Çamurdan 8 milyar dolar çıktı

Abone ol

Enerji politikalarına ağırlık veren hükümet geri dönüşüm yoluyla önemli bir gelir getirecek çalışmayı hayata geçiriyor.

Arıtma tesisi çamurlarından fuel oil ve ham petrol üretebileceğini söyleyen Ergün, bu yolla 8 milyar dolar gelir elde edeceklerini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ilaç sektörü strateji belgesinin tamamlandığını belirterek, "İlaç strateji belgemizle Türkiye'yi ilaç araştırmalarında, yeni molekül geliştirilmesi ve ilaçların yapılmasında önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Ergün, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile Bakanlıkta düzenlenen sohbet toplantısında bir araya geldi.

Türkiye'deki denetleme ve standartlara ilişkin açıklamalarda bulunan Ergün, şeker konusunda hiç denetlenmeyen alanlar olduğunu kaydetti. Ergün, "Bir şeker türü var, tatlandırıcı. 1 kilogramı ile 7 ton şekerle tatlandırdığınız kadar tatlandırmayı yapabiliyor ve hiçbir denetime tabi değil, denetleyen bir kuruluş yok. Böyle birşey gündemimize girmemiş" dedi.

Ergün, Türkiye'de kullanılan şekerin yüzde 10-15'inin nişasta bazlı, yüzde 85'inin şeker pancarından üretildiğini belirterek, Türkiye'nin iklim şartlarından dolayı şeker kamışından çok fazla üretim yapılmadığını ifade etti.

Bu durumun maliyetleri yükselttiğine dikkati çeken Ergün, "Maliyetler yüksek olduğu için insanlar başka tatlandırıcı ürünlere kaçıyorlar. İnsanlar bunları çantasına koyup getiriyor, gazoz getirir gibi. Şimdi Şeker Kurumunu bu konularla yetkilendiriyoruz" diye konuştu.

Ergün, piyasada en çok hangi şekerin zararlı olduğu tartışmaları yapıldığında ilk olarak denetim dışı olan şekerlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

TÜRKİYE İLAÇ ÜRETİM MERKEZİ OLACAK 

İlaç sektöründe strateji belgesi çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Ergün, yakında Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunulacağını bildirdi.

Türkiye'deki ilaç sektörünün toplam büyüklüğünün 11-12 milyar dolar olduğunu ifade eden Ergün, bu sektörde 700 milyon dolarlık ihracata karşılık, 4,5 milyar dolarlık ithalat yapıldığını söyledi. Ergün, "İlaç sektörü cari açığın en yüksek olduğu alanlardan biri ve bu pazar Ar-Ge'ye, inovasyona ve yüksek katma değere en uygun alanlardan biri. Strateji belgemizle Türkiye'yi ilaç araştırmalarında, yeni molekül geliştirilmesi ve yeni ilaçların yapılmasında önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇAMURDAN PETROL ÜRETİLECEK 

Ergün, Türkiye'de her şeyin çöp olarak algılanarak atıldığını kaydederek, atıkların geri dönüşümünden elde edilecek kazancın farkında olunmadığını belirtti.

İlk yapılan hesaplara göre atıklardan önemli bir gelirin oluşturulabileceğini vurgulayan Ergün, "İlk yaptığımız hesaba göre eğer atıklarımızın yarısını yeniden değerlendirebilirsek 7-8 milyar dolarlık bir kaynak ve ekonomi karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

Ergün, 2 yıl önce kendilerine Türkiye'nin Geri Dönüşümle İlgili Strateji Belgesi, Yol Haritası ve Eylem Planı'nın hazırlanması görevi verildiğini anımsatarak, bu çalışmanın da tamamlandığını bildirdi.

Bu çalışmalarla Türkiye'nin her türlü atıktan istifade edebilecek hale geleceğinin altını çizen Ergün, bu konuda bazı belediyelerin güzel örnekler sergilediğini ifade etti.

PARA VERİP YAKTIRIYORSUNUZ

Ergün, Türkiye'nin geri dönüşüm konusunda bir sıçrama yapmasının atıkların çevresel etkilerini ortadan kaldırılması kadar enerji açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kanalizasyondan enerji üretiyorsunuz. Çamur kalıyor geriye. Çimento fabrikasına para verip yaktırıyorsunuz bu çamuru. Şimdi yeni sistemler var, arıtma tesisi çamurlarından fuel oil ve ham petrol üretebiliyorsunuz. Türkiye'deki birçok arıtma tesisi, çamuru ham petrole dönüşüp rafinaj işleminden sonra fuel oil, benzin, mazot olarak kullanılabilecek, çamur diye bir şey kalmamış olacak ortada."

Günün Önemli Haberleri