Büyük Patlama Teorisi de yalan oldu

Abone ol

Evrenin oluşumunu izah eden Büyük Patlama Teorisi çöküyor. Yeni teori bakın neyi getiriyor.

Evrenin oluşumu denilince çoğu kişini aklına Büyük Patlama Teorisi gelir. Fakat Kanada'nın Waterloo şehrinde bulunan Perimer Teorik Fizik Enstitüsü'ndeki uzmanlar bu teorinin bir yanılsama olduğunu belirtti.

Ekip üylerinden olan Niayesh Afshordi," "Astronomlar kozmik genişlemeyi ölçüp evrenin Büyük Patlama'yla oluştuğu sonucuna vardılar ama bu büyük bir yanılsama" dedi.

YENİ TEORİ

Uzmanlar bir modelde içinde yaşadığımız evreni dört boyutlu bir evrenin üzerinde yüzen üç boyutlu bir zar olarak tasarlıyorlar. Uzmanlar aynı zamanda yığın evrenin çökebilceğini ve bu çökme sonunda dört boyutlu kara deliklerin oluşabilceğini öngördü.

Yaşadığımız evrende bir kara deliğin etrafı olay ufku adı verilen iki boyutlu bir yüzeyle kaplı oluyor. Fakat dört boyutlu evrendeki dörtboyutlu kara deliklerde bu sınırın oluşması için üç boyutlu bir nesneye ihtiyaç duyuyor. Bu nesneye ise hiperküre adı veriliyor.

Uzmanlar dört boyutlu yıldızın ölümünü modellediklerinde püsküren maddenin olay ufkunu çevreleyecek ve üç boyutlu zar oluşturabileceğini gördü. Ve bu zarın sürekli genişleyeceğini ifade ettiler. Fakat bazı çıkmazlar bulunuyor. Avrupa Uzay Ajansı'na bağlı Planck Rasathanesi'nin yayınladığı evrenin bebeklik fotoğrafı Büyük Patlama Teorisini destekliyor.

BİLGİ NOTU
BİNG BANG (BÜYÜK PATLAMA) TEORİSİ NEDİR?

Büyük Patlama ya da Big Bang, evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiğini savunan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören, kozmolojik model. İlk kez 1920’lerde Rus kozmolog ve matematikçi Alexander Friedmann ve Belçikalı fizikçi papaz Georges Lemaître tarafından ortaya atıldi. Evrenin bir başlangıcı olduğunu varsayan bu teori, çeşitli kanıtlarla desteklendiğinden bilim insanları arasında, özellikle fizikçiler arasında geniş ölçüde kabul görmüştür.

Teorinin temel fikri, hâlen genişlemeye devam eden evrenin geçmişteki belirli bir zamanda sıcak ve yoğun bir başlangıç durumundan itibaren genişlemiş olduğudur. Georges Lemaître’in önceleri “ilk atom hipotezi” olarak adlandırdığı bu varsayım günümüzde “büyük patlama teorisi” adıyla yerleşmiş durumdadır. Modelin iskeleti Einstein’ın genel görelilik kuramına dayanmakta olup, ilk Big Bang modeli Alexander Friedmann tarafından hazırlanmıştır.



Günün Önemli Haberleri