Büyükerşen vekillik kararını açıkladı

Abone ol

Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen milletvekili adayı olup olmayacağını açıkladı

Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'milletvekili olacak mı?' sorularına yanıt verdi. 

NTV’de Banu Güven’in sunduğu “Artı” programına katılan Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen kendisiyle ilgili soruları yanıtladı.

27 Şubat’ta CHP’ye katılacak olan Büyükerşen kendisi ile birlikte başka katılımların da olacağı duyumuna sahip olduğunu belirtti. Büyükerşen, “Yalnız ben Eskişehir merkezindeki Odunpazarı, Tepebaşı meclis üyeleri ile belediye meclis üyelerinin katılması değil onunda ötesinde Eskişehir’deki bütün DSP teşkilatına üye olanlar ayrıca DSP’li ilçeler onların yönetim üyeleri ve onun dışında da geniş bir vatandaş kitlesinin katılacağına dair haberler alıyoruz” dedi.

Büyükerşen parti değiştirmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi; “Benim 1999’dan beri üyesi olduğum ve onun adayı olarak seçimleri girdiğim DSP yönetimi benim kendilerine yönelttiğim eleştirilerden rahatsız olmuş olmaları anlaşılıyor ki beni istifaya davet ettiler. Ben istifa ettim arkadaşlarda hemen istifalarını yazıp benim yurtdışından dönüşümü beklemişler. Zaten DSP’nin durumu hakkında hepimiz ortak düşüncelere sahiptik. Rahmetli Ecevit’in vefatından sonra bir süre daha onun ilkelerini sürdürmek için gayret göstermiş ama pek muvaffak olamamışlardı.

Parti değiştirmek bana çok ters geliyordu. İnsan bir partinin ilkelerine inanır ve o partinin üyesi olur onun çatısı altında çalışır ama o partinin ilkelerinden ayrıldığını görünce yönetim biçiminin doğru olmadığını görünce o partiden de ayrılabilir. Ama başka partiye geçebilmesi içinde o partide ilkelerin kendi ilkelerine yakın olması gerekirdi. Bağımsız kalmakta söz konusuydu ama belediye başkanlığı görevini yürüttüğüm için belediye meclisinden kararları almak için belli bir kitleye dayanmak zorundasınız ve arkanızda bir siyasi gücün olması lazım.

Bizim kararımızı etkileyen başka hususta Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdur. Ona da bir partiden bir partiye geçmek zaruretinden çok vatandaş olarak siyasette daha etkin olma ihtiyacını duymamızdan kaynaklanıyor. Türkiye'nin iç dış sorunları içinden geçtiğimiz bana göre tünelde aydınlığa kavuşmak için sağda ve soldaki insanların yeniden durum değerlendirmesi yapması gerekiyordu bu da Cumhuriyet Halk Partisi’nden başka bir parti değildi bizim için.

Eski yönetim döneminde de benim Cumhuriyet Halk Partisi saflarında yer almam söz konusu olmuştu. Çeşitli temaslarda olmuştu ama biz o gün için pek uygun görmedik. Bu o günkü Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin doğru bulmadığımızdan filan değil. Eskişehir’deki koşullar 2009 seçimlerinin arifesinde bizim az önce söylediğim nedenlerin ötesinde pek uygun görünmedi. Seçim yoluna çıkılmıştı dere geçerken at değiştirilmez diye düşünmüştük.

Tabii sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkan olmasından sonra hem dış hem iç konjonktür öyle gözüküyor ki mevcut iktidar partisinin gücü karşısında muhalefetinde ona yakın güçte olması hatta seçim kazanacak bir muhalefetin orta yere çıkması lazımdı bir umut olarak doğru sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olması.”

Milletvekili adayı olmayaı düşünmediğini belirten Eskişehir Belediye Başkanı, “1999’da da rahmetli Ecevit önce milletvekilliği teklif etmişti ama ben belediye başkanlığını kabul ettim ve siyasete öyle girdim. Ben icraat adamıyım. Milletvekili olarak belediye başkanlığı çok daha yaratıcı icraatçı somut bir takım işleri gerçekleştirebilecek bir mevki. Birde Rahmetli Ecevit’in bana vasiyeti örnek bir şehir kurmamı istiyordu sosyal demokratlar nasıl çağdaş uygar şehir kurar onu göster diyordu. Ben hala o çizgide devam ediyorum” diyerek sözlerini sürdürdü.

Belediyeler arasında ayrımcılık olduğunu da dile getiren Büyükerşen, “Açıkça söylüyorum ki iktidar kendisinden olmayan partilerin hakim olduğu belediyeler ayrıcalık uygulamaktadır. Bunun en somut örneklerinden biri de biziz. Sayın başbakanın son seçimlerden sonra ayrım yapmayacağız belediyeler arasında sözünden çok umutlanmıştım ama kısa sürede o umudumda bitti.

Bizim Eskişehir’de 2000 yılında başlamış ve dünya ödülleri almış bir tramvay sistemimiz var günde 60 bin kişi taşımak üzere yapılmıştı ama bugün 90 bin kişi taşıyor mevcut talep 120 bin kişi. 4 senedir biz devlet planlama teşkilatına mevcut tramvay hatlarımızın uzatılması için müracaat yapıyoruz. Yılda iki kere yapıyoruz müracaatımızı fakat bir türlü bu yetki verilmiyor bize. Bize hazine kefareti ile düşük faizli uzun vadeli kredi sağlayacak. Buna mukabil kendi belediyeleri Samsun, Gaziantep, Konya, Bursa bunların hepsine veriliyor.

Milletvekillerine Eskişehirlilerin seçtiği sayın Kemal Unakıtan yüksek planlama kurulunun önde gelen bakanlarında biridir onlara da mektuplar yazdık ama maalesef yerine getirmiyorlar. Biz kendimiz belediye olarak kredi alalım dedik kredileri bulduk rayları aldık tramvayları aldık yapım için krediye ihtiyacımız var iller bankası kendisi önce geldi bize kredi vermek istediklerini söylediler resmi müracaatımızı yaptığımız halde hiç ses çıkmıyor iller bankasından. Yapım içim lazım olan 50 milyon krediyi iller bankasından çıkaramıyoruz” dedi.

Günün Önemli Haberleri