Bü­yük­şe­hir yasası hangi partilere yaradı?

Abone ol

Nüfusu 750 binin üzerindeki illeri büyükşehir yapan yasa değişikliği AK Parti ve BDP’ye yaradı. 30 büyükşehirden 18’ini AK Parti, 6’sını CHP, 3’ünü MHP, 2’sini BDP, 1’ini de bağımsız aday kazandı.

AK­P’­nin 2012 yı­lın­da yap­tı­ğı de­ği­şik­lik­le nü­fu­su 750 bi­nin üze­rin­de­ki şe­hir­ler bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­si­ne dö­nüş­tü­rül­müş­tü. Ya­sa de­ği­şik­li­ği­nin ar­dın­dan 30 Mar­t’­ta ya­pı­lan se­çim­de bü­yük­şe­hir olan 14 il­de AK Par­ti 6, CHP 4, MHP 2, BDP 1 ve Mar­di­n’­de de ba­ğım­sız aday Ah­met Türk baş­kan­lı­ğı ka­zan­dı. Son­ra­dan bü­yük­şe­hir olan De­niz­li, Kah­ra­man­ma­raş, Şan­lı­ur­fa, Ma­lat­ya ve Trab­zo­n’­da oy­la­rı­nı ar­tı­ra­rak ka­za­nan AK Par­ti Ba­lı­ke­si­r’­i MHP’­den, da­ha ön­ce bü­yük fark ye­di­ği Or­du­’yu CHP’­den al­dı.

MANİSA’YI MHP’YE KAPTIRDI

AK Par­ti bü­yük­şe­hir olan Mar­di­n’­i ba­ğım­sız aday Ah­met Tür­k’­e, Ma­ni­sa­’yı MHP’­ye ve Ada­let es­ki Ba­ka­nı Sa­dul­lah Er­gi­n’­in aday ol­du­ğu Ha­ta­y’­ı da CHP’­ye kap­tır­dı. Va­n’­da BDP ada­yı ka­zan­dı. AK Par­ti Kon­ya, Kay­se­ri, Ko­ca­eli, Ga­zi­an­tep, Er­zu­rum, Sam­sun ve Sa­kar­ya’da da 2009’da­ki oy oran­la­rı­nı ko­ru­ya­rak ka­zan­dı.   

AY­DI­N’­DA YE­TER­Lİ OL­MA­DI

Ay­dı­n’­da bü­yük­şe­hir ya­sa­sı da AK Par­ti­’ye ye­ter­li ol­ma­dı. Mev­cut CHP’­li baş­kan Öz­lem Çer­çi­oğ­lu, yüz­de 43,4 ile se­çi­mi ka­zan­dı. AK­P’­li Mus­ta­fa Sa­vaş, yüz­de 28 oy al­dı.

Ya­sa MHP’­nin oy­la­rı­nı yüz­de 22’ye dü­şür­dü. Ya­say­la AK Par­ti ada­yı Ba­lı­ke­sir Mil­let­ve­ki­li Ah­met Edip Uğur yüz­de 38,5 oy ala­rak baş­kan­lı­ğı MHP’­den al­ma­yı ba­şar­dı. Ya­sa son­ra­sı bü­yük­şe­hir olan De­niz­li­’de de ben­zer du­rum ya­şan­dı.

MA­RAŞ VE MA­LAT­YA­’DA OY­LAR ART­TI

AK Par­ti, Kah­ra­man­ma­raş ve Ma­lat­ya­’da oy­la­rı­nı ar­tı­ra­rak ka­zan­dı. Ya­sa Ma­ni­sa­’da AK Par­ti­’nin oyu­nu ar­tır­dı.

MARDİN’İ BDP KAZANDI

Büyükşehir Yasası Mardin’de AK Parti’ye kaybettirdi. Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, yüzde 51,9’la seçimi kazandı. 2009’a göre AK Parti’nin oy oranı düşerken, adayı Mehmet Vejdi Kahraman yüzde 37,5 oy aldı. Yasa sonrası büyükşehir olan Muğla’da ise CHP yine kazanan oldu.

Şanlıurfa’da 2009’da yüzde 39’luk oy alan AK Parti oylarını yüzde 60’ın üzerine taşıdı. Trabzon’da da AK Parti oyunu yüzde 47’den yüzde 58’e çıkardı. CHP’nin oyu yüzde 40’tan yüzde 25’e düştü.

AK Parti Tekirdağ’da da oyunu artırdı ancak başkanlığı kazanmasına yetmedi. Yasanın etkisi en fazla Ordu’da hissedildi. DSP’li belediyenin yönettiği kent yüzde 52,7 oyla AK Parti yönetimine geçti. Büyükşehir yasası Van’da da AK Parti’ye değil BDP’ye yaradı. Van’ı 2009’da olduğu gibi BDP adayı Bekir Kaya yüzde 53,5 ile kazandı. AK Partili Osman Nuri Gülaçar ise yüzde 41,8’de kaldı.

Günün Önemli Haberleri