Camide bulunan müthiş düzenek

Abone ol

Kütahya'daki beş asırlık camiide deprem izleme düzeneği bulunuyor. Bu düzeneği imam her sabah namazdan önce inceliyor.

Kütahya'daki camide bulunan deprem düzeneği, tam 1490 yılından beri devrede. Camii imamı, deprem ve zemin kaymasını haber veren bu düzeneği, her gün, sabah namazından önce kontrol ediyor.

1490'da mimar Koca Seyfullah tarafından tamamen ahşap malzemeden inşa edilen cami, Anadolu'da Osmanlı mimarisinin ilginç örnekleri arasında yer alıyor.

Alt bölümündeki iş yerlerinden dolayı 20'nci yüzyıldan itibaren Şaphane Ulu Cami adıyla da anılmaya başlanan ibadethane, ahşap oyma süslemeleriyle yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. İç mekanı 615 metrekare olan camide aynı anda 1000 kişi ibadet edebiliyor.

SİSMİK HAREKETLERİ GÖSTERİYOR

Mihrabın sağı ve solunda bulunan 210'ar santimetre uzunluğunda, 43 santimetre çapındaki ahşap sütunlar, cami zeminindeki sismik hareketlerin kontrolü için 520 yıl önce inşaat sırasında yapıldı. Olası yer sarsıntılarına karşı terazi görevi yapan ve caminin zemin seviyesinin ölçümü için konulan iki sütun, halen işlevini sürdürüyor.

HER SABAH İMAM KONTROL EDİYOR

Yüzyıllardır camide görev yapan imamlar, deprem gibi nedenlerle ibadethanenin yerleşim dengesinin bozulup bozulmadığının anlaşılması için sabah namazları öncesinde ortalarından birer çiviyle tutturulan sütunları kontrol ediyor. Deprem ve diğer yer sarsıntılarında herhangi bir sütunun milimetrik ölçüyle kayması durumunda dairesel dönüşünü tamamlanamayacağından caminin zemin dengesinin bozulduğu anlaşılıyor.

Avrupa'da gerçek anlamda depreme yönelik rasathanenin 1561'de Almanya'nın Kassel kentinde kurulduğunu hatırlatan uzmanlar, bundan 70 yıl önce bu caminin mihrabına deprem izleme düzeneği kurulmasının dikkat çekici olduğuna vurgu yapıyor.

1970'TE GEDİZ DEPREMİ'NDE ZARAR GÖRMEDİ

Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz, mihrabın sağı ve solunda bulunan ahşap sütunların, caminin zemin kaymasının kontrolü için yapıldığına dair bilgileri büyüklerinden duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''İmam namaz kıldırmadan önce her sabah mihrapta bulunan iki sütunu çevirerek kontrol eder, zeminde kayma olup olmadığını belirleyip güvenliği sağladıktan sonra cemaate namaz kıldırır. Yerel tarih araştırmacıları bu düzenekle ilgili kapsamlı araştırmalar yaptı. 1970 yılında Gediz ilçesi depremde yerle bir oldu, bu ilçede birçok cami yıkıldı. Ancak Gediz'e yakın mesafedeki ilçemizde bulunan Koca Seyfullah Camisi depremde zarar görmedi. Şaphane halkı tarihi camiye sahip çıktığı gibi polis merkezinin yanında olması nedeniyle camimiz 24 saat güvenlik kameralarıyla kontrol edilmektedir.''

Günün Önemli Haberleri