Cemaat operasyona nasıl karşılık verir?
Abone olSahur vakti başlatılan paralel operasyonda neler yaşanacak? Polislerden sonra sırada hangi gözaltılar var? Cemaat operasyona karşı ne yapacak? İşte Ruşen Çakır'dan çarpıcı analiz...
Fethullah Gülen ve cemaati konusunda
Türkiye'deki usta kalemlerden Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır,
paralel operasyonun detaylarını analiz etti.
"9 soruda 22 Temmuz operasyonu" başlıklı yazısında Ruşen Çakır, operasyonun neden yapıldığını, kimleri hedef aldığını yazdı.
Çakır'ın yazısının en çarpıcı bölümü ise 'Cemaat'in operasyon cevabıyla' ilgili bölüm oldu. Ruşen Çakır'a göre, siyasi iktidarla arası bozulan cemaat ciddi güç kaybetti ve emniyet yapılanmasından darbe yiyen cemaatin yargı yoluyla karşı operasyona geçmesi 'kamikaze' olur.
17 ARALIK'TAN PARALEL OPERASYONA NASIL GELİNDİ?
İşte Ruşen Çakır'ın 9 maddelik 'paralel operasyon' analizi:
1) Operasyonun hedefinde kimler var?
Gelen ilk bilgilerden, Ergenekon, Balyoz, KCK, Odatv, Şike, 17 ve 25 Aralık 2013 operasyonlarında aktif görev almış polis şeflerinin gözaltına alındıkları anlaşılıyor?
2) Operasyon neden yapıldı?
Bu polis şefleri Ergenekon, Balyoz, KCK gibi soruşturmalar nedeniyle takdir edilip ödüllendirilmişlerdi. Gözden düşmelerinin esas nedeni Başbakan Erdoğan’ı, bazı bakanları, Erdoğan’ın aile fertlerini ve bazı yakın arkadaşlarını hedef alan 17-25 Aralık 2013 rüşvet/yolsuzluk soruşturmalarıdır. Son olarak, hazırlık aşamasındayken yarım kalan, iktidar partisi ile ona destek veren çok kişiyi kapsaması söz konusu olan Selam/Tevhid soruşturması da bu polis şeflerinden bazılarıyla irtibatlandırılıyor.
3) Operasyon Gülen cemaatini mi hedef alıyor?
Kesinlikle. Bu polis şeflerinin çoğu, Cemaat’in emniyet içindeki yapılanmasının kilit isimleri olarak telaffuz edilmişlerdi. Buna bağlı olarak çoğu 17-25 Aralık’tan sonra kızağa alınmıştı, bazıları da emekliye ayrılmıştı. Dolayısıyla 22 Temmuz 2014’ü Başbakan Erdoğan’ın ısrarla tekrarladığı “İnlerine gireceğiz” taahhütünün startı olarak görebiliriz.
4) Operasyon bekleniyor muydu?
Kesinlikle. Ancak zamanla konusunda farklı tahminler yapılıyordu. 22 Temmuz’u geç bulanlar olduğu gibi, benim gibi, böylesine kapsamlı bir operasyonun cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yapılmasını beklemeyenler de vardı. Ancak 17-25 Aralık operasyonları sırasında İstanbul Mali Şube Müdürü olan ve daha sonra meslekten ihraç edilen Yakup Saygılı örneğinde olduğu gib operasyonun muhatabı olan polis şeflerinden bazıları bunu neredeyse saatine kadar bildiler ve sosyal medya üzerinden alaylı bir dille duyurdular.
5) Operasyon neden Çankaya seçimleri öncesi yapıldı?
Bu konuda, özellikle Musul, Suriye, Gazze gibi zorlu gündemlerin etkisini bertaraf etme kaygısı gibi bir dizi tez ileri sürüldü, daha da sürülebilir. Ancak şurası muhakkak: AKP lideri Erdoğan 30 Mart yerel seçimleri kampanyasını, risk alarak Cemaat ile savaş temelinde inşa etti ve başarılı oldu. Buradan hareketle adaylığını açıkladığı andan itibaren de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı stratejiyi benimsediğini gösterdi. Anlaşıldığı kadarıyla Erdoğan Cemaat ile savaşı kızıştırmanın zarardan çok kârı olacağını düşünüyor. Haklı olup olmadığını ancak 10 Ağustos gecesi anlayabiliriz.
6) Polis şeflerinden sonra sırada kim var?
Bu operasyonun işaretlerini bir süredir vermekte olan siyasi iktidarın medyadaki uzantıları bundan sonrası için Cemaat’in yargı içindeki yapılanmasına dikkat çekiyorlar. Eğer Erdoğan “paralel devlet” dediği yapıyı tasfiyede kararlıysa yargıya yönelmesi kaçınılmaz olacaktır. Fakat bunun polis şeflerine yönelmekten çok daha zor olacağı, özellikle uluslarası planda çok sert tepkilere yol açacağı muhakkak.
7) Cemaat’in cevap verebilecek gücü var mı?
Türkiye dahil dünyanın her yerinde bir döneme damgasını vurmuş olan siyasetçi ve bürokratların yeni bir dönem başladığında gözden düştüğü, hatta cezalandırıldığı olmuştur. Fakat bunlar genellikle siyasi iktidarın el değiştirmesiyle yaşanır. Şu an farklı bir durum yaşanıyor, dün siyasi iradenin desteğiyle bir döneme damga vurmuş olan polis şefleri bugün aynı siyasi iradenin talimatıyla gözaltına alınıyor. Buradan çıkarılacak en ciddi sonuç, Cemaat’in yakın döneminde gücünün zirveye tırmanmasını büyük ölçüde AKP iktidarının desteğine borçlu olmasıdır. Bu destek ortadan kalkınca, daha ötesi, siyasi iktidar dostken düşman olunca Cemaat’in de gücü ciddi olarak azalıyor. Yine de Cemaat’in gücünün tümüyle tükendiğini söyleyemeyiz.
8) Cemaat’in cevabı ne olabilir?
Öncelikle bir noktanın altını çizelim: gözaltına alınan herkesin tutuklanacağı, ilerde mahkum olacağı kesin değil. Kaldı ki bu tür operasyonlarla Cemaat’i emniyetten bütünüyle tasfiye etmek mümkün değil. Bununla birlikte, yakın zamana kadar emniyet-yargı-medya üçgeninde etkili hamleler yapabilen Cemaat’in bir ayağının sakatlandığı açık. Medya konusunda şöyle bir sorun var: Dün Cemaat, öncelikle kendisiyle organik ilişkisi olmayan medya kuruluşlarını sahaya sürüyordu. 17 Aralık’tan sonra bu konuda büyük ölçüde yalnızlaştı ve tüm yükün Cemaat’in kendi sırtına bindi, ki bu yayın organlarının Cemaat dışındaki kesimleri etkilemeleri pek mümkün olamıyor. Geriye yargı ayağı kalıyor ki, emniyetten eskisi gibi beslenemeyen ve medyadan yeterince destek bulamayan savcı ve yargıçların hükümetle mücadele girmesi bir nevi kamikazelik olur.
9) Bu operasyonlara nasıl bakmalı, kimi tutmalı?
Hükümet ile Cemaat arasındaki iktidar savaşı bu operasyonla yeni
bir safhaya vardı. Başından itibaren haklı ile haksız olanın net
bir şekilde ayrıştığı bir savaşa tanık olmuyoruz. Dolayısıyla
taraflardan herhangi birine mutlak bir şekilde inanmayan biri için
bu savaşta taraf tutmak diye bir zorunluluk yok. Şu soruyu sormak
kaçınılmaz: Cemaat 17-25 Aralık’ta rüşvet ve yolsuzluk iddiaları
üzerinden hükümeti hedef almamış olsaydı bu kopuş ve savaş yaşanır
mıydı, 22 Temmuz olur muydu? Düne kadar hep birlikte hareket eden
Cemaat ile hükümetten herhangi biri geçmişteki hataları nedeniyle
samimi ve ikna edici bir şekilde özeleştiri yapmadı, mağdur
ettikleri kişilerden açıkça özür dilemedi ve onların zararlarını
telefi yoluna gitmedi. “Geçmişe saplanıp kalmayın!” çağrılarına
inanarak demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukuk devleti
savunuculuğu yapılamaz. “Dün dündür, bugün bugün”
diyenlere “o zaman yarın da yarındır” diyebilmeliyiz.
RUŞEN ÇAKIR'IN SAYFASI TIKLAYIN