Cerrahın TCK isyanı
Abone olİstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, TCK ve CMK'nın iyileştirilmesi gerektiğini söyledi
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, yenilenen Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yer alan bazı hükümlerin etkin bir terörle mücadele için mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Terörle mücadele mevzuatı CMK ve TCK'dan ayrı farklı bir konsept olarak ele alınmalıdır" dedi.
Cerrah, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nce düzenlenen Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu'nun "Terörizme Karşı Şehirlerin Güvenliği ve Mücadele Yöntemleri" başlıklı ikinci oturumunda yaptığı konuşmada, terörle mücadelede en büyük engelin ortak bir terör tanımı üzerinde uzlaşılamaması olduğunu kaydetti.
Küreselleşmenin getirdiği kolaylıklarla sınır aşan boyutlara ulaşan uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti ve organize suçlarla mücadelede iş birliğini mümkün kılan ortak anlayış ve tanımlar bulunduğunu belirten Cerrah, ancak terörizmde henüz bu aşamaya gelinemediğini vurguladı.
Siber terörün de aynı şekilde bazı hükümetlerce desteklendiğini ifade eden Cerrah, uluslararası terörizmle mücadele için siber terör konusunda da bir strateji belirlenmesi ve uluslararası standartlar oluşturulması gerektiğine dikkati çekti.
Cerrah, Türkiye'de son 30 yıldır politik, etnik ve dini kökenli terör örgütleriyle başarıyla mücadele edildiğini, dolayısıyla mücadele birimlerinde ciddi bir birikim oluştuğunu belirterek, "Bu tecrübelerle gelinen nokta şudur ki terörizmin dini, ırkı ve ideolojisi yoktur. Terörizm ne ad altında olursa olsun bir insanlık suçudur ve her ne sebeple olursa olsun müsamaha edilmemelidir. Ülkemizde 35'e yakın sol kökenli terör örgütü tespit edilmiştir. Bu örgütlerden DHKP-C'nin üyesi Fehriye Erdal, ülkemizde büyük bir işadamıyla birlikte 3 kişinin öldürülmesi eyleminin faillerinden biridir. Fehriye Erdal olayında olduğu gibi uluslararası işbirliğinin önemi ortaya çıkmakta ve ülkelerin bu konudaki samimiyetlerini test etmektedir" dedi.
Terörle mücadelede mutlaka temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının gerekmediğini, ancak demokratik toplumlarda temel hak ve özgürlüklerin toplumsal yarar doğrultusunda belirli ölçüde sınırlandırılabileceğini söyleyen Cerrah, "Devlet güvenliği ve toplumsal yarar için örgütlerle ilişkili insanların bazı haklarına kısıtlamalar getirilmesi evrensel normlara ve anayasamıza bir aykırılık teşkil etmemektedir" diye konuştu.