Çalık’a Shell desteği!

Abone ol

Samsun-Ceyhan boru hattındaki sorun çözüldü. Dünya devi Shell Çalık'a ortak oldu. Petrol garantilendi!

Rusya'nın ‘petrol vermem’ diyerek Yunanistan üzerinden rakip boru hattı çektirdiği Samsun-Ceyhan’da sorun çözüldü. Dünya devi Shell, Çalık-Eni ortaklığıyla el sıkıştı. Kazak petrolü Samsun-Ceyhan’dan akacak

Enerji kaynaklarının Avrupa’ya aktarılmasında kilit ülkelerden biri olan Türkiye’nin, en çok önem verdiği projelerarasında yer alan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na dünya devi Shell de ortak oluyor.

Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Royal Dutch Shell’in, Çalık Enerji ile İtalyan Eni’nin planladığı ve Nisan 2007’de temeli atılan Samsun-Ceyhan’a ortak olma görüşmelerinde son aşamaya geldiği belirtildi.

Anlaşmanın haziranda imzalanması bekleniyor.

RUSYA’NIN ATAĞINA CEVAP

Boğazlardan günde 3 milyon varil petrolün aktarılmasına karşı çıkan Türkiye’nin çok istediği projeye Rusya ise sıcak bakmıyor.

Rusya bunun için Samsun-Ceyhan’a rakip olarak Burgaz-Dedeağaç güzergahında (Güney Akım) yeni bir boru hattı projesini gündeme getirmişti. Bunun için gerekli anlaşalar imzalanarak Rus petrollerinin Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden sıcak denizlere indirilmesi gündeme getirilmişti.

AKACAK PETROL GARANTİ

Bölgedeki en büyük petrol tedarikçisi konumunda bulunan Rusya’nın planı Samsun-Ceyhan hattı üzerinde de soru işaretleri yarattı. Bazı enerji uzmanları ‘Rusya petrol vermezse Samsun-Ceyhan’dan akacak petrol bulunamaz görüşünü dile getiriyordu. Ancak projenin yeni ortağı Shell’in Kazakistan’daki yer alan ve 135 milyar varille dünyanın en büyük yatakları arasında yer alan Kasaghan’da üretici şirketler arasında yer alması bu sorunu da ortadan kaldırdı. Böylece Samsun-Ceyhan hattından geçecek petrol garanti altına alındı.

GÜLER SİNYALİ VERMİŞTİ

Kaynaklar, Shell’in Tapco’dan alacağı hissenin hem Eni hem de Çalık’ın mevcut yüzde 50’şerlik kısmından olabileceğini söylediler. Shell’in projeden alacağı hissenini ise ‘önemli miktarda’ olması bekleniyor. Enerji Bakanı Hilmi Güner hafta sonunda yaptığı açıklamada sıranın Samsun-Ceyhan hattına geldiğini belirterek Türkiye’nin konuya verdiği önemi vurgulamıştı.

BTC’DEN DAHA FAZLA PETROL TAŞIYACAK

Türk boğazlarındaki yoğun tanker trafiğini azaltmak için başlatılan Samsun-Ceyhan hattı 555 km uzunlukta inşa edilecek.

Hatın maliyetinin yükleme, boşaltma ve depolama üniteleriyle toplam 1.5 milyar dolar olması planlanıyor. Hattın başlangıçta günde 1 milyon varil petrol olarak planlanan kapasitesi daha sonra günde 1.5 milyon varile çıkacak.

Hattın ilk aşamada 2010’da devreye alınması hedefleniyor. Günde 1.5 milyon varile çıktığında, Samsun-Ceyhan hattı, halen faaliyete geçmiş olan ve günde 1 milyon varil petrol kapasitesine sahip Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı’nı geçmiş olacak. Rusya’nın Novorssiisk limanına akıtılan günde 750 bin varillik petrolün önemli bir kısmının da Tapco’ya yönlendirilebileceği belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri