Çakıcı olmanın faturası ağır
Abone olAlaattin Çakıcı mahkemede önce yargıya ithamda bulundu sonra özür diledi.
Avusturya'da yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilen Alaattin Çakıcı'nın, ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' ve ''Türkbank ihalesine fesat karıştırmak'' suçlarından yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Alaattin Çakıcı katıldı. Duruşmada, Çakıcı'nın avukatı Muammer Demirtaş söz alarak, Adalet Bakanlığının, ''Fransa ve Avusturya'dan istenen belgeler gelmeden yargılamanın yapılabileceği'' yönünde görüş bildirdiğini hatırlatarak, bunun Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Mahkeme Başkanı Neylan Feke de, ''Siz, Adalet Bakanlığı bize emir mi veriyor zannediyorsunuz. Yok öyle bir şey'' dedi.
Söz alan Alaattin Çakıcı ise yargılandığı davadan tahliye edildikten sonra yurtdışına çıkışının yasaklanmasını eleştirerek, ''Burada da yasayı ben ihlal etmiyorum. Kamu adına görev yapan savcı ihlal ediyor'' diye konuştu.
Yargıtayda beraatine karar verilmesini beklerken, ceza aldığını kaydeden Çakıcı, ''Beni dümen ederek bir Yargıtay Başkanını harcadılar'' iddiasında bulundu.
Çakıcı, ''siyasetin yargıyı rahat bırakmadığını'' öne sürerek, Danıştaydaki saldırıya değindi ve bu saldırıyı gerçekleştiren kişinin ülkücü, ulusalcı olamayacağını söyledi. Saldırıyı gerçekleştirenin, terör örgütü Hizbullah'ın laikliğe karşı bir gösterisinde yer aldığını ifade eden Çakıcı, devletin bu işin üzerine gitmediğini iddia etti. Alaattin Çakıcı, kaldırılan İstanbul DGM'deki yargılaması sırasında her zaman mahkemeye saygılı davrandığını, kendisine adil olmayan bir ceza verildiğini savunarak, ''Adalet adına, adil olmayan bu şeyler neden bana uygulanıyor araştırılsın. Alaattin Çakıcı olmanın faturası biraz ağır oluyor'' dedi
BAŞKAN-ÇAKICI DİYALOGU
Başkan Neylan Feke bunun üzerine, ''ihaleye fesat karıştırmakla suçlandığını, hakkındaki suçlamaya ilişkin beyanda bulunmadığını, Türkiye'nin genel durumu hakkındaki görüşlerini açıkladığını, avukatlarının susma hakkını kullanacağını belirttiğini'' hatırlatarak, Çakıcı'ya susma hakkını kullanıp kullanmayacağını sordu.
Çakıcı da uluslararası anlaşmalara göre iade edildiğini, Fransa adli mercilerinden iadesine ve yargılanmasına ilişkin belgeler gelmeden savunma yapmayacağını bildirdi. Avukat Muammer Demirtaş ise daha önce davanın Fransa ve Avusturya makamlarından ilgili belgeler gelene kadar durdurulmasına karar verilmesini istediklerini anımsatarak, bu taleplerini tekrar ettiklerini kaydetti.
Tekrar söz alan Çakıcı, ''(İki arada bir dere kalmak) diye bir deyim vardır. Hakkımda olumlu bir karar verseniz, sizin hakkınızda yukarıda soruşturma başlatırlar'' diye konuştu.
Bu sözler üzerine Neylan Feke, ''Ben Asliye Ceza Mahkemesindeyken, 1990'lı yıllarda seni tabancadan yargılamıştım. Bir de avukat vardı. Senin için delil yoktu beraat verdim. 'Her hakim Adalet Bakanlığının emirleriyle hareket ediyor' düşüncesindesin, bunu kafandan at. Bu mahkeme iki arada bir derede kalmaz. Merak etme'' dedi.
KARAR
Alaattin Çakıcı'nın avukatlarından Ahmet Ateş de davanın konusu olan ihaleye fesat karıştırma olayına ilişkin bir numaralı sanığın eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın Yüce Divanda yargılandığını, olayda ihaleye fesat karıştırma suçunun oluşmadığına karar verildiğini, ''görevi kötüye kullanmak'' yönündeki suçlamaya ilişkin de yargılamasının 5 yıl süreyle ertelendiğini söyledi.
Ahmet Ateş, bu nedenle Yüce Divanın kararının incelenmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme Heyeti, Anayasa Mahkemesinden Mesut Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler hakkında açılan davanın gerekçeli kararının istenmesine, Çakıcı'nın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı ve duruşmayı erteledi.
Duruşma salonundan çıkmadan önce mahkeme heyetine yönelik konuşan Çakıcı, ''Demin kullandığım sözleri yanlış anlamayın. Şahsınızı itham ederek konuşmadım. Genel olarak konuştum. Özür dilerim'' dedi. Duruşmayı, Çakıcı'nın kardeşi Gençağa Çakıcı'nın da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup izledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, ''İş adamı Korkmaz Yiğit'in, Türkbank ihalesinin lehine sonuçlanması için ihaleye giren kişi ve şirketler ile irtibata geçtiği, bunun yanında ihaleyle ilgilenen Alaattin Çakıcı ile işbirliği yaptığı'' anlatılıyor. ''Alaattin Çakıcı'nın ihaleye girmek isteyen kişileri silahlı teşekkülün korkutucu tehdit gücünü kullanarak ihaleden çekilmeye zorladığı'' ifade edilen iddianamede, Çakıcı'nın ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' ve ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçlarından 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.