Çelik, RTÜK'ü göreve çağırıyor

Abone ol

RTÜK'ün birçok konuda taviz vermediğini belirten Çelik, kurumun neden sessiz kaldığını soruyor.

RTÜK, uyuma!

Her konuda tavizsiz davranan RTÜK, dizilerin arasına alınan reklamlarda zaman aşımı ve yoğunluk oldu mu, susuyor. RTÜK Kanunu ortada; diyor ki, ‘Bir kuşak reklamın süresi 8 dakikayı geçemez. İki reklam kuşağı arasındaki süre, 20 dakikadan az olamaz’. Bir dizi ortalama 50 dakika olduğuna göre, arasına alacağı reklam kuşağı 3’ü geçemez, hadi 4 kuşak oldu diyelim. 32 dakika nerede, 1 saat 40 dakika nerede!

Neden susuyor RTÜK? Başkan Karaca ve kurul üyeleri, neden bu yayın ilkelerinin açık ihlaline ses çıkarmıyor? Verecekleri yanıtı biliyorum; ‘Biz uyardık’ diyecekler. Uyardınız da ne oldu? Her kanal bu yayın kuralını ihlal ediyor. Diyelim bir kez uyardınız, ikinci kez tekrarlandığında ne yaptınız?

Seyirciyi çileden çıkaran, dizileri izlenemez hale getiren bu kuralsızlık, aldı başını gidiyor. Yaptırım olmayınca, kanallar RTÜK’ten gelecek uyarıya dünden razı. Çileden çıkan sadece seyirci mi? Yayın kuralına uymaya çalışan kanallar, haksız rekabetle hem para hem de reyting kaybediyor. İddia ediyorum, buna en fazla uymaya çalışan STAR. Ama yapanın yanına kár kaldığını gören yöneticiler, ‘köyün enayisi biz miyiz’ deyip, onlar da basıyor yayın kurallarının üstüne, geçiyor. RTÜK Başkanı Fatih Karaca, kurul üyeleri, bu işe bir el atın! Yoksa, televizyon kanalları ve reklam veren, bindiği dalı kestiğinin farkında değil. Çareyi daha önce söyledim: Reklam tarifesini arttırın, reklam süreleri kısalacak. Hem seyirci hem kanallar hem de reklam veren bu işten kárlı çıkacak.

Günün Önemli Haberleri