Büyükanıttan yerel uyarı

Abone ol

Büyükanıt'tan ulus devlet vurgusu.. Yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını yeni tehlikeler arasında saydı.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, ulus devlet vurgusu yaptı. Devlet yetkilerinin yerel yönetimlere kaydırılması tehlikesine dikkat çekti.

Büyükanıt konuşmsında sorunlara karşı ulus devleti öne çıkardı

''Küreselleşmenin yan etkilerinden biri olarak göze çarpan dengesiz gelir dağılımının düzeltilmesinde bireyleri küreselleşmenin olumsuz etkilerine karşı koruyan en önemli unsur, bu dengesizliği ortadan kaldırmaya çalışan sosyal devlet anlayışıdır. Ulus devletler gibi dengeleyici bir unsurun etkisini yitirmesi, sosyal yapıdaki çatlakların büyümesine, bu çatlaklardan kaynaklanan yeni gerilimler ve istikrarsız bölgeler ise küresel terör örgütlerinin yaşamasına uygun ortamların oluşmasına yol açacaktır. Bu tehdide karşı yine en büyük güvence, güçlü kurumlarıyla ulus devletler ve bu ulus devletlerin oluşturduğu devletler arası işbirliği örgütleridir"

Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığı'nın bu yıl ikincisini düzenlediği Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu, Bilkent Otel Konferans Salonunda başladı.

Sempozyumunun açış konuşmasını yapan Büyükanıt, devlet yetkililerinin yerel yönetimlerin kaydırılmasını, ulus devletlerin yıpratılması yolundaki adımlardan biri olarak gördü.

Ankara'da 2 gün sürecek olan sempozyumda Büyükanıt'ın konuşmasından satırbaşları.

-Terör bir amaçın aracıdır amacın kendisi değildir. Küresel terörü dünyadaki dengesiz nüfus artışı besliyor. İnsan kaçakçılığı terör örgütleri için finans kaynağı oldu.

-1.1 milyar insan açlık sınırı altında. Terör örgütleri bunu istismar ediyor Dünya artık küçük bir köy haline geldi. Bilimdeki gelişmeler küresel terörü artıran bir faktör.

-İnternet yayınları sayesinde medya terör örgütleri için oksijen kaynağı haline geldi. Terör örgütleri siber ortamları da hedefleri arasına aldı.

-Terör örgütleri iletişim kaynaklarını kullanarak yanlı bilglerle ulusalarası kamuoyunu istismar etmektedir.

-Silah üretimi ve dolaşımının artması terörü pompalıyor. 700 milyon hafif silahın sadece yüzde 40'ı meşru ellerde.

-Pakistan'ın Taliban tipi bir örgüte geçme tehlikesiyle karşı karşıya. Nükleer silaha sahip terörist yapı yönetime gelebilir.

-Küresel tehditlere karşı güvence ulus devlettir.  Küreselleşme, özellikle ekonomik açıdan güçlü ülkelerden gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelere yönelen bir akım olarak görülüyor.

-Bu ülkeler, güçlü ulus devlet yapısını küreselleşmenin önünde bir engel olarak görebilmektedir.

-Bu tür bir algılamalar gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde ulus devletin yıpratılması, devlet yetkilerinin yerel yönetimlere kaydırılması, mikro milliyetçilik oluşumlarının desteklenmesi şeklinde tezahür edebiliyor.

-Yerel yönetimi güçlendirerek ulus devletleri zayıflatmak istiyorlar. Terör örgütlerinin temel hedefi ulus devletleri zayıflatmaktır.

-Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerin sorunlarını algılamıyor. Gelişmiş ülkelerin evrensel değerleri dayatması sorun yaratıyor. Terörü sınıflandırırken sıfatlar eklemek önyargılar yaratıyor.

-Terörizme karşı tek bir vücut olmaktan alıkoyan sebepler neler? Terörizmi hasımlarına karşı zayıflatmak için kullanıldı. Terörü beslemek zehirli yılanı beslemek gibidir. Sahibini de sokacaktır.

-Terör eyleminde akan kandan teröriste ortam sağlayan da sorumludur. Teröre basın yoluyla destek verenler BM tarafından kınanmalı.

-Türkiye teröre karşı her türlü ödevini yerine getirmiştir. Uyuşturucu ve insan kaçakçılığını sektör haline getiren terör örgütü PKK'ya karşı Avrupa'nın tutumu şaşırtıcı.

-Terörün tanımına yer verne uluslararası bir sözleşme hala yok. Tanmı yapılmayan bir terörle nasıl mücadele edeceğiz? Tanımı yapılmamış olmak terörle mücadeleye engel olamaz.

-Önyargıları azaltmak ve empati yapmalıyız. Çağın vebası terörizmin hiç bir şekli kabul edilemez. Terörle mücadele uluslararası güven kültürü yaratılmalı.

Günün Önemli Haberleri