Büyükelçisini geri çeken 3 ülke!

Abone ol

İsrail'in yardım gemilerine yaptığı kanlı baskın için dünyadan ilk tepkiler de gelmeye başladı. Bazı ülkeler büyükelçilerini geri çekti.

İNTERNETHABER.COM

İsrail'in uluslararası kara sularında Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara isimli Türk gemisine saldırması ve 16 sivili öldürmesi dünyada geniş yankı buldu.

Ülkelerin çoğu 'şok olduk' ifadesini kullanırken, en sert tepki Yunanistan, Mısır ve İsveç'den geldi. Üç ülke de büyükelçisini geri çekti.

AB ise 'saldırıyla ilgili eksiksiz soruşturma istiyoruz' açıklamasını yaptı.

YUNANİSTAN BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ

İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı. Yunanistan İsrail Büyükelçisini de geri çekme kararı aldı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen "Minoas 2010" adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

İSVEÇ DE ELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya’daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, saldırıyı "çok ciddi ve kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

İsrail’in Stockholm Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak İsrail’den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, "Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz" dedi.

Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail’e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.

MISIR DA BÜYÜKELÇİSİNİ GEÇİ ÇEKTİ

Kanlı baskına en beklenmedik tepki Mısır'dan geldi. Gazze'ye sınırlarını açmayan, hatta bir nevi ambargo uygulayan Mısır da büyükelçisini geri çektiğini açıkladı.

RUSYA: İSRAİL ABLUKASI ACİLEN KALDIRILMALI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, sivillere yönelik saldırının ve açık denizdeki gemilere el konulmasınını uluslararası hukuk normlarının net bir ihlali olduğunu açıkladı.

Dışişleri açıklamasında Moskova’nın, insani yardım amacıyla oluşturulan filoda bulunan insanların öldürülmesinden ve yaralanmasından büyük endişe duyduğu ve bu olayı kınadığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Yaşananların tüm detaylarıyla açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Hiçbir hukuki neden olmadan sivil insanlara karşı silah kullanılmasının ve açık denizlerdeki gemilere el konulmasının, uluslararası hukuk normlarının çok net bir ihlali olduğu son derece aşikardır.

Bu olayı aynı zamanda, Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail ablukasının acil olarak kaldırılması, Gazze halkının insani ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için gerçek adımların bir an önce atılması gerektiğinin ispatı olarak görmekteyiz."

FRANSA: ŞOK OLDUK

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısından "derin şekilde şoka uğradığını" belirterek, "Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz" dedi.

Kouchner yaptığı açıklamada, "İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz" diye konuştu.

Kouchner, bu dramın sorumlularının bulunması için kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti.

Gazze’deki durumun böyle devam edemeyeceğini vurgulayan Kouchher, "şiddetin tekrar tırmanmasını engellemek için bütün gerekli girişimlerde bulunacaklarını" ifade etti.

İTALYA: KRİZ MASASI DEVREDE

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la bugün Roma’da yaptığı görüşme sırasında, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış’la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun’daki terör saldırısı, hem de İsrail’in Gazze’ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze’ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

ALMANYA: DERİN ENDİŞE İÇİNDEYİZ

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze’ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze’ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth’un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.


VATİKAN: DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUK

Vatikan: Olaylardan derin üzüntü duyduk!

AB: EKSİKSİZ SORUŞTURMA İSTİYORUZ

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

DÜNYA BASINI BÖYLE TEPKİ VERDİ

[PAGE]

Dünya basını da haberi işte böyle gördü:

DER SPIEGEL: Gazze yardım konvoyuna İsrail'den kanlı saldırı

Gazze'ye yardım götüren gemi konvoyuna İsrail komandaları sabaha karşı saldırdı. Televizyonların verdiği haberlere göre askeri operasyonda 16 kişi öldü. Türkiye İsrail'in operasyonunu kınarken, İsrailli bir bakan, "ölenler için üzgünüz" açıklaması yaptı.

BBC: İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemi konvoyuna operasyon düzenledi. Saldırıda en az 2 kişi öldü. İsrail güçleri, 600 kişiyle birlikte yola çıkan gemileri sabaha doğru bastı.

CNN International: İsrail ordusu, Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine operasyon düzenledi. Sabaha karşı saat 04.30'da askeri helikopterlerle gelen İsrail komandoları, yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine indi. CNN'de yer alan habere göre, gemide bulunan bir kişi Twitter'e şunları yazdı: Askeri helikopterlerden atlayan İsrail komandoları Türk gemisine indikten hemen sonra silahsız sivillere ateş etmeye başladı" dedi.

EL CEZİRE: Gazze'ye uygulanan ablukayı kırmak amacıyla bölgeye yardım malzemesi götüren gemilere İsrail güçleri saldırdı. İsrail ordu radyosu, Pazartesi sabah erken saatlerde yapılan operasyonda 16 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Yardım taşıyan gemilere Gazze'ye 65 kilometre mesafede uluslararası sularda müdahale edildi.

DIE WELT: İsrail komandoları yardım konvoyuna askeri müdahalede bulundu. İsrail ordusu, Filistine yardım malzemesi götüren ve içinde yüzlerce kişinin bulunduğu bir gemiye askeri operasyon düzenledi. Olay sonrası ölü ve yaralılar var.

THE NEW YORK TIMES: Haber ajansları İsrail ordusunun Gazze’ye binlerce ton yardım taşıyan bir konvoya saldırması sonucu en az 14 kişini öldüğünü ve 30 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Yardım konvoyundaki aktivistlere göre, Pazar gece yarasından kısa bir zaman sonra İsrail savaş gemileri uluslararası sularda seyreden yardım gemilerinin yolunu kesti. Bir İsrail televizyonu 10 kişini öldüğünü belirtirken, İsrail ordu radyosu ise 3 İsrail komandosunun hafif yaralandığını açıkladı. Challenger-1 gemisinde bulunan Özgür Gazze Hareketi temsilcisi Huwaida Arraf, telefonla yapılan bağlantıda İsrail askerlerine tamamen silahsız siviller olduklarını söylediklerini ve şiddet kullanmamalarını istediklerini belirtti.

THE WASHINGTON POST: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırmak isteyen konvoya komandoların saldırı düzenlemesi sonucu Filistin'e yardım götüren gemideki en az 10 aktivistin öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusu açıklamasında, askerlerin konvoydaki 6 geminin güvertesinde bıçak ve sopalı saldırıya uğradığını belirtti.

Açıklamada, bir aktivistin askerlere ait bir silahı ele geçirdiği ve silahın ateş aldığı belirtildi. Ancak silahın aktivist tarafından mı yoksa yanlışlıkla mı ateşlendiği konusunda bir açıklama yapılmadı.

SKY TV: İngiliz televizyon kanalı, görgü tanıklarına dayanarak gemidekilerin, İsrailli askerlere bıçak, sopa ve baltalarla saldırdığını, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın saldırıları en ağır şekilde protesto ettiğini aktardı.

Sky ayrıca, saldırının Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yapılacak görüşme öncesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.

ABC: Bir İsrail ordu sözcüsü, "gemilere binen askerlerin silah kullanımını da içeren şiddetle karşılaştığı ve bunun İsrail askerlerini güç kullanmaya zorladığını" belirtti.

MSNBC: İsrail televizyonu ve "eylemci grubunun bir avukatına" dayanılarak verilen bilgilere göre, İsrail donanma komandoları kuşatma altındaki Gazze'ye yardım ve Filistin yanlısı eylemcileri taşıyan 6 gemiden en az birine saldırdı.


Günün Önemli Haberleri