Cemaatin inlerinden önce inşaatlarına girdiler
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediyesi, cemaate yakınlığı ile bilinen vakıfların inşaatlarının izinlerini iptale başladı.
Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu
öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Gülen
cemaatine yakın vakıflara verilen özel imar izinleri iptal edilmeye
başlandı.
Büyükçekmece’de Çağ Öğretim ve Fatih Üniversitesi’ne ait arazi için Temmuz 2013’te üst ölçekli imar planında değişiklik, yolsuzluk operasyonu sonrasında İBB’ye geri adım attırdı. İBB, değişikliğin alt ölçekli plana işlenmesine izin vermedi ve “kamu yararı” açısından üst ölçekli planı yeniden değerlendirme kararı aldı.
Büyükçekmece’de Cumhuriyet Mahallesi’nde toplam 17 bin 300 metrekarelik iki parsel, 2012 yılında Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Çağ Öğretim İşletmeleri ve Fatih Üniversitesi Rektörlüğü tarafından alındı. Cumhuriyet sinden Özlem Güvenli'nin haberine göre, planlarda ticaret alanında kalan parseller için İBB tarafından 1/5 bin ölçekli planda değişiklik yapıldı ve 12 Temmuz 2013’te “özel eğitim tesisi” alanına alındı. Parseller 1/1000 ölçekli uygulama imar planında ise ticaret alanı olarak kaldı. Değişiklikten aylar sonra 17 Aralık 2013’te Türkiye’nin gündemini sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu oldu. AK Parti hükümeti ile cemaat arasında resmen savaş çıktı. Bu gelişmeden sonra Büyükçekmece Belediye Meclisi 10 Ocak 2014’te prosedür gereği 1/5 binlik plandaki değişikliği 1/1000 ölçekli plana işleme teklifini görüştü. AKP’li üyeler belki de son 13 yıldır ilk kez böyle bir teklife ret oyu kullandı ancak değişiklik oyçokluğu ile kabul edildi.
Plan teklifi 13 Mayıs 2014’te İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na geldi. Komisyon raporunda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifinin 1/5 bin ölçekli imar planı değişikliği doğrultusunda hazırlanmış olmakla birlikte ticaret alanını azaltıcı, özel eğitim tesisini artırıcı nitelikte olduğu belirtildi. 1.50 olan yapılaşma değerinin 2.50’ye çıkarılmasının da yapı yoğunluğunu artırdığı kaydedildi. Komisyon, İBB’nin bir yıl önce yaptığı 1/5 bin ölçekli imar planı değişikliğinin yeniden değerlendirilmesine karar vererek 1/1000 ölçekli plan teklifini de düzenleme sonrası değerlendirmek üzere Büyükçekmece Belediyesi’ne iade etti.
YEŞİL ALAN OLSUN
Fatih Karagümrük Mahallesi’nde Marmara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından “bağış” yolu ile edinilen taşınmaz 2011 tarihli “1/5000 Tarihi Yarımada 1. Derece Tarihi Sit Alanları Planı”nda “sosyal kültürel tesis” lejantına alındı. 2012 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planında da maksimum 5 kata kadar bina yapımına izin verildi. Operasyon sonrası bu arazi için de İBB değişiklik kararı aldı. Parselin yeşil alan ilan edilmesini teklif etti. Teklif için İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık ile Ulaşım ve Trafik Komisyonu ortak rapor hazırladı. Raporda çevre sakinlerinden gelen yoğun talep doğrultusunda taşınmazın çevresindeki yeşil alanın bütünlüğünün sağlanması için plan değişikliği yapılması gerekliliğinin oluştuğu belirtildi. Komisyon tarafından kamu yararı taşıdığından uygun bulunan teklif İBB Meclisi’nde de kabul edildi.