönelik somut bir suçlama olmadığını ifade eden Ülgen, "Yalnız Çetin Doğan'a değil, Engin Alan komutanımıza karşı somut bir suçlama yok. Sadece falan şunu demişti, filan şunu demişti. Balyoz denen plan kurmaca. 11 sayfalık belge. Belgede imzası yok. Tutuklama gerekçesi kuvvetli suç şüphesi. Askeri savcıdaki bilirkişi raporunu sadece sahte Balyoz planı ile ilgili" dedi.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden sivil plakalı bir araçla adliyeye ulaştırılan Doğan ve beraberindekiler, hakim ve savcıların giriş yaptığı bölümden binaya alındı.

Adliyedeki sağlık kontrolünden sonra Orgeneral Çetin Doğan'ın sorgusu başladı. Adliyeye getirilen 3 kişiyle birlikte Emniyet'te sorgulanan kimse kalmadı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan, dün Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilmişti.

Öte yandan, Merkez Komutanlığı'ndan 5 muvazzaf asker daha adliyeye getirildi.

BALYOZ'DA 31 KİŞİ TUTUKLANDI

''Balyoz Güvenlik Hareket Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında şimdiye kadar gözaltında alınan muvazzaf ve emekli askerlerden 31'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''Balyoz Güvenlik Hareket Planı'' iddiaları soruşturmasına ilişkin 22 Şubatta gözaltına alınan muvazzaf ve emekli askerlerden, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Merkez Komutanlığı’ndaki işlemleri tamamlanan ilk grup 23 Şubatta adliyeye sevk edildi.

24 Şubatta gece geç saatlerde savıcılıktaki sorgularının ardından adliyeye çıkartılan ve aralarında eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü'nün de bulunduğu 7 kişi savcılık sorgularının ardından mahkemeye çıkarıldı.

Mahkemece Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 5 şüpheli tutuklanırken, emekli Albay Musa İstek serbest bırakıldı, bir muvazzaf subay hakkında da denetimli serbestlik hükmü uygulandı.

Aynı gece mahkemeye çıkarılan 5 muvazzaf subay ile emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve emekli Albay Kubilay Aktaş'ın da tutuklanmalarına karar verildi.

Son olarak dün gece adliyeye sevk edilen Tümamiral Semih Çetin ile Tuğamiral Turgay Erdağ'ın da aralarında bulunduğu 9 muvazzaf asker ile eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli ile emekli bir asker daha tutuklandı.

AYRINTILAR HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

KOMUTANLAR SERBEST

Dün sabah saatlerinde adliyeye getirilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı nezaretinde yapılan savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Adliyeye sevk edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un ise savcılık sorgusunun ardından denetimli olarak serbest kaldığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, bu gelişmelerin ardından emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in serbest bırakılmasına ilişkin, ''Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Dolayısıyla 2-3 ay önce serbest bıraktığımız halde adreslerini terk etmedikleri için bu gerekçeyle kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık'' açıklamasını yaptı.

KOMUTANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Gazetecilerin, ''Haklarındaki soruşturma devam ediyor mu?'' sorusu üzerine, Çolakkadı, ''Tabii devam ediyor. Sadece serbest bıraktık, soruşturma sürüyor. Şu an için içeriğine giremiyorum. Yani serbest bırakma gerekçemiz bu...'' dedi.

Böylece, son 4 günde 'Balyoz Güvenlik Hareket Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında gözaltına alınan 47 emekli ve muvazzaf subaydan 31'i tutuklanmış oldu.

Bu arada, ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü'nün de söz konusu soruşturmaya ilişkin ''şüpheli'' olarak ifadesi alınıp hakkında serbest bırakma kararı verildi.

Adliyedeki işlemlerin ardından, Köylü, ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu bulunduğu için Hasdal Askeri Cezaevine geri götürüldü.

Günün Önemli Haberleri