Büyükanıtın o sözünün şifresi

Abone ol

Orgeneral Büyükanıt, "Burada sadece PKK yok. Barzani de var" demişti. Bu sözün nedeni bir gizli ziyarette saklı...

Türk ordususun olası bir sınırötesi operasyonu dünya basınında yankılanmaya devam ediyor. İsrail istihbaratı Mossad’a yakınlığıyla bilinen Debka internet sitesi, dün son 1 ay içinde ABD-Türkiye-Barzani ekseninde yaşanan gelişmeleri duyurdu.

İşte istihbarat kaynaklarına göre yaşananlar:

* Türk ordusunun Irak sınırında yaptığı yığınak Kuzey Irak yönetiminde endişe yarattı. Barzani derhal özel temsilcisi ve KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizai’yi “acil bir mesajla” geçtiğimiz hafta Ankara’ya gönderdi.

* Dizai Ankara’daki görüşmelerde Türkiye’ye açık mesaj verdi: “Türk tankları K. Irak’a giremez. Böyle bir durumda Peşmerge onları geri püskürtecektir. Kürdistan halkı, Türk tankları ve panzerleri Kerkük’e girerse bunu seyirci gibi izlemeyecektir. Ve son olarak Türkiye de biliyor ki bir sınırötesi operasyon kesinlikle mümkün değil. Dünya buna izin vermez. Amerika burada ve bu operasyonu istemiyor.”

* Barzani’nin gönderdiği bu mesaj, özellikle Türk ordusunda büyük rahatsızlığa sebep oldu. Ve kürt lider yanıtını 31 Mayıs’ta Büyükanıt’tan aldı: “Burada sadece PKK yok. Barzani de var...”

* 27 Mayıs’ta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Abdullah Gül’e telefon ederek Türkiye ile Kürtler arasında olası çatışmaları değerlendirdi. Gül’ün mesajı açıktı. Telefon görüşmesinin ardından ABD ordusuna emir gitti ve hazırlıklar başladı.

* Amerikalı komutanlar ilk önceliklerini Kürt bölgesindeki ABD güçleri ile işgale hazırlanan Türk askerleri arasında olası çatışmayı engellemek diye belirledi. Hiç zaman kaybedilmedi. 30 Mayıs’ta Barzani ile anlaşma gereğince Kürt kentlerinde güvenlik devri gerçekleşti. ABD Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’den çekildi. Ancak Kerkük’ü bırakmadı.

* Debka’ya göre Türk harekatı 2 amaca daha hizmet edecek. Bağımsız Kürdistan’ı engellemek, Kerkük’ün Kürtler’e geçişini önlemek.

Günün Önemli Haberleri