Capote gösterime girdi

Abone ol

Catherine Keener, Clifton Collins Jr. ile Chris Cooper’ın oynadığı ‘Capote’ gösterime girdi.

Bennett Miller’ın yönettiği ve Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr. ile Chris Cooper’ın oynadığı ‘Capote’ gösterime girdi. Hoffman, bu filmde canlandırdığı rolle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandı.

“Daha önce hiç Philip Seymour Hoffman’ın ‘Capote’de Truman Capote’yi canlandırışı gibi birşey görmemiştim. Bay Hoffman, Capote’nin egzantrikliklerini ve ince, tiz sesini yakalamanın yanı sıra, bize bir edebiyat aslanının nasıl yırtıcı bir gazeteci kaplana, ayrıca utanmaz bir akıl çeliciye, korkusuz bir dedektife, acımasız bir manipülatöre ve sonunda konu aldığı kişilerden biri olan taş hırsızı Perry Smith’in ruh eşine dönüştüğünü gösteriyor. (Catherine Keener’ın romancı Harper Lee performansı daha kısıtlı, ama daha az kayda değer değil; bugüne kadarki performanslarının en iyisi.)” [Joe Morgenstern, Wall Street Journal]

FİLMİN ÖYKÜSÜ

Ünlü romanı “Breakfast at Tiffany’s”in yayımlanmasından bir yıl sonra, Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) 16 Kasım 1959 tarihli New York Times’ta bir gün önce olmuş korkunç bir olayı okur: Holcomb-Kansas’ta varlıklı bir çiftçi ailesinin dört üyesi öldürülmüştür. Dört aile bireyinin vurulmadan önce elleri ve ağızları bağlanmış, babanın ise boğazı kesilmiştir.

Böylesine acımasız ve anlamsız bir şiddet karşısında donup kalan Truman, bunun suçun toplum üzerideki etkisi üzerine çok güçlü bir dergi makalesi olarak sahip olduğu potansiyeli hemen anlar.

The New Yorker’ın efsanevi yayın yönetmeni William Shawn’dan (Bob Balaban) bu görevi isteyerek, “To Kill a Mockingbird” adlı romanını yazmış ama henüz yayımlamamış olan çocukluk arkadaşı Nelle Harper Lee’yle (Catherine Keener) birlikte Kansas’a doğru yola çıkar.

Rutin bir dergi yazısı olarak başlayan proje, Capote’nin hayatının beş buçuk yılını tüketen destansı bir kitaba dönüşür.

Bunun sonunda ortaya çıkan “In Cold Blood” yepyeni bir edebî tür yaratır: Capote’nin deyişiyle “kurgu-olmayan yazın”. Böylece Capote, ABD’nin en ünlü yazarı olur.

FİLMİN OSCAR ADAYLIKLARI
En İyi Film
Yönetmen
Uyarlama Senaryo
Erkek Oyuncu
Yardımcı Kadın Oyuncu

ÖDÜLLER:
En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar
Amerikan Film Enstitüsü (AFI) -En İyi Film
Ulusal Film Eleştirmenleri Topluluğu - En İyi Film

Filmin Künyesi
Yönetmen: Bennett Miller
Senaryo: Dan Futterman
Eser: Gerald Clarke
Süre: 1 saat 54 dak.

Oyuncular:
Philip Seymour Hoffman
Catherine Keener
Clifton Collins Jr.
Chris Cooper
Bruce Greenwood

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri