Büyükelçiye kaçak şarap davası
Abone olTürkiye'nin eski Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Büyükelçisi Daryal Batıbay hakkında hazırlanan kaçak şarap iddianamesi kabul edildi
Türkiye'nin eski Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Büyükelçisi Daryal Batıbay'a, Strasbourg'daki görevinin ardından Türkiye'ye 931 şişe bandrolsüz şarap ve 6 şişe şampanyayı kaçak olarak soktuğu gerekçesiyle 12 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Batıbay ile birlikte, şarapların Türkiye'ye taşınmasında görev alan nakliye ve depo sorumluları da iddianamede ''şüpheli'' olarak yer aldı.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa'nın hazırladığı iddianamede, Batıbay'ın emekli olduktan sonra Türkiye'ye getirdiği eşyaları arasında, beyan dışı yaklaşık 50 kasa şarabın da bulunduğu yönünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Müdürlüğü'nden ihbar gelmesinin ardından soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.
Soruşturma sırasında 778 şişelik bir grup, 153 şişelik de bir başka grup olmak üzere toplam 931 şişe şarap ile 6 şişe şampanya ele geçirildiği bildirilen iddianamede, ekspertiz incelemesine göre, içkilerin tamamının bandrolsüz, Türkçe etiketsiz ve ithal izinsiz olduğu kaydedildi.
Şüphelilerin ''Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'' ile ''Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu''nu çiğnedikleri ifade edildi.
Batıbay'ın, ''mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak, alkollü içkileri gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal etmek'' ve ''bandrolsüz, gümrük kaçağı içkileri ticari amaçla bulundurmak'' suçlarından toplam 3 yıl 6 aydan 12 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.
Diğer sanıkların da ''bandrolsüz, gümrük kaçağı içkileri ticari amaçla bulundurmak'' suçundan 2'şer yıldan 5'er yıla kadar mahkumiyetleri talep edilen iddianamede, bütün sanıkların idari para cezasına çarptırılmaları istendi.
Batıbay'ın savunması
İddianamede, Batıbay'ın soruşturma sırasında alınan ifadesi de özetlendi.
Strasbourg'un şaraplarıyla meşhur olduğunu belirterek, kendi parasıyla aldığı şaraplarla koleksiyon oluşturduğunu ifade eden Batıbay, görevi sırasında açığının çıkmadığına işaret etti.
Strasbourg'da görevliyken 107 kez Türkiye'ye giriş çıkış yaptığına dikkati çeken Batıbay, yurda her girişinde 4-5 şişe alkollü içki getirmesinin mevzuata uygun olduğunu anlattı.
Batıbay, İstanbul'da, uygun deposu bulunan bir arkadaşına ülkeye her geldiğinde 3-5 şişe bıraktığını kaydederek, 931 şişeden 153'ünün bu şekilde biriktiğini ifade etti.
Emekli olduktan sonra iki üniversitede ders vermek üzere Kıbrıs'a yerleşeceğini belirten Batıbay, sanıklardan, nakliye firması yetkilisi ile internet üzerinden temas kurduğunu ve işlerin nasıl yapılacağını sorduğunu kaydetti.
Kendisine, ''eşyaların zaten transit işlemle KKTC'ye götürüleceği, bu nedenle gümrük işlemlerine gerek olmadığı'' yönünde yanıt verildiğini savunan Batıbay, ''diğer 778 şişelik içkinin Ankara'da tutulmasının sebebinin, KKTC'deki evinin inşaatının bitmemesi olduğunu'' söyledi.
Dava, Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.