Çelik: 'Bütün işyerlerini denetleyemeyiz'

Abone ol

Çalışma Bakanı Faruk Çelik bütün işyerlerinin denetlenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ülkede faaliyet gösteren işyeri sayısının 1 milyon 599 bin 327 olduğunu belirterek, “Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı, bakanlığının iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, sağlıklı ve güvenli işyeri ortamının sağlanması çabalarını daha etkili hale getirebilmek için sosyal tarafların da etkin katılımını sağlayacak teftiş programlarını yürüttüğünü bildirdi.

BÜTÜN İŞ YERLERİNİN DENETLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 2014 yılı Şubat ayı istatistiklerine göre ülkede faaliyet gösteren işyeri sayısının 1 milyon 599 bin 327 olduğunu kaydeden Çalışma Bakanı, “Bu rakam sadece 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıran işyerlerini kapsamaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kapsam genişlemiş ve buna bağlı olarak işyeri sayısı daha da artmıştır. Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır” dedi.

Bakan Çelik, teftişlerin, çalışma hayatında sorunlu alanların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi doğrultusunda yapıldığına işaret ederek şöyle dedi:

TEFTİŞ PROGRAMINA ALINMIŞTIR


“Bu bağlamda, 2014 yılında mobilya sektörü, tarım sektörü, yer altı ve yer üstü maden işyerleri, yapı işyerleri, elektrikli teçhizat imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, atık su arıtma tesisleri, kimyasal ürünlerin imalatı, mineral ürünlerin imalatı, patlayıcı madde imalatı, gübre imalatı, otomotiv sektörü, makine ve ekipman imalatı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların depolanması, tekstil ürünlerinin imalatı, ana metal sanayi, kağıt ürünlerinin imalatına yönelik ve büyük endüstriyel kazaların kontrolüne ilişkin iş sağlığı ve güvenliği yönünden ülke genelinde programlı teftişler yapılmaktadır.
Yer altı ve yer üstü maden işyerleri, yapı işyerleri, kimyasal ürünlerin imalatı, patlayıcı madde imalatı, gübre imalatı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların depolanmasına yönelik ve büyük endüstriyel kazaların kontrolüne ilişkin programlı teftişler kapsamında İstanbul ilindeki işyerleri de teftiş programına alınmıştır.”

Günün Önemli Haberleri