Cemaat'in malına mı çöktüler?
Abone olAhmet Hakan, Gülen Cemaati şirketlerine el konulmasıyla ilgili kayyumcuların savunmasını köşesine taşıdı.
Gülen Cemaati'ne ait Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir dernek ve cakfa kayyum atandı. Cemaat'e gönül verenler bu gelişmeyi "başkasının malına el koyma" olarak gördü.
Peki “kayyumla el koyma” olayına imza atanlar, bu ahlaki sorunu nasıl izah ediyorlar? Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, kayyumcuların olaya dair yaptıkları gerekçeyi köşesinde böyle yazdı:
"O ŞİRKETLER ŞAHSA AİT DEĞİL"
“Kayyumcular”, meseleyi şöyle görüyorlar:
El koyduğumuz şirketler, herhangi bir şahsa ait şirketler değildir.
Kâğıt üzerinde öyle olsa da değildir.
O şirketler, halktan toplanan bağışlarla oluşturulmuş şirketlerdir.
Biz o şirketlere el koyarak halkın verdiği paralarla kurulmuş bu şirketleri, yine halka ait kılıyoruz.
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen gün ne dedi?
Kaynak Holding'e |
Şunu dedi:
“Ben milletin hakkını, onlardan (Cemaat’ten) geri alma mücadelesi veriyorum.”
Kısacası “Kayyumcular”...
İşin ahlaki yönünü hem kendi kendilerine hem de taraftarlarına işte böyle izah ediyorlar.
İşin hukuki yönüne gelince... Aman canım sizde! İşin o kısmını kim sallıyor ki?"
Yazının tamamı için
KAYYUM NEDİR?
Kayyum, devlet aracılığıyla tüzel; kişiliklerin ihtiyacından doğan hakemlik, geçimsizlik, arıtma ve benzeri süreçlerde, tüzel kişiliklerin belli işlerini yönetmek ya da meta varlığını yönetim etmek için, geçici süreyle atanan yöneticidir. Kayyum ataması söz konusu olduğunda; şirketin önceki tüm yetkileri alınır ve kayyuma devredilir. Böylece Kayyum, o şirket için tek yetkili haline gelir. Kayyum idaresine geçen şirketler, Kamu İhale Kanununa göre iflas masasındaki şirket veya tasfiye halinde şirket görüldüğünden kamu İhalelerine katılamazlar.Yurtdışı iş anlaşmaları yapamazlar, yapmış olsalar bile bu anlaşmalar, devlet tarafından onaylanamaz. Kayyum vesayet organlarından birisidir. Kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.
KAYYUMDAN ÖNDE NELER OLMUŞTU?
Paralel yapı iddialarıyla ilgili olarak geçen yıl ve bu yılın Eylül aylarında operasyon yapılan holdingdeki birçok belgeye el konulmuştu. Belgelere el konulmasının gerekçesinin ise "terör örgütüne finans sağlamak, firmaların kurucu ve eski ortakları ile şimdiki ortakları ve yöneticilerinin mal varlıklarının inceleme altına alınması" olarak bildirilmişti.
Kartal'daki Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe kayyum atandı.