Bütçe açığına endişe edilmesin
Abone olMaliye Bakanı Kemal Unakıtan bütçe açığındaki artış ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Ocak-Şubat'ta bütçe açığındaki artış kimseyi endişelendirmesin. Mühim olan sene sonundaki hedefleri yakalamaktır. Hedefleri yakalayacağımızdan eminim'' dedi.
Amrosetti Forumu nedeniyle İtalya'da bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Como kentine bağlı Cernobbio beldesindeki Villa D'Este otelinde gerçekleştirilen toplantının bugün öğle saatlerinde sona ermesinin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Unakıtan, ''Bütçe açığında Mart ayında bir düşüş bekliyor musunuz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti: ''Evet, Mart ayında düşüş bekliyorum. Belki bir fazlalık da söz konusu olacak. Bu konularda hemen sabırsızca yorumlar yapanlar var. Oysa önemli olan, bütçe ödeneklerinin dışında bir masraf ya da giderimizin olup olmadığıdır. Bizim, ödenekler dışında herhangi bir giderimiz yok. Mali disipline uyuyoruz.
Dolayısıyla aylık ya da mevsimsel veriler kimseyi korkutmasın. Bu sene de geçmiş yıllarda olduğu gibi, mali disipline uyan bir bütçe performansı göstereceğiz.''
Maliye Bakanı Unakıtan, IMF'nin 6. Gözden Geçirme çalışmaları çerçevesinde Türkiye'de 3,8 milyar YTL'lik ek tedbiri almanın kendileri açısından bir sorun olmayacağını da söyledi. Unakıtan, ''IMF'nin istediği bu ek tedbir konusunda planınız nedir? Zam mı yapacaksınız?'' sorusunu, ''IMF'nin istediği 3,8 milyar YTL'lik ek tedbir için herhangi bir zam yapmayacağız. Bizim bütçe büyüklüklerimiz, 205 milyar YTL'dir. Onun içerisinde 3,8 milyar YTL'lik tasarruf için geçici bir önlem almak gayet kolay'' yanıtını verdi.
Unakıtan, bu tür blokaj tedbirlerin normal karşılanması gerektiğine de
dikkat çekerek, şöyle konuştu: ''Bu her sene yaptığımız bir konudur. Ama bu sene, bunu biraz daha abarttılar. Muhtemelen, fazla gündem bulamadılar. Ama abartmış olsalar da bu gayet normal bir durum. Bunlar bütçenin gidişatı çerçevesinde, her sene yapılan blokaj tedbirlerdir. O bakımdan bunları normal karşılayıp abartmamak lazım.''
-''GALATA PORT YİNE ÖZELLEŞTİRMEYE ÇIKARILACAK''-
Maliye Bakanı Unakıtan, özelleştirme çalışmaları çerçevesinde Galata Port
konusunda ise teknik prosedürün bir an önce tamamlanmasını arzulandığını
belirtti.
''Galata Port, konuya ilişkin teknik çalışmalar bitince, yine özelleştirmeye
çıkarılacak'' diyen Unakıtan, bu konudaki halihazırdaki süreç konusunda ise şöyle konuştu:
''Galata Port konusundaki çalışmalar sürüyor. Anıtlar kurulunun bazı
istekleri oluyor. Belediyeyle, tabii imar durumuyla çalışmalar oluyor.
Dolayısıyla teknik çalışmalar diyebileceğimiz bu tür şeyler, biraz zaman alıyor.
Bu çalışmaların bir an önce tamamlanmasını ben de istiyorum. Ama bu işlerin belirli bir prosedürü var ve de bu prosedüre uymak mecburiyetindeyiz.
Özelleştirmedeki arkadaşlarımız, hassas bir şekilde bu çalışmaları yakinen takip ediyorlar.''
-TÜRKİYE GÜNDEMDE OLMASI GERKEN BİR ÜLKE
Maliye Bakanı Unakıtan, Ambrosetti Forumu sırasındaki temasları konusunda da bilgi verdi. Toplantıda dün yaptığı konuşmanın büyük ilgi gördüğüne işaret eden Unakıtan, ''Ambrosetti Forumu'nda Çin'den ABD'ye kadar uzanan, önemli şahsiyetlerden oluşan pek çok katılımcı vardı. Katılımcılardan olumlu tepkiler aldık. Türkiye, fevkalade önemli, konuşulması ve gündemde olması gereken bir ülke olarak görülüyor'' dedi.
Unakıtan, toplantı sırasında bazı İtalyan iş adamlarının kendisine
Türkiye'ye yatırım yapmak istediklerini ifade ettiklerini belirterek, şöyle
konuştu:
''Bu tür toplantılar, yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Nitekim dün benim
konuşmamın ardından birkaç yatırımcı benimle görüşerek, Türkiye'de yatırım yapmayı arzuladıklarını, ülkemize gelmek istediklerini söylediler. Bana da
kendilerine yardımcı olup olmayacağımı sordular. Ben de kendilerine, 'Kapımız tabii ki açık. Biz zaten buralara, sizleri davet için geliyoruz' dedim. Bundan büyük memnuniyet duydular.''
Maliye Bakanı Unakıtan, bugün akşam saatlerinde Como'dan Milano'ya geçerek, hava yoluyla yurda dönecek.