Büyük hata için MEB'e uyarı
Abone ol16 Türk devletini simgeleyen afişlerdeki vahim hatayı Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Okay ortaya çıkardı
Yeni öğretim yılı için günler sayılırken bayrak
tartışması açıldı. Okulların ve kamu kurumların duvarlarını
süsleyen, 16 Türk devletini simgeleyen afişlerde vahim bir hata
yapıldığı ortaya çıktı. Türklerin, masallarında bile canavar kabul
etiği ejderhanın Büyük Hun devleti bayrağı yapıldığı ortaya
çıktı.
Büyük Hun devleti Bayrağı'ndaki "düşmanlık ve kötülük"
simgesi "ejderha"nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın eski
ambleminde de kullanılması ise yıllardı
T24'ün haberine göre Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Sinoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Okay, o dönemdeki Hun devleti bayrağının nasıl olduğunun bilinmediğini açıkladı. Prof. Okay, bu tarihi hatayı "Ancak Ejderha,Türklerin tarih boyunca savaştıkları Çin'e aittir. Çinlilerin atasıdır. Hun devleti bayrağına ejderha motifi koymak 'haç' koymak gibi bir şeydir" sözleriyle özetledi.
BAKANLIK HATAYI DÜZELTMELİ
"Hun bayrağı mı, Çin bayrağı mı" diye soran Prof. Okay şu değerlendirmeleri yaptı:
ÇİNCE BİLMEYEN TARİHÇİLER
Türk tarihi ile ilgili ilk belgeler Çin arşivlerinde bulunmaktadır. Atatürk'ün kurulmasına öncülük ettiği Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin ilk 16 kürsü içinde Sinoloji Kürsüsü de bulunmaktadır. Amaç Çin kaynaklarının taranarak, Türk tarih ve kültürünün aydınlatılmasıdır. Çin arşivlerini araştırmak uzun ve zahmetli bir iştir. Ayrıca, Sinoloji kürsüsüne gerekli ilgi gösterilmez. Bu durumda meydan Çince bilmeyen tarihçilere kalmıştır. Batı dillerinden yapılan hatalı çevirilerin yanı sıra, pek çok konuyu da kafalarından uydurmuşlardır. Çok vahim hatalar yapılmıştır.
EJDERHA ÇİN'İN KUTSALIDIR
"Eski ve Yeni Türk Bayrakları" adını taşıyan bu afişteki ilk bayrak Büyük Hun Devleti'ne aittir. Böyle bir bayrak asla bit Türk devletine ait olamaz. Ejderha, Çinlilerin 'ata'sı sayılan bir totem hayvanıdır. Çinliler biz "ejderhanın soyundan geliyoruz" diye övünürler. Çin takvimine göre "ejderha yılı" olduğunda, Çin'de doğum patlaması yaşanır. Her Çinli çocuğun şanslı olması için ejderha yılında doğmasını ister.
TÜRKLER İÇİN KÖTÜLÜK SİMGESİ
Eski Çin'de, Ejderha motifini ve sarı rengi sadece Çin hükümdarları kullanabilirdi. Bir başkasının bunları kullanmaya kalkışması ölümle cezalandırılırdı. Türkler için ise ejderha kötülüğü ve düşmanı simgelemektedir. Masallarımızda hep bu motif işlenir. Bazen yedi başlıdır, bazen dokuz başlıdır. İnsanların başına bela ola bir 'canavar'dır, bir kahraman gider onu öldürür.
TÜRKLER EJDERHAYA KARŞI SAVAŞTI
Türkler tarih sahnesine çıktıklarında, karşılarında Çinlileri bulmuşlardır. Bayraklarında ejderha olan Çinlilerle savaşmışlardır. O nedenle de ejderha daima "düşman" olarak görülmüştür. Bu bayrağı çizen ve onaylayanlara sormak gerekiyor. Hangi kaynağa dayanarak böyle bir bayrak çizdiniz? Hiç mi vicdanınız sızlamadı? Çocuklarımıza bu yanlış bilgiyi aktarırken hiç mi üzülmüyorlar".
"EJDERHA MI, KAMYON ALTINDA KALMIŞ KERTENKELE Mİ?"
Eğer ejderha Türk motifi olsaydı, çok daha güzel bir motif çizerlerdi. Hun Bayrağı diye çizilen bayraktaki ejderha resmi, 'kamyon ezmiş bir kertenkeleye' benziyor. Bence, bu bile Türklere büyük bir hakarettir. Türkler, demiri bile nakış gibi işleyen bir ulustur. Buradaki ejderha motifinin, estetikten nasibini almamış biri tarafından çizildiği açıkça görülmektedir.