'Çatı Aday' için son 10 gün!
Abone olCumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştı. 'Çatı Aday' için görüşmelerini sürdüren MHP'de geri sayım başladı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Cumhurbaşkanlığı seçimi için yarışacak "Çatı aday"ın isminin 10 gün içinde şekilleneceğini söyledi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çatı aday formülüne destek için temaslarını sürdürüyor. Bahçeli ilk olarak iki eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Süleyman Demirel ile biraraya geldi. Ardından da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti. MHP'nin arayışı bu haftadan itibaren hız kazanacak. BDP-HDP ile görüşmeyecek olan Bahçeli önce diğer siyasi partilerle ardından kilit parti konumundaki CHP ile ilk 'resmi temas' gerçekleştirecek. MHP kurmaylarından Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Cumhurbaşkanlığı için aday belirleme sürecinde bundan sonra beklenenleri anlattı.
AlJazeera Türk'ün haberine göre, MHP'de cumhurbaşkanlığı adayı 10 gün içinde şekillenecek.
GÖRÜŞMELERDEN ÇIKAN SONUÇ
Görüşmeler silsilesi Cumhurbaşkanları ile başladı. Bundan sonra da siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri noktasıyla devam edecek, kesintiye uğramayacak. Dikkat ederseniz üç Cumhurbaşkanını ziyaret ederken sivil, yaşayan Cumhurbaşkanları diye bir kriter koymuştuk. Cumhurbaşkanlarından başlamış olmayı eksik bulduklarını söylüyor bazı kesimler, oysa MHP lideri diğer siyasi partileri de sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret edecek. Bundan sonra bir şekillenme veya isimlenme ortaya çıkacak.
AK PARTİ VE BDP'YLE GÖRÜŞME NEDEN YOK?
Çünkü Ak Parti’nin Genel Başkanı şu anda adaylık noktasında, henüz ilan etmediyse de kendisini işaret ediyor ısrarla. O’na gitmenin bir mantığı yok. Çatı aday formülünde Sayın Başbakan siyasi rakip pozisyonuna kendisini zaten soktu. MHP’nin formülü ise Sayın Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olmaması lüzumudur. Belki biz erkenden Cumhurbaşkanının kim olması gerektiğini tartışmadık ama kimin olmaması gerektiğini dile getirdik. Doğrusu hiç de çekinmedik, neden olmaması gerektiğini de bizzat Sayın Devlet Bahçeli tarafından sıralanmıştır tek tek.
BDP İmralı Kandil hattına sıkışmış bir siyasi partidir. Terör örgütünün uzantısıdır. Böyle bir partiyle Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı meselesini tartışacak değiliz. Terör, PKK bulaşığı üzerindedir. Yok derken şunu ifade ediyoruz, BDP tüm Kürt vatandaşlarımızın partisi değil. Terör örgütünün etkilemediği, tesir altına almadığı çok sayıda vatandaşımız var.
KÜRTLERİN TEMSİLCİSİ KİM?
Bir isim ortaya koymak yanlış olur, kendi aralarında bir tefrika çıkarmış oluruz. Ama Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan insanlar bu ülkenin vatandaşı. Kendilerini de ayrı görmüyorlar. Bu insanları da neden terör örgütü ile bir görelim ki. Bu partinin politikası baştan beri bellidir. Biz hiç bir zaman Kürt vatandaşlarımızı dışlamadık. Kimse MHP’ye olumsuz bir yaklaşım havale etmesin. Kürt dediğimiz bizim Kürdümüz. Bizim Kürdümüzden kime ne? Bu ülkenin vatandaşıysa MHP için eşittir. Şu aşiret bu aşiret dediğinizde siz de bir ayrımcılık yapmış olursunuz. Bölgeye, illere, köylere gideceğiz.
KİLİT PARTİ CHP Mİ?
CHP kilit parti o yüzden en sona kalacak.
Adayın netleşmesi Haziran’ın başını bulabilir. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde siyasi partiler ve diğerlerinin görüşme süreci sona erer. Arkasından da yavaş yavaş isim oluşmaya başlar. Haziran ayının başı, ortasını bulabilir.
Ak Parti’nin ne yapacağını, nasıl bir adım atacağını tabi ki takip ediyoruz ama oradaki seçenek Sayın Başbakan tarafından teke düşürüldü, O da kendisi. Dolayısıyla kendisinin nasıl bir adım atacağı belli olduğu için fazla beklememizi zorunlu kılmıyor.
BAHÇELİ ADAY OLUR MU?
Sayın Başbakan kendi aday oluyor diye her siyasi partinin Genel Başkanını aday yapma gibi bir zorunluluğu mu var? Genel Başkanın böyle bir düşüncesi yok. Kendisinin böyle bir niyeti olmadığını açıkça ifade etmiştir.
Bu bir tercih meselesi. Demek ki Sayın Genel Başkanımın önce Başbakan olmak gibi keskin ve kesin bir niyeti var. Sonra zaman neyi gösterir, onu söylemek zor. Burada şunu ifade edeyim Sayın Başbakan’ın bu tip zorlamaları siyasi bir oyundan ibarettir. Cumhurbaşkanlığı mevzuu isteğe bağlıdır. Her siyasi partinin genel başkanı aday olacak diye bir zorlama yapamazsınız. O parti Genel Başkanının da kendi ekibiyle danışarak böyle bir karar almasını da anlaşıyla karşılamak lazım. Sen niye aday olamıyorsun? Korkuyorsun demek, bu şablona sokmak da akıllıca bir davranış değil. Mesele sadece kazanmama değil, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda böyle bir usül mü var.
UZLAŞMA SAĞLAMAK MÜMKÜN MÜ?
Bu olumlu yaklaşıma ve CHP’nin pozisyonuna bakarak şunu söyleyebilirim, Sayın Genel Başkanının önereceği isimleri bekliyorlar. Ama nihai olarak sayın Bahçeli ile yapacağı görüşme ve önereceği ismi dikkatle bekliyorlar diye düşünüyorum.
BÜYÜKERŞEN ÇATI ADAY OLABİLİR Mİ?
Oradan yansıyan isimler hakkında konuşmam doğru olmaz. Biz zaten genel bir tarif yaptık, Sayın Başbakan dışında hemen hemen herkes olur dedik. Bir de terör örgütü uzantıları dışında.
Doğru ölçüleri de koyduk. Muhafazakarlık, maneviyatçılık, milliyetçilik, laiklik ve demokratlık. Büyükerşen veya CHP’nin göstereceği adaylarla ilgili olumlu ya da olumsuz kanaat belirtip ne onları üzmek isteriz ne de bir çatı aday önerisi gündeme gelirken o öneriyi zaafe uğratacak çıkışlarda bulunabiliriz. Daha iki parti lideri görüşmemiş, olacak ya da olmayacak diyemiyoruz. Şu ana kadar Sayın Genel Başkan bir ismi tartışmaya açmış değil ama kafasında bir isim vardır. Fakat ben de bilmiyorum. Neden? Çünkü açmadı daha. MHP lideri gibi titiz bir siyasetçinin, yapacağı hamleleri önceden planlayan bir ismin çatı aday önerisini ortaya atmadan kendi zihninde bir şeyler oluşturmadığını söylemek imkansız. Bu olmadan bu öneriyle çıkacağını düşünemezsiniz. Bu odalarda da isimler öne çıkıyor, ama hep olmazlar öne çıkıyor. Olurlar elene elene, eleğin üstünde kalacak bana sorarsanız. Siyasi partiler ile görüşmeler bittikten sonra isim şekillenmesi başlayabilir bana kalırsa. Süreç 3 Temmuz’da biteceği için çok acele etmenin de gerekmediğini düşünüyorum. Muhalefetin aday bulamaması söz konusu değil. İsimde kıtlık çekilmesinin nedeni hep popüler isimlerden yola çıkılması.
CHP İLE UZLAŞI OLMAZSA NE OLACAK?
Biz bu kriterlere uygun bir isim çıkaracağız. Toplumun o anlamda desteğini bekleyeceğiz, birinci turda da desteğin ne boyutta olduğunu göreceğiz. Çankaya’ya oturacak şahsiyetin toplumun tüm kesimlerine hitap edecek özellikte olması gerektiğini düşünüyoruz.
MHP’nin önereceği çatı formülü diğer partilerce kabul görürse ilk turda bu aday seçilir. Eğer burada bir eksiklik olursa ikinci tura kalır, o zaman da sonuç adaya bağlı.