Çağlayan cari açığın silahını açıkladı

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yeni Yatırım Teşvik Programı 2012 Yılı Değerlendirmesi" basın toplantısına katıldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'ni cari açığın çözümünde etkili bir silah olarak gördüklerini belirterek, "Cari açığın çözümünde ezber bozduk. 2012 yılında cari açığın 25,1 milyar dolar azalmasında aslan payı, yani 21,3 milyar doları mal ve hizmet ihracatımızdaki ihracat gelirlerinin artmasındandır. İthalatımızın 3,2 milyar dolar gerilemesidir" dedi.

Çağlayan, "Yeni Yatırım Teşvik Programı 2012 Yılı Değerlendirmesi" basın toplantısına katıldı. Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmasında, Yeni Teşvik Sistemi'nin canlı bir sistem olduğunu, sistemin ana omurgasının belli olduğunu ancak sektörlerden ve ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen taleplerin de dikkate alındığını belirterek, "Gerekli olması halinde sistemde bazı düzenlemeler yapacağız. Şu anda üzerinde çalıştığımız önemli konular var" dedi.
Çağlayan, Türkiye'nin gerek büyümede gerek istihdamda birçok ülkenin önüne geçtiğini, bunda iş adamlarının risk alarak krizi fırsata çevirmelerinin de önemli katkısı olduğunu belirterek, "Görevim gereği çok gezen birisiyim. Allah'a şükürler olsun artık dünyanın her yerinde Türk ve Türkiye'nin başarısından bahsediliyor. Ümit ediyorum daha uzun yıllar bu başarıdan bahsedilecek. Şükürler olsun ki artık bizim de herkes tarafından dile getirilen bir başarı hikayemiz var" şeklinde konuştu.

Ocak ayı başında TİM verilerine göre 2012 yılı ihracat açıkladıklarına dikkate çeken Çağlayan, "Bu ay sonunda TÜİK verileri de açıklandığında 152,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağız veya bu rakam geçilecek. Hizmet ihracatının da dolu dizgin devam ediyor. Ümit ediyoruz ki inşallah 41 milyar dolar da hizmet ihracatını yakalayıp, 2012'de ihracatımızda 194 milyar dolar gibi bir rakamı hep beraber yakalayacağız" dedi.

"CARİ AÇIĞIN ÇÖZÜMÜNDE EZBER BOZDUK"

Yeni Teşvik Sistemi ile dört ana hedeflerinin olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, hedefleri şöyle anlatı:

"Birincisi, bilhassa cari açığımızı azaltmak. Üretim yapımızın teknolojik değişim ve dönüşümünü sağlamak olmazsa olmazımızdı. Büyük ölçekli ve stratejik yatırımları hız vermeyi hedefledik ve uluslararası sermayeyi, doğrudan yatırımları ülkemize daha fazla kazandırma konusunda bu teşvik sistemini önemli bir araç olarak düşündük, programladık ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltacak, ülkemizin her bir bölgesini kendi potansiyeli doğrultusunda birer yatırım ve üretim merkezi haline getirmek, bizim bu teşvik sisteminin en önemli hedefleriydi. Şükürler olsun cari açık konusunda önemli ilerleme kaydettik ve devam ediyoruz. 2012'nin ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre cari açığımızda yüzde 35,7'lik bir azalma oldu. Son derece önemli bir rakam ve 25,1 milyar dolarlık gerilemeyle 11 ayda 45,2 milyar dolarlık bir cari açık rakamı oluştu. Öyle tahmin ediyorum ki 2012 yılını 50 milyar dolarlık bir cari açıkla yani OVP hedefinin daha altında ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılamızın (GSYH) yaklaşık yüzde 6,5'u civarında olduğunu hep birlikte göreceğiz. Cari açığın çözümünde ezber bozduk. Maalesef bu konuda çok haksız isnatlar vardı ve  bu sefer, 2012 yılında cari açığın 25,1 milyar dolar azalmasında aslan payı, yani 21,3 milyar doları mal ve hizmet ihracatımızdaki ihracat gelirlerinin artmasındandır. İthalatımızın 3,2 milyar dolar gerilemesidir."

"STRATEJİK YATIRIM İÇİN 10 BAŞVURU YAPILDI"

2012 yılında 150 bin kişiye istihdam sağlayacak 4 bin 365 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirten Çağlayan, bu kapsamda 57 milyar 771 milyon liralık sabit yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyleyerek şunları kaydetti:

"6. bölge belki 5. bölge de buna katılabilir, mevcut işletmelere istihdam desteği verebilmenin üzerinde çalışıyoruz. Stratejik yatırım için 10 başvuru yapıldı. Bunlar inceleniyor. Başvuruların 1 tanesi yabancı, 9 tanesi yerli firmalarca yapıldı.  Bir diğeri de enerji sektörü üzerinde çalışmalar yaptık bitirmek üzereyiz. Otomobil sektöründe yerlilik oranındaki ezberlerin bozulduğundan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Otomobil sektöründe yerlilik oranı ithal oranının üzerine çıktı. Bu sevindirici bir gelişme ama yeterli değil. Yeterlilik oranın Türkiye'nin motor ve aktarım kısımlarında daha fazla yatırım ve üretim yapmasında geçiyor. "

"NE OLURSAN OL, NE YAPARSAN YAP, YETER Kİ YATIRIM YAP DÖNEMİNİ KAPATTIK"

Çağlayan, "Yeni Teşvik Sistemi'nde stratejik yatırımları sisteme entegre ettik ve "Ne olursan ol, ne yaparsan yap, yeter ki yatırım yap" dönemini kapattık" diyerek şunları kaydetti:

"Artık teknolojik gelişimi sağlayacak, yüksek katma değerli yatırımlara öncelik veriyoruz. Ayrıca, bölgesel teşvik haritasını güncelledik ve tamamen sağlıklı verilerle kuvvetlendirdik. 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için Türkiye şu ana kadar en cömert uygulamasını bu bölgede gerçekleştiriyor. Asgari ücretlinin hemen hemen tüm yüklerinin devlet tarafından karşılandığı bir sistemi uyguluyoruz ve bugün 6. bölgede yatırım yapanlar bugün Çin'den, Tayvan'dan daha ucuz iş gücü maliyetlerini, avantajlarını yakalamış durumdalar."
Çağlayan yeni sistemin tanıtımında önemli bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Gerek yurt içinde gerek yurt dışında birçok tanıtım faaliyeti yaptık. Bu kapsamda yeni sistemle ilgili broşürler hazırladık ve dünyanın her yerinde bu broşürleri dağıttık. Dağıtmaya da devam ediyoruz. Bunların yanı sıra, sistemle ilgili 130 uluslararası yatırımcıyla somut projeler üzerinden ikili görüşmeler yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri