Büyük Şair Akif Ersoy

Abone ol

Mehmet Akif Ersoy adına park açıldı. Kültür Bakanı Günay İstiklal şairini işte bu sözlerle tarif etti.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı hem geçmişin muhasebesini yapan dizelerle süslemiş hem içinde bulunduğumuz şartlarda insanımıza, milletimize ne yapması gerektiğini anlatmış hem de Türkiye'nin geleceğine ışık tutmuştur'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Altındağ Belediyesi, Ankara Valiliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesinin katkılarıyla, Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı Tacettin Dergahı'nın yanında yaptırılan Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı törenle açıldı. 

Toptan, Mehmet Akif Ersoy'un, 1920'li yılların kış aylarında paltosu bile olmamasına rağmen, 924 şiir arasından seçilen İstiklal Marşı'nı, o günün şartlarında büyük bir rakam olarak değerlendirilen 500 lirayı almamak koşuluyla yazdığına işaret etti. Bu davranışın, Akif'in, karakter yapısını anlatması bakımından altı çizilecek önem taşıdığını belirten Toptan, ''Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı hem geçmişin muhasebesini yapan dizelerle süslemiş hem içinde bulunduğumuz şartlarda insanımıza, milletimize ne yapması gerektiğini anlatmış hem de Türkiye'nin geleceğine ışık tutmuştur'' diye konuştu.

''AKİF AHLAK ÖRNEĞİDİR''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Mehmet Akif Ersoy'un sadece büyük bir şair değil, aynı zamanda büyük insan olduğunu kaydetti.

Akif'in, ''bir muhtestem ahlak örneği'' olduğunu belirten Günay, ''Akif'in şairliğini, vatanseverliğini örnek aldığımız kadar, gençlerimize Akif'in bu insan tarafını, ahlak tarafını, sonsuz ve kıyaslanmaz vatanseverlik tarafını anlatmak gibi bir borcumuz var'' dedi.

Günay, Nazım Hikmet'in, Kurtuluş Savaşı Destanı'nda Akif'ten söz ederken, ''Akif inanmış insan, bir büyük şair'' diye yazdığına işaret ederek, şöyle devam etti:

''Bilmeyenler, bilmedikleri için cahil sıfatını hak edenler Akif'e inanılmaz biçimde bühtan ediyorlar. Akif inanmış bir insandı, samimi bir Müslümandı ama kesinlikle mürteci değildi. Akif'in inançları asra uygundu. Geriye dönük değil, ileriye dönüktü. İslam dünyasının tanıdığı en büyük reformculardan, değişimcilerden biriydi. Akif bir toplumcuydu. Toplumun dertlerini dert edinen ve toplumun bütünü ileriye taşımak noktasında inançlarımızı hareket noktası yapmaya çalışan bir büyük... Kendi mütevazı çapı içinde bir müçtehitti.''

Günün Önemli Haberleri