Buzlu yolda yürüme teknikleri

Abone ol

Yollar buz tuttu her yerde kar var! Siz siz olun mutlaka bu önerileri detaylı okuyun. Yoksa tüm kışı yatakta geçirirsiniz.

Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağışının iyice hissedildiği şehir merkezlerinde kaldırımların buzlanması nedeniyle yürümek neredeyse cambazlık istiyor.

Özellikle trafikte karşıdan karşıya geçişlerde zorlanan yayaların, ayaklarının kaymaması için dikkat etmesi gereken noktalar var. Buzlu yolda ellerin cepte olması, büyük adımlar atılması düşmeye daha çok neden oluyor.

ELLER CEPTEN ÇIKMALI

Ellerin cepte olması ise kırıkların artmasına, düşerken kafanın yere çarpmasına bağlı beyin kanamalarına kadar varan büyük tehlikelere neden olabiliyor.

BUZ NEDENİYLE YARALANMALAR

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baktır, özellikle kış aylarında buzda kayarak düşmeye bağlı kırıkların arttığına dikkat çekti. Bu kırıklar arasında en zor iyileşenlerin kalça kırkları olduğunu ifade etti. Bu nedenle kışın yürümeye çok dikkat edilmesini isteyen Prof. Dr. Ali Baktır, öncelikli olarak yolda yürürken korku içerisinde olunmamasını istedi.

AVUÇ İÇLERİ YERE BAKMALI

Korkunun panik ve ardından düşmeye neden olacağına anlatan Baktır, küçük adımlarla, eller cepte olmadan yürümenin daha uygun olacağını anlattı. Ellerin serbest olmasının düşerken avuç içinin dışa dönük olarak yere temas sağlamasının kalçaya binen yük hafifleteceğine dikkat çekti. Düşme sırasında dirseklerin yere temasının önlenmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Baktır, bu durumlarda özellikle yaşlılarda kemik erimesine bağlı bilek kemiklerinde kırıklar oluştuğunu hatırlattı. Tedavisi en zor kırıkların kalçada meydana gelen kırıklar olduğu ve bu yüzden hastanın uzun süre yatağa bağlı kaldığını belirtti.

ÖZELLİKLE YAŞLILAR DİKKAT ETMELİ

Yaşlıların kış aylarında mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını isteyen Baktır, "Kış aylarında bir şekilde dışarı çıkan yaşlılarımızın daha çok kırık şikayeti ile geldiğini görüyoruz. Genelde birçoğunda ise kalça kemiğini kırılmasına bağlı şikayet oluşuyor. Her yıl neredeyse yaklaşık 30 kişi bu nedenle bize başvuruyor. Kış aylarında görülen bu tür olaylar, özellikle İskandinav ülkelerinde çok yaygındır. Çünkü, bu ülkelerde ortalama ömür 90 yıldır. Bilindiği gibi yaşlılarda kemik erimesine bağlı olarak kemikler kırılgan bir yapıya sahiptir" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri