Büyükşehir'de Ali Müfit kompleksi
Abone olBüyükşehir Belediyesi'nde akıllara durgunluk veren bir olay daha. Belediye yetkilileri, İstanbul'daki uluslararası toplantıya katılanların talebi karşısında nasıl zora düşt
İstanbul Büyükşehir Belediyesi birinci yılına rağmen hala önceki başkan Ali Müfit Gürtuna kompleksini aşabilmiş değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olan-bitenlere karşı duyarlı bir kalem olan Sabah yazarı Mahmut Övür, bu kompleksin yeni bir türevini ortaya koydu. Övür geçtiğimiz hafta meydana gelen bir olaydan kalkışarak "Büyükşehir'de 'Ali Müfit' kompleksi"ni bakın nasıl örnekledi:
Yazı: Mahmut Övür
Kaynak:
- Geçtiğimiz hafta İstanbul'da uluslararası önemli bir toplantı vardı. Bu toplantı nedeniyle Tarihi Kentler ve Yerleşimler Bilimsel Komitesi (ICOMOS) ile Metropol Alanlarda Tarihi Merkezler'e (CIVVIH) üye çok sayıda bilim adamı İstanbul'a geldi. Bilim adamları tarihi mekânların korunması konusunda yeni gelişmeleri tartıştı ve görüşlerini anlattı.
Sessiz sedasız bu toplantının Türkiye ayağını İstanbul Teknik Üniversitesi üstlendi. İstanbul'un tarihi kimliğini koruma açısından önemli bu toplantıyı anlatırken insanın 'içini acıtan' bir uygulamaya değinmeden edemeyeceğim.
O da şu; İstanbul'a gelen böyle uluslararası önemli isimlere, İstanbul'u anlatan dokümanlar vermekte yetkililerin zorlanması.
Olur mu öyle şey demeyin. Bu oldu ve yetkililer sıkıntı yaşadı. Nasıl aştılar bilinmiyor ama büyükşehir depolarında bu konuda çok sayıda kitap olduğu söyleniyor.
Nasıl mı? Anlatalım.
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, birçok konuda eleştirilse bile, İstanbul'un tanıtımı konusunda çok ciddi çalışmalara imza attığı kesin.
Bunlardan biri de 'İstanbul Rehberi' isimli kitap çalışması.
Elimde iki dilde, İngilizce ve Fransızca örnekleri var. 'İstanbul Guide' adlı bu çalışmada kentin tarihinden, günümüze uzanan öyküsü yanında tarihi eserleri, turistik otelleri, semtleri, restoranları, alışveriş mekânları anlatılıyor. Şık ve güzel bir çalışma.
Bu kitapların ne yenisi basılıyor, ne de eskisi dağıtılıyor. Çünkü, bu kitapların 8. sayfasında dönemin Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın büyük bir fotoğrafı ve yazısı var. İşte kitabın en büyük suçu bu. Büyükşehir yönetimi daha önce internet sayfasından Gürtuna adını ve çalışmalarını sildiği gibi şimdi de sözünü ettiğimiz kitabı görmezlikten geliyor. Turizm sektörü ve uluslararası kongre düzenleyenler bu konuda ciddi sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.
Şimdi merak edilen birkaç soruyu sıralayalım:
Acaba bu kitaplardan ne kadarı depolarda bekletiliyor?
Elde yoksa veya azsa neden yenisi basılmıyor?
Ve son soru: Büyükşehir yönetimi bu kompleksten ne zaman kurtulacak?