Cepe indirim İMFden döndü
Abone olUlaştırma Bakanlığı'nın cep telefonlarına öngördüğü vergi indirimi İMF'ye takıldı
Yılın ilk 8 ayında 2 milyar 383 milyon YTL özel iletişim vergisi ödeyen cep telefonu abonelerinin vergi indirimi umudu IMF'ye takıldı.
Ulaştırma Bakanlığı'nın cep telefonu faturalarındaki yüzde 56'yı aşan vergi yükünün azaltılması için bütçe öncesinde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu'na sunduğu çalışma, vergi gelirlerinin azaltacağı ve bütçe dengesini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle askıya alındı.
En yüksek vergi Türkiye'de
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2007'de yeni vergi yükü olmayacağını açıklarken, telekomünikasyon sektörünün dört gözle beklediği iletişim vergilerinin azaltılmasına ilişkin çalışma da yılın ikinci yarısına kaldı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni bütçe dönemi öncesinde vergi indirimine ilişkin çalışmayı Bakanlar Kurulu'na sundu. Sunumda yüzde 56.3 oranındaki vergi ile Avrupa ülkeleri arasında en yüksek vergi yüküne sahip ülkenin Türkiye olduğu anlatıldı.
Raporda, GSM üzerindeki vergi yükü konusunda Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında çarpıcı bir fark bulunduğu belirtilerek, vergi oranının İngiltere'de yüzde 17.5, Fransa'da yüzde 20.6, İtalya'da yüzde 20, Almaya'da yüzde 16, Yunanistan'da yüzde 18, İspanya'da yüzde 16, İsviçre'de yüzde 7.5 olduğu kaydedildi.
Sektör büyümedi
Telekomünikasyon sektöründeki büyümenin önündeki en büyük engelin vergi yükü olduğu kaydedilen raporda, vergi oranlarının azalmasıyla konuşma sürelerinin ve GSM abone sayısının artacağı böylece vergi gelirinde azalma olmayabileceği vurgulandı.
Bakanlar Kurulu'nda iletişim vergisinin azaltılması konusunda Maliye'nin çalışma başlatması yönünde karar alındığı öğrenildi. Ancak vergi indirimine IMF'nin sıcak bakmadığı, bu nedenle bütçede iletişim vergisine ilişkin gelir beklentisinin korunduğu kaydedildi.
'Var oğlu var...'
Bakan Yıldırım, hükümetin gündemine geldiğini belirterek, "2007 bütçesi zor bir bütçe. Herhangi bir artış öngörülmüyor. Vergi indirimi de yok. Yıl içinde düzeltme olabilir. Ümidimizi yitirmedik. İletişimde çok vergi var. ÖİV var, KDV, Hazine payı... Var oğlu var. Sayı ve oranda artış var. Vergi politikası tek kalemden oluşmalı" dedi.
Türkiye'de konuşma sürelerinin ve telekomünikasyon sektöründeki büyüminin Avrupa'ya oranla oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Yıldırım, vergi yükünün büyümeyi önlediğini anlattı.
(Kaynak: Milliyet)