Büyük ikramiyenin faizi bir servet

Abone ol

Milli Piyango, tarafından satışa sunulan yılbaşı biletlerinde çekilişte çıkacak 40 milyon lira tutarındaki büyük ikramiye, hemen herkesin hayallerini süslüyor

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün Yılbaşı Özel Çekilişinde vereceği 40 milyon lira tutarındaki büyük ikramiyeyi kazanan talihlinin, daha önceden servet yönetimi yapmamışsa, varlık yönetim uzmanları aracılığıyla yatırım yapması gerektiği, eş-dost tavsiyesiyle yapılacak yatırımların hüsranla sonuçlanabileceği belirtildi. Talihli, ikramiyeyi mevduat olarak değerlendirdiği takdirde günlük 10 bin 246 lira, aylık ise 307 bin 400 lira gelir elde edecek.

Yeni yıla 40 milyon lira ile girecek olan talihli, bunu repo, vadeli mevduat ve bono da değerlendirmesi durumunda da önemli ölçüde getiri sağlayacak. Ancak, uzmanlar, yatırımın hangi alana yapılacağıyla ilgili dikkatli kararlar alınması gerektiğini vurguluyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, yaptığı açıklamada, büyük ikramiyenin çeyrek, yarım veya tam bilete çıkması durumunda elde edilecek ikramiyenin değerlendirilmesinin çeşitli yöntemlerle gerçekleşebileceğini söyledi.

Fisunoğlu, 40 milyon liranın bir kişiye çıkması durumunda, talihlinin çok sakin ve akıllıca yaklaşım sergilemesi gerektiğini, parasını iyi değerlendirme noktasında uzmanlardan yardım almasının doğru olacağını söyledi.

Doğru yapılmayacak değerlendirme sonucunda 40 milyon lira gibi büyük bir ikramiyenin bile çok kısa sürede bitebileceğini ifade eden Fisunoğlu, şunları kaydetti:

"Daha önceden servet yönetimi yoksa, hayatında bu kadar parayı ilk defa görüyorsa, varlık yönetim uzmanıyla çalışması gerekir. Tek başına verebileceğiniz kararlar değil. Bu anlamda varlık yönetim uzmanları da paranızı tek bir yere yatırmamanız gerektiği konusunda sizi uyaracaktır. Farklı yerlere yatırılmasını tavsiye edecektir. Sabit ve değişken olmak üzere 2 türlü getiri söz konusu. Sabit getiriler, sağlam bir bankaya yatırıp faiz almak. Değişken getirileri de kısaca borsa olarak niteleyebiliriz. Bir de bunları risklere göre ayırmak gerekir. Borsa daha riskli ama getirisi daha yüksektir. Banka veya bono daha az riskli olabilir. Hükümet bonosu son derece güvenlidir ama getirisi azdır. Talihlinin ikramiyeyi değişken ve sabit getirili olarak, risklere göre dağıtması gerekir. Zaten, bu kadar büyük para için 'Bütün paranı borsaya yatır' veya 'sağlam olan bankaya yatır' denilmez. Yılın en çok kazandıranı altın da önemli bir yatırım aracıdır. Ancak, kimse 300-400 kilo altını alıp bir banka kasasına koymamalı. Altının getirisi yüksek ama şu anda fiyatı da yüksek. Burada, fon yöneticisi veya varlık yöneticisinin kısa ve uzun dönem getirilerine bakması gerekir. Varlık yöneticisiyle bir plan yapmalı. Biz de maalesef eş-dost tavsiyesiyle paralar batırılıyor. İyi niyetli tavsiyeler oluyor ama bir anda hayal bile edemeyeceğiniz paralar elinizden uçup gidebilir."

Rekor ikramiyeyle yapılabilecekler

Toplanan bilgilere göre, milli piyangonun süper ikramiyesinin günlük faizi bile insanı zengin etmeye yetecek düzeyde.

40 milyon liranın bankaya yatırılması halinde, aylık 307 bin 400 lira, günlük ise 10 bin 246 lira faiz geliri elde edilebilir. Büyük ikramiyenin günlük faiz geliri bile asgari ücretlinin 12 aylık maaşına bedel.

Büyük ikramiyeyi altınla değerlendirmesi durumunda talihli, 394 kilo 24 ayar külçe altın veya tanesi 650 liradan 61 bin 538 adet Cumhuriyet altını alabilir.
İnşaat ve otomotiv de tüm cazibesiyle talihliyi bekleyen sektörlerin başında geliyor. Talihli kişi parasını isterse 20 bin liradan satışa sunulan 2 bin tane araç satın alarak kendisine dev bir filo kurabilir.

Eğer piyango talihlisi, sahip olacağı serveti gayrimenkule yatırmak isterse de ortalama 150 bin liradan toplam 266 evin sahibi olabiliyor. Bu evlerden kira zengini olabilecek şanslı kişi, her bir evi ortalama 750 liradan kiraya verirse, aylık 199 bin 500 liraya yakın kira geliri elde edebilir.

Çırağan'da 539 gece, 10 tane en pahalı araç

Türkiye'ye gelen zengin misafirlerin gözdesi olan Çırağan Sarayı'nda eşsiz bir konaklama yaşama şansına da sahip olacak talihli, geceliği 30 bin Avro'dan Grand Sultan Suiti'nde 539 gün kalabilir ve Boğaz'ın keyfini dilediği gibi çıkarabilir.

Talihli lüks içinde yaşamak isterse birbirinden farklı seçeneklerle baş döndüren imkanlara sahip. Dünyanın en pahalı otomobillerinden biri olarak nitelendirilen, saatte 374 kilometre hıza ulaşan 2 milyon dolarlık Bugatti Veyron 16.4'ten 10 tane satın alıp, otoparkını bu pahalı araçla doldurabilir.

Ayrıca talihli, saatte 430 kilometre ile dünyanın en hızlı otomobili olarak gösterilen 970 bin dolarlık SSC Ultimate Aero'dan 22 adetine sahip olabilir.

Lüksün bir diğer adı olan mücevherler de talihlinin zevkleri arasına girebilir. Talihli, ortalama 900 liradan, 44 bin 444 tek taş pırlanta yüzük sahibi olabilir.

Piyango talihlisi kazanacağı parayla dünya turlarına da çıkabilir. Verilen hizmete göre dünya turları 30-300 bin lira arasında değişiyor. Eğer talihli en lüks gezilerden birini tercih ederse sahip olduğu servetle 133 kez dünya turuna çıkabiliyor.

En şanslı iller İstanbul, Ankara, Adana

Milli Piyango İdaresi verilerine göre, yılbaşı özel çekilişlerinde "talih kuşu" en fazla İstanbul'a uğruyor.

Piyango, son 20 yıldaki yılbaşı çekilişlerinde 73 kişiye büyük ikramiye kazandırdı. Bu ikramiyelerin 28'i İstanbul'a çıktı. İstanbul'un 2004 yılından bu yana her yılbaşı çekilişinde en az 2 milyoner çıkarması da dikkati çekti.

İstanbul'u 9 ikramiye ile Ankara ve 5 ikramiye ile Adana izledi.

Mersin'in 4, İzmir'in 3, Antalya ve Eskişehir'in ise 2'şer büyük ikramiye kazandığı bu dönemde büyük ikramiyenin isabet ettiği diğer merkezler şöyle sıralandı:

"Tarsus, Burdur, Isparta, Hayrabolu, Kadirli, Akhisar, Bursa, Trabzon, Manisa, Samsun, Turhal, Batman, Aydın, Kahramanmaraş, Van, Sakarya, Çorlu, Denizli, Gaziantep ve Lefkoşa."

Son 20 çekilişin büyük ikramiye tutarları ile ikramiye kazanan merkezler de şöyle:

Yıllar Büyük İkramiye Satış Merkezi
------ -------------- ---------------------------------
1991 30 milyar TL İstanbul(2), Hayrabolu, Mersin
1992 33 milyar TL Antalya, Adana, İzmir, Burdur
1993 40 milyar TL İstanbul(2), Kadirli, Ankara
1994 55 milyar TL İstanbul(2), Eskişehir, Tarsus
1995 80 milyar TL Ankara(2), Adana, İzmir
1996 150 milyar TL İstanbul(2), Ankara, Akhisar
1997 300 milyar TL Bursa
1998 600 milyar TL İstanbul(2), Adana, Trabzon
1999 1 trilyon TL Manisa, Antalya
2000 3 trilyon TL İzmir, İstanbul
2001 5 trilyon TL Mersin(2), Ankara, İstanbul
2002 8 trilyon TL Samsun, Ankara(2), İstanbul
2003 10 trilyon TL Turhal, Batman, Aydın, Eskişehir
2004 15 trilyon TL İstanbul(2), K.Maraş, Van
2005* 20 milyon YTL İstanbul(2), Sakarya, Çorlu
2006 20 milyon YTL İstanbul(2), Adana, Denizli
2007 25 milyon YTL İstanbul(2), Mersin, Gaziantep
2008 25 milyon TL İstanbul(2), Ankara, Lefkoşa (KKTC)
2009 30 milyon TL İstanbul(2), Ankara, Isparta
2010 35 milyon TL İstanbul(3), Adana

* Paradan 6 sıfır atıldı

Günün Önemli Haberleri