Bütçe 22 yıl sonra fazla verdi

Abone ol

Merkezi Yönetim Bütçesi, yılın ilk yarısı itibarıyle 1984'den bu yana ilk defa fazla verdi.

Maliye Bakanlığı, Kamu mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca, Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu'nun ilkini açıkladı.

Rapora göre, 2006 yılının ilk yarısı, bütçe dengesi ve faiz dışı fazla performansın açısından, son yıllarda kaydedilen başarının artarak devam ettiği bir dönem oldu.

İlk 6 aylık dönem itibarıyle Türkiye, 1984 yılından bu yana ilk defa bütçe fazlası verirken, faiz dışı fazla açısından da geçen yıla göre daha iyi bir performans sergilendi.

Haziran sonu itibarıyle, 32 milyar 264 milyon YTL olarak belirlenen 2006 yılı faiz dışı fazla hedefinin yüzde 78,4'üne ulaşıldı.

Ocak-Haziran döneminde, merkezi yönetim bütçe giderleri, geçen yıla göre yüzde 14,8, faiz hariç giderler ise yüzde 23,2 oranında artış gösterdi.

Faiz giderlerinde, son yıllarda görülen düşüş, bu yılın ilk 6 aylık döneminde de devam etti. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2,3'lük gerilemeyle 22 milyar 876 milyon YTL tutarında faiz ödemesi yapıldı.

Sosyal güvenlik kurumlarına transferler, geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artış göstererek, 12 milyar 931 milyon YTL olarak gerçekleşti ve Sosyal güvenlik kurumları için bütçeye konulan ödeneklerin yüzde 55,5'lik bölümü bu dönem kullanıldı.

Yılın ilk yarısında, tarım kesimine de 2 milyar 504 milyon YTL destekleme ödemesi yapıldı.

Fonksiyonel sınıflandırmaya göre de, bütçe giderlerinde en büyük kalemi genel kamu hizmetleri meydana getirdi.

Rapora göre merkezi yönetim bütçe gelirleri de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,8 oranında artış göstererek, 84 milyar 21 milyon YTL oldu. Böylece bütçe gelirlerinde de yıl sonu hedefinin yüzde 52,4'üne, 6 aylık dönemde ulaşıldı.

Haziran sonu itibarıyle, gelir gerçekleşmeleri içinde 2005 yılında yüzde 79,5 olan vergi gelirlerinin payı bu dönemde yüzde 78,6 olarak tespit edilirken, vergi dışı gelirlerin payı yüzde 18,4'den yüzde 20,4'e yükseldi.

Bu dönemde vergi gelirlerinin faiz giderlerini karşılama oranındaki iyileşme de devam etti.

Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu'nda il bazındaki bütçe gelir ve giderleri de irdelendi.

Rapora göre, yılın ilk yarısında gelirlerin giderleri karşılama oranı açısından Kocaeli yüzde 1,626 ile ilk sırada yer aldı. Bu ilimizi yüzde 1,045 ile İstanbul, yüzde 441 ile İzmir izledi.

Gelirlerinin, giderlerini karşılama oranı en düşük il yüzde 7,5 ile Hakkari oldu.

Ocak-Haziran döneminde, en çok gelir tahsilatı 31 milyar 502 milyon YTL ile İstanbul'da yapıldı. Ankara 11 milyar 170 milyon YTL, Kocaeli 9 milyar 167 milyon YTL ile İstanbul'un ardında sıralandı.

Bayburt da, 9,1 milyon YTL ile ilk yarının en az gelir tahsilatı yapılan ili oldu. Bu dönemde en az gider de 39,4 milyon YTL ile Bayburt'a yapıldı.

Günün Önemli Haberleri