Çandar'dan avukatlığa devam

Abone ol

Erdoğan'ın 'Türkiye'nin avukatı ol' diye eleştirdiği yazardan yanıt geldi. Çandar bildiği yoldan şaşmayacak..

Başbakan Erdoğan'ın Ermeni meselesinde "siz kimin avukatısınız diye eleştirdiği" Cengiz Çandar, ‘Gerçeğin, adaletin’ ve ‘Hak’kın avukatıyız.' diye cevap verdi.

Erdoğan'ı kızdıran Radikal yazarı Çandar, bugünkü köşesinde avukatlığa devam edeceğini ilan etti.. Çandar başlıklı yazısında bildiği yoldan şaşmayacağını mesajını işte bu sözlerle dile getiriyor:

(...)‘İlk entelektüeller’ 20. yüzyılın başında ‘vatana ihanet’le suçlanan Dreyfus davasında ortaya çıktılar ve onun şahsında ‘gerçek’, ‘adalet’ ve ‘haklar’ gibi soyut kavramların ‘avukatı’ oldular. Karşılarında yine eli kalem tutanlar vardı; onların daha az evrensel nitelikteki kavramları ise ‘şeref’, ‘millet’, ‘vatan’ ve ‘Fransa’ oldu.
Dolayısıyla, bugünlerin tartışmaları çok da bize özgü değil. Geçen yüzyılda, üstelik
yüzyılın başında kalmış konu başlıkları. ‘Vatan, millet, bayrak’ gibi söylemler pek de ‘Şark’ kültürüne ait değiller. Hepsi de düpedüz ‘Batı’dan ithalat’. Tony Judt anlatıyor:

“Kamusal alanda siyasi tartışma böylesine genellemelerle çerçevelendi ve ister ahlakî ya da siyasi olsun, entelektüeller, kamusal söylemi biçimlediler ve birçok ülkede ona hükmettiler. Muhalefet ve eleştirinin bastırıldığı devletlerde, birey aydınlar kamusal çıkar ve halkın, otorite ve devlete karşı sözcülüğü rolünü de facto üstlendiler.”
Yani bizlerin ‘kimin avukatı’ olduğu belli. Besbelli. ‘Gerçeğin, adaletin’ ve ‘Hak’kın avukatıyız.

Böyle olmayı ta gençlik yıllarımızda seçmiş, bu yaşa kadar da sürdürmüşüz. ‘Sen kimin avukatısın?’ cümlesinin ardından neyin, hangi suçlamanın ve kara çalmanın geleceğini bile bile de sürdüreceğiz.
Kısacası ‘avukatlığa’ devam. ‘Kimin avukatısın?’ sorusunu soranın tekrar ‘müvekkilimiz’ olabileceğini de bilerek...

Günün Önemli Haberleri