Çernobil için milyonlarca euro bağış toplandı

Abone ol

Kiev'deki bağış konferansında toplanan para, Çernobil santralinin radyasyon yaymasını önlemek için inşa edilen tesisin tamamlanmasında kullanılacak.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen bağış konferansında 26 Nisan 1986'da dünyanın en büyük nükleer kazasının yaşandığı Çernobil santrali için milyonlarca euro yardım toplandı.

Bu para, santralde patlamanın meydana geldiği reaktörün radyasyon yaymasını önlemek için inşa edilmekte olan tesisin tamamlanmasında kullanılacak.

1986'da radyasyon sızıntısını önlemek için reaktör ve radyoaktif yakıt biriminin üzerine aceleyle duvar örülmüştü.

Şimdi bu geçici önlemin yerini alacak daha sağlam ve güvenli bir korunak inşa ediliyor.

40 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcilerinin katıldığı konferansın açılışında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç inşaatın tamamlanması için 740 milyon euroya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu paranın yaklaşık onda biri Ukrayna bütçesinden karşılanacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso projeye 110 milyon euro katkıda bulunacaklarını söyledi.

100 yıllık koruma

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 180, ABD hükümeti 123 (yaklaşık 86 milyon euro) Rusya Federasyonu 45, Fransa 47, Almanya 42,4, İngiltere 32, Çin 4 ve Hindistan 1 milyon euro yardımda bulunacak.

Reaktörün üzerini kapatacak 100 metre yüksekliğindeki tesis türünün en büyüğü olacak.

Tesisin, Çernobil'in en az 100 süreyle radyasyon yayma riskini ortadan kaldıracağı söyleniyor.

Çernobil'deki patlama Türkiye'nin Karadeniz kıyıları dahil çok geniş bir alanda milyonlarca kişiyi radyasyon sızıntısına maruz bırakmıştı. Radyasyon bağlantılı hastalıklardan binlerce kişi ölmüştü.

Çernobil ve çevresinde hala yüksek oranda radyasyon var.

Günün Önemli Haberleri