Çerkes Ethem'e iadei itibar teklifi
Abone olAmman'daki mezarı Türkiye'ye devlet töreniyle getirilmeli ve mecliste kanun çıkarılarak iade-i itibar yapılmalıdır.
Zaman si yazarlarından Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, İstanbul Çerkes Derneği'nde, ''Milli Mücadele Döneminde Hakkı Yenilenler'' başlığı altında bir söyleşi gerçekleştirdi.
Merter'de 2012 yılından beri çalışmalarını yürüten ve bu çalışmalarla basında da sık sık adı geçen İstanbul Çerkes Derneği'nde söyleşi gerçekleştiren isimler arasında; Radikal Gazetesi dış haberler müdürü Fehim Taştekin, ATV Avrupa'da Gündem Programı'nın sunucusu ve Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, 'Çerkes Aşkı' isimli tarihi romanın yazarı Halit Kakınç, Taraf Gazetesi yazarı ve öğretim görevlisi Ferhat Kentel de vardı.
Söyleşi programının devamında katılımcıların sorularını tek tek cevaplayan Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne'ye program sonunda Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes Fed) genel başkanı Dr. Nusret Baş tarafından katılımcılar adına teşekkür konuşması ve çiçek takdimi yapıldı.
Türköne, söyleşi programında Çerkeslerin Milli Mücadele Dönemi'ndeki önemine sık sık değindi ve aşağıdaki açıklamalarda bulundu.
ETHEM'E İADE-İ İTİBAR YASASI ÇIKMALI
''Çerkes Ethem Meselesi, Çerkeslerin değil bu ülkenin-Türklerin meselesi olarak görülmelidir.Çerkes Ethem Meselesi şu şekilde çözülmelidir: Amman'daki mezarı Türkiye'ye devlet töreniyle getirilmeli ve mecliste kanun çıkarılarak iade-i itibar yapılmalıdır. Bu ülkenin iç huzuru ve geleceği için bu zaruridir.''
BEDEL ÖDEYENLERİN BAŞINDA ÇERKESLER VARDI
''Ortadoğu'da ülkelerin sınırları başkaları tarafından, dışarıdan çizilirken bu ülkenin (Türkiye'nin) sınırları halkın kendisi tarafından büyük bedeller ödenerek çizilmiştir.Bu fedakarlığı en fazla gösteren ve bedel ödeyenlerin başında 'vatan kaybetmenin ne olduğunu en iyi bilen' Çerkesler gelmektedir.''
ÇERKESLER RUMELİLİLERE YENİLDİ
''Milli Mücadeleyi başarıya ulaştıran iki ana unsur yani Çerkesler ve Rumelililer arasında savaştan sonra siyasi mücadele başlamıştır. Askeri yetenekleri ön plana çıkan Çerkesler bu bürokrasi mücadelesini kaybetmiştir, Çerkes kıyımı başlamıştır!''
''Ethem Bey olmasaydı düzenli ordu oluşamazdı, bu ordu Yunan ordusu karşısında hazır hale getirilemezdi. Aynı durum TBMM'ye karşı başlatılan ayaklanmalarda da önümüze çıkıyor.Bu ayaklanmaları Ethem Bey bastırdı.
VATAN KAYBETMEYİ İYİ BİLEN İKİ GRUP
Milli Mücadele Dönemi liderlerine ve daha öncesinde I.Dünya Savaşı'ndaki Osmanlı liderlerine baktığımızda 'vatan kaybetmenin ne olduğunu en iyi bilen' iki grup öne çıkıyor: Çerkesler ve Rumelililer! Türk Milli Mücadelesi, Çerkes ve Rumelililerin eseridir!''