Camide tercüman olsun mu?
Abone olİşitme engellilerin için camilerde işaret dili tercümanı tahsisi istendi.
Türkiye'deki yaklaşık 8,5 milyon engelliden yüzde 15'ini işitme engellilerin
oluşturduğu belirtilerek, bu engellilerin ''dini hükümleri öğrenme hakkı çerçevesinde her kentteki bir camiye işaret dili tercümanı tahsisi'' istendi.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, her vatandaşın olduğu gibi engellilerin de dini vecibelerini sorunsuzca yerine getirme hakları bulunduğunu söyledi.
İşitme engelli Müslümanların camiye giderek dini bilgi edinimi için çok önemli olan vaaz ve hutbeyi anlamaları gerektiğini ifade eden Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, bu vatandaşların durumunu göz önünde tutarak her kentte merkezi bir camide işaret dili tercümanı tahsis etmesini istedi.
Yıldız, şunları söyledi: ''İşitme engelli vatandaşlarımızın bu camilere yönlendirilerek, imamların verdiği vaaz ve hutbeleri anlamaları sağlanmalı. Elbette her insanın olduğu gibi işitme engellilerin de dini hükümleri öğrenme
hakları var. Onların bu haklarına saygı gösterip, dini ihtiyaçları giderilmeli. Modern ve çağdaş anlayış içerisinde olan Türkiye'nin bu ihtiyacı gidereceğine inanıyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu uygulama biran önce başlatılmalı.''
Yıldız, diğer engellilerin de camilere giriş ve çıkışlarda gerekli kolaylıkların sağlanması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
-GÖRME ENGELLİ MİLLETVEKİLİ AYVA-
AK Parti İstanbul Milletvekili görme engelli Lokman Ayva da engelliler olarak sloganlarının ''Alamadığımız hizmet, gidemediğimiz yer kalmasın'' olduğunu anımsatarak, ortopedik, görme, işitme engellilerin tamamının dini hizmetlerden faydalanmasını sağlamak istediklerini belirtti.
Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon engelli bulunduğunu anlatan Ayva, bunların yüzde 10'unun görme, yüzde 15'inin işitme, yüzde 20-25'inin ortopedik engelli olduğunu ifade etti.''Diyanet İşleri Başkanlığı sadece özürsüzlerin değil,herkesin Diyanet İşleri Başkanlığıdır'' diyen Ayva, ''Bu nedenle, engellilere de dini hizmetler verilmeli'' dedi. Ayva, şunları kaydetti:
''Ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı dışında dini hizmetlerin alınabileceği başka bir kurum yok. Bu nedenle tüm engellilerin dinini öğrenip, ibadetlerini yapması bir haktır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yönde çalışmalar yaparak engeliler için asansörlü camiiler yaptırdı, CD'ler bastırıp, kabartma Kur'an-ı Kerim'ler hazırlattı. Son dönemlerde engellilere yönelik başarılı projeler gerçekleştiren bu kurum, umarım işitme engellileri de unutmayıp, işaret dili tercümanı kadrosunu hizmet yelpazesine ekleyerek, 1,5 milyona yakın vatandaşın dini görevlerini yerine getirmesini sağlar.''