Büyükşehir Kanunu'nda ilk adım tamam
Abone olTBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve 13 ilin büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısının 1'inci bölümü kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu 'nda görüşülen ve kabul edilen Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı 1. bölümü, 1'inci ve 20'nci maddeler arasını kapsıyor. Bu bölümde Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyeleri yer alıyor.
Tasarı ya göre ayrıca; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları oluyor. Bu illerde bulunan ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği ise sona erecek. Köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.
Ayrıca, il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli'ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona eriyor.
İKİNCİ BÖLÜM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ilde büyükşehir belediyesi kurulmasına ilişkin tasarının 2. bölümü üzerinde görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde, MHP ve CHP, sık sık maddeler üzerindeki değişiklik önergelerinin kapalı oturumda yapılması talebinde bulundu. Söz konusu önergeler kapalı oturumda görüşüldü.
CHP'li milletvekilleri, kapalı oturumda kavasların bulunmasının TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğunu savunarak, usul tartışması açılmasını istedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, yeminli kavasların kapalı oturumda bulunabileceğini belirterek, İçtüzüğe uygun olduğunu söyledi.
Tasarı üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, iktidarın, yolsuzlukların üzerine gitmediğini savundu. Erdoğdu, Harbiye Kongre Merkezi ve kömür ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını, bunları belgeleyebileceğini ileri sürdü.
İSTİFA EDECEK MİSİN?
Erdoğdu, kendisine tepki gösteren AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak'a, ''Ben ispatlayamazsam istifa edeceğim. İspatlarsam siz de istifa edecek misiniz?'' diye sordu.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de Erdoğdu'nun iddialarına ilişkin, ''Ortaya koyduğu hiçbir somut bilgi, belge yok. Boş bir iddia. Elinizde bilgi, belge varsa somut olarak ortaya koyacaksınız'' diye konuştu.
Değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, tasarının şekil, usul, esas, içerik, ekonomik, sosyal, kültürel ve hukuki bakımdan mahsurları olan, ''akıl dışı'' bir düzenleme olduğunu savundu. Akçay, ''Bu tasarıyla yüz binlerce insanı PKK'nın insafına terk edeceksiniz. AKP ile PKK arasındaki görüşmelerin sonucudur bu tasarı'' iddialarında bulundu.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, tasarıya göre nüfusu 2 binin altında olan belde belediyelerinin kapatılacağını belirtti. Yılmaz, Uşak'ta, nüfusu 2 binin altında olan AK Parti, CHP ve MHP'li belediye başkanlarının iktidara sitemlerini ilettiğini söyledi.
Tasarının görüşmelerinde muhalefet, her maddede önerge vererek, maddenin oylamasının açık şekilde yapılmasını istedi. Muhalefetten 20 milletvekili ayağa kalkarak, sık sık da yoklama istedi.