Büyük deprem olacak!

Abone ol

Prof. Yıldırım tepkilere rağmen, bu iddiasını sürdürdü ve iddiasının arkasında olduğunu söyledi.

Tokat'ın bazı ilçelerinde büyük bir deprem yaşanacağını iddia eden Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknik Eğitim Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, ay çekimine güneş çekiminin de eklenmesinin yer kabuğunu tetiklediğini söyledi.

Basında çıkan haberlerden sonra halk arasında korkuya yol açtığı gerekçesiyle Reşadiye Belediye Başkanı Rafet Erdem'in kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduğu Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, ortaya attığı tezinin arkasında olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, ayın her evresinde farklı bir çekim kuvvetiyle yer kabuğunun kuvvet uygulamasına maruz kaldığını belirterek, "Sadece güneş tutulmasında ayın hiç görülmediği bir ana denk geliyor. Burada ayın karanlık olduğu evredeki hilal, ay çekimine ayrıca güneş çekimi de eklenince bir pik yapıyor. Bu pik yer kabuğunun kırılmasını tetikliyor. Onun için güneş tutulması ya da ayla güneşin yakın bir yörüngede yer kabuğunun üzerinden geçmesi durumunda, bu tetikleme oluşuyor. Bir süreç içinde ayın bir sonraki defa aynı noktalardan geçmesi bu eğri malzemenin yorulma ömrünü tamamlamasına yol açmakta ve yorulma ömrü sona eren malzeme de kırılarak yerkürenin kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu depremlere neden olmaktadır" diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, sadece bir fayın varlığını bilmenin yetmeyeceğini ifade ederek, "Fayın oluşumunu ve oluşumunu etkileyen kriterleri de bilmek gerekir. Ay çekimi de bu kriterlerden bir tanesidir" dedi.

Günün Önemli Haberleri