'Çarpıntı deyip geçmeyin'

Abone ol

"Biraz sonra geçer" deyip çok önemsenmeyen kalp çarpıntısının, kalp hastalığı habercisi...

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Sakallı, "biraz sonra geçer" deyip çok önemsenmeyen kalp çarpıntısının, kalp kapağı hastalığının habercisi olabileceğini, ihmal edilirse ölüme kadar sürükleyebileceği uyarısında bulundu.


Özel Konya Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Murat Sakallı, tıp dilinde Mitral Valv Prolapsusu (MVP) adı verilen kalp kapak gevşemesinin toplumda en sık görülen kalp kapak rahatsızlığı olduğunu belirtti. Yapılan araştırmaların bu rahatsızlığın erişkin insanların yüzde 3-7 arasında görülen yaygın bir hastalık olduğunu gösterdiğini dile getiren Sakallı, "Bu oran genç bayanlarda yüzde 12'yi bulabiliyor. Çocukluk çağında da tespit edilebilen bu hastalık en sık 20-50 yaşlar arasında görülüyor. Yani her yaştan insanın karşılaşabileceği bir hastalık olarak dikkat çekiyor." dedi.

Hastalarının çarpıntı ve göğüs ağrısıyla kapılarını çaldığını ifade eden Uzman Dr. Murat Sakallı, "Hastalarımız, kalp atışlarının düzensiz ve zaman zaman hızlanma ve yavaşlama ataklarından bahseder. Göğüs ağrısı şikayetlerini, iğnelenme ve bıçak batar tarz da tarif eder. Nefes darlığı, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bayılma veya baygınlık hissi, diğer şikayetlerdir. Muayenede üfürüm duyarak hastalığın ilk sinyalini alırız. Önce kalp elektrosu (EKG), sonra Kalp Ultrasonu (EKO Kardiyografi) çekilerek mitral kapakta çökme ve bombeleşme görülmesi teşhiste bize yardımcı olur." diye konuştu.

ÖLÜM RİSKİ VAR

Kalp kapak gevşemesi olan hastaların bazı durumlarda ölüm riski taşıdığını belirten Uzman Dr. Murat Sakallı şu bilgileri verdi: "Bu tür rahatsızlığı olan kişilerin herhangi bir cerrahi müdahale yapılacağında, stretilizeye büyük önem verilmelidir. Ameliyat esnasında mikroorganizma, kana karışırsa bozuk kalp kapağına yerleşir. Endokardit dediğimiz ölümle sonuçlanabilecek ciddi tablolara yol açabilir. Kalp kapağı rahatsızlığı olan hastalar, ameliyat ve diş çekimi gibi müdahalelerden önce mutlaka durumunu doktoruna anlatmalıdır. Ayrıca kapak hastalığı olan hastalarda ciddi ritim bozuklukları, beyni besleyen damarlara pıhtı atarak felç olma, kalp kapak kaslarında kopma gibi ciddi sorunlarda ortaya çıkabiliyor."

AĞIR EGZERSİZ KALBİ YORUYOR

Bu hastalığın en büyük nedeninin genetik olduğunu bildiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Sakallı, damar tıkanıklıkları, romatizmal kalp hastalığı ya da doku hastalıkların da kalp kapak gevşemesine sebep olduğunu söyledi.

Kalp kapak gevşekliği hastalığının görüldüğü insanların yarısında, birinci derecede akrabalarında da aynı rahatsızlığa rastlandığını anlatan Sakallı, "Düşük tansiyonu ve bayılma şikayeti olan hastalarımıza su ve katkısız meyve sularını bolca tüketmelerini, asitli içeceklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca kalp kapak rahatsızlığı olan hastaların, kalbi yoracak ağır egzersiz ve aşırı sıcaklardan kaçınması bir başka dikkat etmesi gereken hususlardır. Çarpıntı şikayeti ile hastanemize başvuran hastalarımıza tavsiye ettiğimiz ritim düzenleyici ilaçlar da tedavide bize yardımcı oluyor." şeklinde konuştu.

DOĞUM YAPABİLİR

Kendisine gelen en çok sorulardan birinin de "Kalp kapaklarının gevşek olması, doğum yapmaya engel midir?" sorusunun olduğunu belirten Uz. Dr. Murat Sakallı, "Doğum öncesi bazı tedbirler alınmak kaydıyla kalp kapaklarının gevşek olması doğum yapmaya engel değildir. Bu tür rahatsızlığı olan bayanlar, doktor kontrolünde gerekirse ritim düzenleyici ilaçlar kullanarak ve doğum esnasında koruyucu antibiyotik tedavisi altında doğum yapabilirler." dedi.

Günün Önemli Haberleri