Bush Bilal Erdoğan'ı övdü

Abone ol

Anti-Amerikan aleyhtarlılığının yüzde seksenlere vardığı ile sürülen kamuoyuna karşın devletin zirvesi Brüksel'de ABD Başkanı Bush ile samimi bir sohbette bulundu.

Değişik sesler ilişkimizi bozmaz

Brüksel’deki NATO zirvesinde dün Bush ve Erdoğan, ayaküstü sohbet ederken aralarına İngiltere Başbakanı Tony Blair de katıldı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’de ABD’ye sempati veya antipati olabileceğini, ancak bunların iki ülke arasındaki ilişkiyi bozamayacağını söyledi. Erdoğan, ‘Değişik sesler stratejik ortaklığımızı etkilemez’ dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi sonrasında yaptığı basın toplantısında ABD ile yumuşama sinyalleri verdi ve ‘Değişik sesler, stratejik ortaklığımızı etkilemez’ dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye’de ABD’ye yönelik sempati ya da antipati görüşleri olabileceğini, bunun ilişkileri etkilememesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, gerek görsel, gerekse de yazılı basında ilişkilerin olumsuz olduğuna yönelik haberler yerine stratejik ortaklığın öneminin vurgulanmasını istediğini belirtti. Erdoğan, ‘Bizim ilişkilerimizi olumsuz zemine getirecek hiçbir gayretimiz olamaz’ dedi. Başbakan, Türkiye’nin dostlarının adetini çoğaltma gayreti içinde olması gerektiğini kaydetti.

ANKARA PROTOKOLÜ

Erdoğan, NATO, AB bünyesinde oluşan Kıbrıs kriziyle ilgili olarak liderlerle ikili görüşmelerinde herhangi bir soru gelmediğini belirtti. Ancak Türkiye’nin müzakereye kadar Ankara protokolünü imzalaması yönündeki AB beklentilerini karşılamak için Ankara’nın çalışma içinde olduğunu söyledi. Bu konunun dün sabah İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yaptığı görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

‘Türkiye olarak her zaman Kıbrıs konusunda olumlu yaklaştık. Çözüm arayışı gayreti içindeyiz, çözümsüzlüğü kabul etmiyoruz. Bizim için en ideali, bunun BM çerçevesinde olması. Böylelikle adil ve kalıcı neticeyi iki taraf da yakalamış olacaktır.’

IRAK İÇİN 100 BİN EURO

Erdoğan, Türkiye’nin, NATO’nun Irak Emanet Fonu’na 100 bin Euro aktaracağını ve Iraklı güvenlik birimlerinin eğitimi için tesislerini açmayı sürdüreceğini bildirdi. Erdoğan, zirvede devlet ve hükümet başkanlarının üzerinde ısrarla durdukları ve paylaştıkları konuların ağırlıklı olarak ‘NATO-AB ilişkileri’, ‘Afganistan’, ‘Irak’, ‘Ortadoğu’daki gelişmeler’, ’Akdeniz Diyaloğu’ ve ‘İstanbul İnisiyatifi’ gibi dosyalardan oluştuğunu bildirdi.

ÜÇ ÜLKE PROJESİ

Bu arada NATO zirvesinde Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye arasında ortak proje kararı alındı. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Pasy, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’ın toprağının bulunduğu Kavak Adası’nda sınır vilayetleri ve mahalli idarecilerle sosyo-kültürel ve turizm projesi oluşturulmasını teklif etti. Üç ülkeyi buluşturan bu adanın barış adası haline getirilmesi teklifi hem Yunanistan, hem de Türkiye tarafından olumlu karşılandı. Abdullah Gül, bu adacığın üç ülkenin ortak adası olduğunu belirterek, Basy’nin bu teklifini kabul ettiklerini kaydetti.

Bilal babası gibi aklı başında ve yakışıklı

BRÜKSEL’de düzenlenen NATO zirvesi sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasında son derece esprili ayaküstü bir sohbet geçti. Bush ile Erdoğan arasında başlayan sohbete İngiltere Başbakanı Tony Blair de katıldı. Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal üzerine dönen sohbette Bush ile Erdoğan ve aralarına katılan Blair arasında, Egemen Bağış’ın tercümesiyle şu diyalog geçti:

Bush: Oğlunuz halen Amerika’da çalışıyor mu?

Erdoğan: Evet çalışıyor.

Bush: Evine ekmek getirebilecek kadar kazanıyor mu?

Erdoğan: Evet kazanıyor.

Blair: Oğlunuz ABD’de mi çalışıyor?

Erdoğan: Evet ABD’de çalışıyor.

Blair: Nerede çalışıyor?

Erdoğan: Dünya Bankası’nda.

Bush (Gülerek): Bu nedenle Amerika’da faizler düştü. Erdoğan’ın oğlu son derece aklı başında ve yakışıklı bir çocuk.

Blair: Yani babası gibi.

Bush: Evet aynı babası gibi.

HÜRRİYET
bus
Günün Önemli Haberleri