Çarşaflılar CHPye oy verir mi?
Abone olCHP'deki açılımlar Mart 2009'da hüsrana neden olur mu? Ya çarşaflıların CHP'lilik durumları! İşte SETA'nın CHP paneli;
SETA Vakfı tarafından düzenlenen "22 Temmuz'dan 29 Mart'a Siyaset" serisinin ilk panelinde CHP ele alındı. Panelde, CHP'nin Türk siyasetindeki yeri, son dönemlerdeki açılımları ve yerel seçim stratejisinin masaya yatırıldı.
Medyada 'çarşaf açılımı' olarak takdim edilen gelişmeyi değerlendiren Doç. Dr. Tanju Tosun, CHP'nin son zamanlardaki değişiminin zoraki bir değişim olduğunu belirterek, "Baykal, CHP'nin bugüne kadar yürüttüğü siyasal performans itibariyle "Deniz"in bittiğinin farkında" dedi. Konjonktürün zorunlu olarak CHP'yi değişime zorladığını belirten Tosun, CHP'nin AK Parti'den iktisadi anlamda memnun olmayan bir kitleden yararlanmak istediğini söyledi.
YENİ BİR PARTİ KURULMALI
Tarhan Erdem ise 22 Temmuz'dan günümüze CHP'de hiçbir şeyin değişmediğini söyledi. CHP'nin asıl sorununun demokratik bir parti olamamak ve değişememek olduğunu belirten Erdem, çarşaf açılımı diye adlandırılan son gelişmelerin planlı bir politikanın sonucu olmadığını, Sultangazi'de yaşanan hadisenin Deniz Baykal'ın inisiyatifi dışında mahalli yönetimin bir organizasyonu olduğunu söyledi.
OY VERECEĞİNİ DÜŞÜNMEK SAFLIKTIR
Çarşaf takmanın bireyin hayata bakışıyla birebir ilişkili olduğunu belirten Erdem, Türkiye'de siyasal partilerin seçmen tabanlarındaki geleneksel ideolojik eğilime bakıldığında, bu açılım sayesinde çarşaflıların bundan sonra CHP'ye oy vermeye başlayacağını düşünmenin saflık olacağını belirtti. Erdem: "Bir yerlerde insanlar çarşafa altı ok rozeti taktılar diye, rozet takılan kadınların davranışı sebebiyle milyonlarca insanın fikrinin değişeceğini düşünmenin ne demokrasiyle izahı var, ne de demokrasiye saygıyla izahı var" dedi.
YENİ PARTİYE İHTİYAÇ VAR
Yapılan kamuoyu araştırmalarında CHP'ye oy verenlerin %63'ünün yeni bir partiye ihtiyaç olduğuna inandıklarını belirten Erdem, böyle sonuçsuz açılımlarla AK Parti'ye alternatif olunamayacağını, AK Parti karşısında yer alan kesimlerin çağdaş demokrasiyi savunacak yeni bir siyasal partinin kurulması üzerine kafa yormaları gerektiğini söyledi.