Çalışan yandı, çalıştıran daha çok yandı!..
Abone olUluslararası İşgücü Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan sonra çalışma izni olmadan çalışan yabancılara 4 bin 800 lira, çalıştırana ise 6 bin lira ceza gelecek.
Çalışma olmayan yabancıları çalıştıranlara kötü bir haberimiz
var. Bugünden itibaren çalışma izni olmayan yabancıyı çalıştıran
kişi ya da kuruma her bir yabancı için 6 bin lira ceza kesilecek.
İzinsiz çalışan yabancılar da 4 bin 800 lira ceza ödeyecek.
Uluslararası İşgücü Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe
girdi. Kanuna göre, çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı
olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, bağımsız çalışan yabancıya
4 bin 800 lira, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline
her bir yabancı için 6 bin lira idari para cezası verilecek.
KANUN NELERİ DEĞİŞTİRİYOR?
Kanun, Türkiye'de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan; bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya gören; staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar ile yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan kişileri kapsıyor.
Kanun kapsamında yer alan yabancılar, çalışma izni olmadan
Türkiye'de çalışamayacak veya çalıştırılamayacak.
Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak.
Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilecek.
Süresiz çalışma izni olan yabancılar, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanacak. Ancak seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı ileaskerlik hizmeti yapma yükümlülüğü olmayacak.
Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar, çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.
- Turkuaz Kart Kanun, Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulunun önerisiyle, başvurusu Bakanlıkça uygun görülen yabancılara Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. YÖK tarafından tanınmış üniversitelerden mezun olan yabancı mühendis ve mimarlar, proje bazlı ve geçici süreyle çalışma izni alarak mesleklerini yapabilecek.
Kanuna göre, çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 lira, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin lira idari para cezası verilecek.