ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU KURULDU

Abone ol

Çerkes kültürü ve dilinin yaşatılması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması, Çerkes diasporaları arasındaki ilişkileri geliştirer...

Çerkes kültürü ve dilinin yaşatılması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması, Çerkes diasporaları arasındaki ilişkileri geliştirerek dayanışma sağlama amacıyla oluşturulan Çerkes Dernekleri Federasyonu resmen kuruldu.
Sovyetler Birliği’nin 80’lerin sonuna doğru dağılma sürecine girmesiyle birlikte soğuk savaşın sona erdiğini, ancak Çerkeslerin bundan sonra ortaya çıkan sayısız fırsatı değerlendiremediğini belirten Çerkes Dernekleri Federasyonu kurucu başkanı Dr. Nusret Baş, “Maalesef biz Çerkesler hep edilgen olduk. Kendi ulusal kimliğimiz bağlamında söylüyorum, bu sürecin hiçbir zaman öznesi olamadık, hep nesnesi olduk. Hiçbir hakkımız gözetilmediği gibi, yok oluşa mahkum edilen bir halk olduk. Elbette ki kendi doğrularımızı, kendi inançlarımızı, kendi irademizi somut bir şekilde ortaya koyup, cesaretle mücadelesini veremediğimiz için. Bunun diğer adı şuur eksikliği, yani bilinçsizliktir. Biz kendimizi düşünmez isek kimse bizi düşünmez. Bu gidişata bir dur demek gerekiyor. Ve Çerkesim diyen herkes bu yok oluş sürecini tersine çevirmeye çalışmakla yükümlüdür. İşte biz bu sorumluluk duygusuyla harekete geçerek Çerkes Dernekleri Federasyonu’nu kurduk” dedi.
Kısa adı ÇERKES-FED olan Çerkes Dernekleri Federasyonu’nun oluşumunda İstanbul Çerkes Derneği, Çerkes Hakları Derneği, Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği, Kafkas Evi Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Derneği, Kozlu Çerkes Derneği ve Maltepe Çerkes Derneği yer aldı.
ÇERKES-FED’in hazırladığı tüzükte federasyonun amacı şu şekilde ifade ediliyor:
“Çerkes Kültürünün, dilinin ve varlığının yaşatılması geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması; bu konuda çalışan kişi ve kurumlara destek verilmesi.
Türkiye Çerkesleri ile Kuzey Kafkasya’daki Çerkes Cumhuriyetleri ve dünya üzerindeki tüm Çerkes diasporaları arasında kültürel, sosyal, ekonomik ve toplumsal ilişkileri geliştirerek dayanışma sağlamak”.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri