Büyükşehir Yasası'ndan maddelere geçildi
Abone olTBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili büyükşehir kapsamına alan yasa tasarısının geneli üzerinde görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildi.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, tasarının geneli üzerinde yaptığı konuşmada, hükümetin ne yapmak istediğinin düzenlemede açık olduğunu ifade ederek, 29 ilde büyükşehir belediye yapısı içinde en ücra yerde yaşayan insanlara hizmet sunabilmeyi ve buna yönelik idari, hukuki, mali imkanları sağlamak amacıyla düzenleme yapıldığını kaydetti.
Tasarının aceleye getirildiği eleştirilerine karşılık Şahin, ''Bunun yapılacağını hepimiz biliyorduk. Büyükşehir belediyesinin il sınırları olarak belirlenmesi konusu, partimizin kuruluşuyla birlikte ortaya koyduğu programında açık şekilde yerini almıştır. CHP'nin programında tüm coğrafyanın belediyeye dönüşmesi var. Ama 'kırsal belediyecilik' meselesini çok anlayamadım. Bu kavram çok oturmamış bana göre'' diye konuştu.
Şahin, tasarının hazırlanmasında siyasi bakış ve kaygının bulunmadığını belirterek, büyükşehir sınırlarının esas alınmasında ülke gerçeklerinin yer aldığını vurguladı. Türkiye'nin ulaşım, haberleşme, erişim açısından eski Türkiye olmadığını belirten Şahin, ''Belediye yöneticisi artık 100 kilometre öteden faaliyetleri odasında izleyebilir konuma gelmiştir'' dedi.
Milletvekillerinin mahalle ölçeğinden büyükşehire atladığını ancak arada ilçe belediyelerinin olduğunu hatırlatan Şahin, ''499 ilçe ünitesinin bir işe yarayabileceğini akıl edemedik. Her yeniliğin yadırganması ve başlangıçta eksikleri olabilir. Büyükşehir uygulamasında da sıkıntılar yaşandı. 10-20 yıl sonra oturdu sistem. Önümüzde 16 büyükşehir örneği var. Türkiye bu sistemle ilk kez tanışmayacak. Yeni ilave olacak büyükşehirler de daha az eksiklikler ve sıkıntılarla halka belediye hizmeti verir duruma gelecektir'' diye konuştu.
KÖYÜN KARŞISINDA DEĞİLİZ
Şahin, köye karşı olmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Köy muhakkak doğal, tarihi yerleşim yerimizdir ama köyü kendi statüsü ve imkansızlıklarıyla yaşatmayı, savunmayı doğru bulmuyorum. Köy bir yere taşınmayacak, mahalleye dönüşecek, aynı yerde hayat yine devam edecek. Hayat daha farklı, medeni ve çağdaş statüyle orada hizmetler devam edecek. Söz alan bazı milletvekilleri, 'şehirlerde rant bitti sıra köye geldi' dedi. Bu değerlendirme kendi içinde çelişki taşıyor. Rant kırsala gidiyorsa bugünkü yapıda daha kolay gider. Gitmişse zaten gitmiştir. Düzenlemeyle getirilmek istenen plan disiplini, şehir bütünlüğü içinde fonksiyonları dağıtmak, doğanın tahribatını önlemek, çevre temizliği ve düzenini sağlamak, arazinin ve doğanın planlı kullanımıdır. Dünyanın ileri ülkelerine benzer temiz, düzenli kırsal altyapı alanlarını oluşturmaktır. Köyü kendi içinde kalkınmış, güzelleşmiş, düzenli hale getirmektir.''
Tasarıyla ''köylüye yüzde 300 yük getirildiği'' değerlendirmesine de işaret eden Şahin, ''Yok böyle bir şey. 5 yıl muafiyeti söylemeniz lazım. 5 yıl sonra Türkiye şartlarında gerekirse erteleme yapılabilir, o zaman yeniden değerlendiririz yasayı. Su, atık su parası konusunda da gerçekle bağdaşmayan değerlendirmeler yapılıyor. En düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek düzenleme söz konusu. Yüzde 1 de yüzde 5 de yüzde 25'i geçmeyecek şekilde de olabilir. Sıfır ücretle bir düzeni götürme sihirbazlığını yapacak yapı var mı? Onu söyleseniz daha yararlı olurdu. Bizim memleketimizde il kültürü var. Hiçbirimiz köy veya ilçenin değil ilin milletvekiliyiz'' dedi.