Büyükanıt TVden öğrendi

Abone ol

Orgenaral Büyükanıt, Genelkurmay Başkanı olduğunu haberleri izlerken öğrendi.

Kıbrıs'ın Türkler tarafından fethinin 435'inci, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın kuruluşunun 48'inci ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluşunun 30'uncu yıl dönümü, KKTC Silahlı Kuvvetler Günü olarak Merkez Orduevi'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyonda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Genelkurmay Başkanlığı'na 30 Ağustos 2006 gününden geçerli olmak üzere atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bir süre sohbet ederek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni görevinden ötürü Büyükanıt'ı kutlayan ve hayırlı olsun dileklerini ileten Özkök, her şeyin olması gerektiği gibi olduğunu kaydetti.

Sohbeti futbola getiren Özkök, ''Böylece Beşiktaş'tan Fenerbahçe'ye geçti. Bundan sonra koyu Fenerbahçeli olamazsın, bütün takımları kucaklayacaksın'' diye konuştu.

Atamaya ilişkin tartışmalarla ilgili soru üzerine Özkök, ''Hep Şuraya bağlıyorlar ama atamalar ayrı bir konudur ve tamamen bağımsızdır. Herhangi bir teklife ihtiyaç yoktur. Doğrudan doğruya hükümet teklif eder, cumhurbaşkanı onaylar'' dedi.

Büyükanıt da bu konuya ilişkin pek çok kez açıklamalarda bulunduklarını ancak yeterince izah edilemediğinin anlaşıldığını kaydetti.

Bundan sonra tartışmaları erkenden sona erdirmek için böyle bir teamülün oluşup oluşmayacağına ilişkin soru üzerine Özkök, bunu görmek için daha erken olduğunu belirterek, ''Gerek olursa yapılır, daha güzel bir sistem bulunabilir ya da eskisi gibi yapılır. Bunlar oluşacak şartlara bağlı. Şimdi bunun böyle olmasını uygun bulduk'' diye konuştu.

Özkök, bu gelişmeden Büyükanıt'ın da haberi olmadığını belirtirken, Büyükanıt da eşinin haberi kendisinden önce tv'den öğrenip, telefon ettiğini söyledi.

Emekliliğinde neler yapacağına yönelik soru üzerine Özkök,
Turgutlu'da hatıraları ve akrabaları olduğunu belirterek, Turgutlu'nun emekliler için iyi bir yer olduğunu söyledi. Özkök, ''Orada ne İstanbul'un kalabalığı ne Ankara'nın bürokratik, politik havası yok'' diye konuştu. Ancak 1-2 sene İzmir'in içinde kalacağını kaydeden Özkök, evinin tamamlanmasının ardından Urla'ya geçeceğini belirtti.

Özkök, ''Zor bir görev devrediyorsunuz, neler hissediyorsunuz?'' sorusuna, bunları devir teslim töreninde söyleyeceğini belirterek, ''İnsanın bir yola çıkması ve o yolun en sonundaki hedefe kadar ulaşması, elinden geldiğince ülkesine ve ulusuna hizmet etmesi ve yerini pırıl pırıl bir arkadaşına devretmesi büyük rahatlık veriyor. Görevini yapmış olmanın huzuru ve mutluluğu oluyor'' dedi.

TSK'da yapılan işlerin aslında kolay işler olmadığını ifade eden Özkök, ''Ne kadar gerilimli olduğunu biliyorsunuz ama birileri bunları yapmalı. Biz seve seve kalben yaptık. Ama yorgun hissetmiyor musunuz,
hissediyorsunuz. Birçok şeyi erteliyorsunuz. Emekli olunca yaparım diyorsunuz ama ben emekliliğimi aldıktan sonra bir emeklilik zamanından daha uzun süre görev yaptım. 47 yıldır subayım, 52 senedir de üniforma giyiyorum'' diye konuştu.

Türkiye'nin her zaman problemi olduğunu ama son dönemde gelişmelerin üst üste geldiğini belirten Özkök, bazı evraklarını son dönemde gözden geçirdiğini ve ne çok işler yapıldığını görünce hayretler içinde kaldığını ifade etti.

Anılarını kitaplaştırmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine de Özkök, böyle bir düşüncesi olmadığını söyledi. Deneyimlerinden çok sezgilerinin önemine işaret eden Özkök, bunlardan faydalanılmak istenirse yardımcı olabileceğini belirtti. Büyükanıt da bir soru üzerine, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiği belirterek, ''Ama Türkiye her türlü zorluğu yenebilecek güçte bir ülke. Kimse Türkiye'yi küçük görmesin. Kendimize güvenelim. Türkiye her şeyi başarır'' diye konuştu.

Resepsiyona KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, Özkök ve Büyükanıt'ın yanı sıra, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ve çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonda Özkök, KKTC Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle yapılan pastayı kesti.

Günün Önemli Haberleri