Cepte 'akılsızlık' eden çok kaybetti
Abone olİlk iPhone’un altı sene evvel piyasaya sürülmesi, cep telefonu sektöründeki değişimin başlangıcı oldu.
Darboğaza giren BlackBerry’nin satışının gündeme gelmesi, bilişimde inovasyonun önemini gözler önüne serdi. 2007’de dokunmatik telefon iPhone’un satışa çıkmasının ardından, pazar lideri Nokia’nın payı geçen yıl yüzde 14’e, BlackBerry’nin ise yüzde 1,4’e geriledi.
İlk iPhone’un altı sene evvel piyasaya sürülmesi, cep telefonu sektöründeki değişimin başlangıcı oldu. Dönemin söz sahibi firmaları Nokia, Blackberry ve Motorola bu değişim karşısında rekabet güçlerini kaybetti.
NOKİA KAYBETTİ
ABD’li Apple ve G. Koreli Samsung ise ürettikleri akıllı telefonlar ile mobil cihaz piyasasındaki ağırlığını her geçen yıl artırırken, aynı dönemde Finlandiyalı Nokia’nın pazar payı yüzde 49’dan yüzde 14’e indi. Kanadalı Blackberry’nin ise hem satış miktarları düştü hem de pazar payı yüzde 1,4’e geriledi. Yaşanan bu süreç, Blackberry’nin zor durumda kalmasına sebep oldu ve geçen hafta şirketi satışın eşiğine kadar getirdi. Şirketin en büyük hissedarı olan Fairfax Financial Holdings’in sahibi Prem Watsa, yönetim kurulundan ayrıldı. Fairfax’ın, Blackberry’yi satın almak isteyen özel sermaye şirketleri ile görüştüğü belirtiliyor.
DOKUNMATİK İŞ YAPMAZ SANDILAR
Apple firması 29 Haziran 2007 tarihinde ilk iPhone’u satışa çıkardığında piyasanın tartışmasız hakimi, yüzde 50’ye yaklaşan piyasa oranı ile Nokia idi. Nokia pazar payına güveniyor, Blackberry gibi klavye özelliği olan telefonlar ise Apple ve Samsung’un ürettiği dokunmatik ekran yeni nesil telefonların çok fazla rağbet görmeyeceğini düşünüyordu. Fakat bugün satışların geldiği nokta tahminlerin tutmadığını gösteriyor.
SAMSUNG 385 MİLYON, İPHONE 130 MİLYON SATTI
Akıllı telefon piyasasının öncülerinden Samsung 2007’de 155 milyon telefon satarken, bu rakam 2012 itibarıyla 385 milyonu buldu. Aynı süreçte iPhone ise satış rakamlarını 3 milyondan 130 milyona çıkardı. Bu senenin ikinci çeyrek rakamlarına göre akıllı telefonun satış oranlarının ilk defa standart cep telefonu satışlarının önüne geçmesi de akıllı telefonun piyasadaki ağırlığının ispatı niteliğinde. Yaşanan etkileyici yükselişlerin aksine standart cep telefonu da üreten Nokia 435 milyon satış rakamından 334 milyona düştü. Blackberry, Motorola ve Ericsson gibi firmalar ise eski satış rakamlarının çok uzağında kalarak piyasa hakimiyetini kaybetti. 2007’de piyasanın yüzde 14,3’üne sahip olan Motorola’nın pazar payı bugün yüzde 2’lerin altına gerilemiş durumda.
BLACKBERRY'NİN PAZAR PAYI DİBE VURDU
Geçtiğimiz günlerde satış opsiyonunu gündeme getiren Kanadalı Blackberry şirketi, telefon satış rakamlarında düşüş yaşarken aynı zamanda kendi uygulaması olan RIM’ın, Android ve IOS karşısında dayanamayıp geride kalmasının sıkıntısını yaşıyor. Blackberry’nin pazar payı da 2013’ün ilk yarısı itibarıyla yüzde 2’nin altına geriledi. Ayrıca 2009 yılı başlarında piyasadaki telefonların yüzde 20’si Blackberry’nin işletim sistemi olan RIM’i kullanırken bu oran şimdilerde yüzde 2,7 seviyesine düştü. Aynı dönemde Android işletim sistemi pazar payını yüzde 1,6’dan yüzde 79’a çıkarırken, IOS işletim sistemi pazar payını yüzde 10,5’ten yüzde 14,2’ye yükseltti. Aynı dönemde Nokia’nın kullanmış olduğu Symbian işletim sistemi ise piyasanın yüzde 49’una sahipken bugün bu rakam yüzde 0,3’e gerilemiş durumda. Zira Nokia rakipleriyle rekabet edebilmek için Windows işletim sistemini kullanmaya başladı.