Bütün partiler vitrin değiştirecek

Abone ol

Bu yıl neredeyse tüm partiler yenilenecek. Kongreler arka arkaya yapılacak. Vitrin yenileyip imaj tazeleyecekler.. Ve yeni partiler sahneye çıkacak..



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
29 Mart seçimleri sonrasında gözler partilere çevrildi. İktidar partisi AKP de muhalefet partileri de seçim sonuçlarını değerlendirirken, vitrin değişikliğlini de gündeme getirdiler. Hemen tüm partilerin bu yıl içinde kongresi var. İktidar ve muhalefet 2009 ‘da kadrolarını yenileyecek.

AKP ÜÇ YERDE REVİZYONDA
İktidar partisi seçimde yitirdiği oyların muhasebesini yaparken, kabine, parti ve Meclis yönetiminde vitrin değişikliğine gitmeyi planladı. Sonbahar’da yapılacak kongre öncesinde değişimi tetikleyecek olan kabine değişikliği olacak. Başbakanın da değişim yaşanacağına ilişkin verdiği işaretler partiyi hareketlendirdi. Bugün yarın kabine değişikliğinin gerçekleşmesi bekleniyor.

Kabine değişikliğinin arkasından partinin TBMM’deki kadrolarında da değişiklik yaşanması kaçınılmaz olacak. Grup Başkanvekillikleri, komisyon başkan ve üyeliklerinde de değişiklik gündeme gelecek. Asıl geniş vitrin düzenlemesinin partide olacağı da öğrenildi. Sonbahar’da yapılacak kongrede; parti yönetimi sil baştan yazılacak. Bir çok isim kongrede yapılacak listeler sonucunda yönetim dışında kalacak ve bir çok yeni isim MKYK ve MYK üyesi olarak siyaset sahnesinde yerini alacak. AKP’de vitrin değişikliğinin tümünde Erdoğan belirleyici olacak.

CHP YENİLENECEK
Ana muhalefet partisinin de bu yıl kongresi var. Seçim sonuçlarını değerlendirmeye alan CHP lideri Deniz Baykal ve kurmayları bir yenilenmeye gidilmesi kararı aldı. Özellikle İstanbul’da partinin oyunu yükselten Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin’in tetiklediği değişim istekleri; kongreye kadar şekillenecek. Baykal da değişim istiyor. Bu nedenle kongrede yepyeni bir liste ve kongre sonrası parti yönetiminde yeni isimlerin yer alması bekleniyor. Eski tüfek kabul edilen ve süreç içinde yıpranan bir çok ismin yönetim dışında kalması bekleniyor. Partinin sonbahar kongresinde yalnızca kadrolar değil, 29 Mart seçimlerinde oy arttıran yeni politikaların da vitrine yerleştirilmesi sağlanacak.

MHP’DE DE YENİLENME
MHP’nin de kongre günleri yaklaştı. Daha şimdiden kongre çalışmaları da başladı. Tüzük gereği Devlet Bahçeli’nin genel başkan adayı olamayacağına dönük Koray Aydın’ın açıklaması ile kamuoyu gündemine de taşınan MHP kongresinde; Devlet Bahçeli’nin yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, kadrolarda yenilenmenin de yaşanması kaçınılmaz olacak. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin uzun süredir sürdürdüğü mutedil yönetim ve ‘sert MHP’li’ lerin yönetimden uzak tutulması politikasını koruması bekleniyor. MHP kongresi ile 2009’da yenilenip, yoluna devam edecek. Ancak MHP’de; AKP ve CHP kadar geniş bir kadro değişikliği beklenmiyor.

ECEVİT’İN KOLTUĞU
DSP seçim sonrasında ilk deprem yaşayan parti oldu. Yerel seçimlerde CHP’li adayları ve özellikle İstanbul CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledikleri için 5 Ecevitçi milletvekilinin ihraç istemli Disipline sevk edilmesi değişimi tetikleyen unsur oldu.

Rahşan Ecevit’in Genel Başkan Zeki Sezer’e karşı çıkışı, ihracı istenen milletvekillerinin itirazları, Sezer’in başlattığı operasyonu yapacak yeterli desteği ve gücü olmadığını ortaya koydu. Özellikle kasadaki paranın miktarı ile başlayan tartışma Sezer’in istifa kararı alması ve partinin kongreye götürülmesi ile sonuçlandı. DSP, en yakın tarihte liderini ve yönetimini yenileyecek parti olacak.

Genel Başkanlığı bırakacağını açıklayan Sezer’in yerine Yılmaz Büyükerşen, Mustafa Sarıgül, Tayyibe Gülek Domaç ve Tayfun İçli’nin adı geçiyor. Ancak Sarıgül’e yeterli destek görülmüyor. Tayfun İçli ise adaylığını şimdiden açıkladı ve kadrolara hakim gibi görülüyor.

BBP’DE ZORUNLU DEĞİŞİKLİK
Liderini elim bir kazada yitiren BBP’de ise zorunlu değişiklik yaşanacak. BBP, tüzük hükümleri gereği kongre yaparak hem yeni genel başkanını hem de yönetim kadrosunu yenileyecek.

DP’DE SOYLU DEĞİŞİM
Değişim için ilk harekete geçen Demokrat Parti oldu. Genel başkan Süleyman Soylu, yerel seçimlerde istediği oy oranını tutturamayınca, daha önce verdiği sözü tutmak için koltuğundan ayrılma ve partiyi kongreye götürme kararı verdi. Bu partinin olağanüstü kongresinde, yalnızca lider değil yeni seçilecek liderin kadroları da iş başına gelecek ve parti vitrinini yenileyecek.

DP’de ilk akla gelen isim Tansu Çiller. Çiller’i ikna etmek için eski tüfekler harekete geçti. Ancak çiller henüz bir karar açıklamadı. Öte yandan Mehmet Ali Bayar, adaylık kampanyasını başlattı.

SP’DE HOCALI YENİLENME
Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile 29 Mart seçimlerinde oy arttıran ve dikkatleri üzerine çeken Saadet Partisi’nde; Necmettin Erbakan’ın aktif siyaset yapmasının önündeki yasal engellerin kalkmasıyla yeni bir yapılanma şart olacak. Erbakan’ın yeniden partide yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor. Ancak, varlığı ile kadroları harekete geçiren Erbakan, resmi sıfatı olmasa da SP’yi yenilenme ve kadro genişliği sağlama anlamında harekete geçiren isim olarak daha aktif bir rol oynayacak.

VE YENİ VİTRİNLER
Partiler 2011 genel seçimleri öncesinde lider, vitrin ve politika değişikliğine giderken; siyaset sahnesine yeni aktörler yeni vitrinleri ile çıkmaya hazırlanıyor. Abdüllatif Şener’in kısa bir süre içinde parti kuruluşunu gerçekleştireceği ve kadroları ile AKP’ye alternatif bir parti ile siyaset sahnesinde yerini alacağı kesin gibi.

Bir başka girişim de Mesut Yılmaz’ın ‘Japon Modeli.’ Meral Gezgin Eriş ve Süheyl Batum gibi isimlerin genel başkanlığında eş başkanlık modeli ile çalışması düşünülen yeni partinin kuruluşu için gün sayıldığı ileri sürülüyor. Çalışmalar gizli yürütülse de şimdiden bu partinin ANAP ile birleşmesi hatta DP’nin de bu oluşuma katılması gibi senaryolar üretilmeye başlandı.

Günün Önemli Haberleri