Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır zor mu?
Abone olBurun estetiği mi yaptırma istiyorsunuz? Burun esteğiyle ilgili merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Güzelliğin temel taşıdır güzel bir burun.
Ve kadın, erkek herkesin en büyük hayalidir güzel bir buruna sahip olmak. Üstelik dünyada en sık yaptırılan estetik ameliyatı türlerinin başında gelir. Burun estetiği yaptırmak isteyenlerin merak ettiği soruları Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Fatih Dağdelen’e sorduk.
Burun estetiğinde hangi teknik seçilmelidir?
Ameliyatta hangi tekniğin uygulanacağı hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Bu nedenle cerrahların sürekli tek bir teknik kullanarak burun estetiği ameliyatlarını gerçekleştirmesi pek mümkün değildir. Burun estetiği ameliyatlarında hastanın burnunun düzeltilmesi için ne gerekiyorsa ve hangi tekniğe ihtiyaç varsa ameliyat ona uygun şekilde düzenlenir. Burun estetiğindeki asıl önemli konu hangi tekniğin uygulandığı değil, sonucun nasıl olacağıdır. Tüm rinoplasti ameliyatlarının ana amacı hastayı sağlıklı ve mutlu olacağı bir sonuca ulaşmasını sağlamaktır.
Burun estetiği tekniklerine gelince, ameliyat farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Genellikle kapalı ve açık ameliyat teknikleri yaygın olarak kullanılır.
Kapalı teknik, burnun altında herhangi bir kesi olmadan içeriden, içerideki kanatlardan girilerek yapılan bir ameliyattır. Eğer burnun uç kısmında düzeltilmesi gereken bir sorun yok ise, yani hastanın burnu kapalı ameliyat tekniğine uygun ise bu yöntem ile ameliyat gerçekleştirilebili.
Açık teknik ise daha çok burun ucunda problem olan veya daha önce burun ameliyatı olmuş hastalar için daha uygun bir yöntemdir. Açık teknik genellikle daha simetrik ve iç kısmı görerek çalışılması gereken burunlarda cerrahlar tarafından tercih edilir. Bu yöntemdeki kesi ise burnun alt kısmındaki deride belli belirsiz küçük bir iz kalır. Hatta zaman geçtikçe daha da belirsiz bir hal alır.
Burun estetiğiyle hangi sorunlar düzeltilebilir?
Burun estetiği ameliyatları ile istenirse burun tamamen değiştirilebilir. Burun estetiği ameliyatı burun kemerleri, aşırı uzunluk ya da kısalık, genişlik ya da darlık, burun delikleri daraltma/genişletme, burun delikleri simetrisi, burun düşüklüğü ya da aşırı kalkıklığı gibi estetik sorunlar giderilebilirken beraberinde nefes alma güçlüğüne neden olan sorunlar da giderilir.
Peki, ameliyat nasıl yapılır?
Burun estetiği ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılsa da lokal anesteziyle de yapılabilir. Genel anestezi altındaki hasta uyuduğu için ameliyat sırasında herhangi bir şey hissetmez. Lokal anestezi altında ise hasta uyanık olur, fakat yine herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez. Ameliyattan sonra buruna tampon uygulanmadığı için rahat nefes alınır. Ameliyattan sonra ilk 2-3 gün hafif bir ödem oluşabilir. İlk hafta burnun üzerine ince bir bant yapıştırılır. Burun ameliyatından bir hafta sonra günlük yaşama devam edilebilir.
Burun ameliyatı sonrası zor mu geçer?
Ameliyat sonrası süreç burnun ihtiyacına göre seçilen tekniğe göre değişiklik gösterir. Açık ya da kapalı her iki tekniğin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Kapalı burun ameliyatı tekniğinin avantajları daha hızlı iyileşme, daha az şişmesi ve daha az kanaması sayılabilir. Dezavantajı ise tam anlamıyla görünür bir operasyon olmadığı için ufak hatalar açık olması ve burun ucuna yaklaşılamamasını sayabiliriz. Açık tekniğin avantajları daha simetrik ve daha detaylı bir çalışma imkanı tanımasıdır. Dezavantajı ise ödemlerin biraz daha geç iyileşmesidir.
Burun ameliyatından sonra 4 ila 6 ay gözlük kullanılmaması tavsiye edilir. Egzersiz ve sporda ise ilk 1 ay yürüyüş gibi hafif egzersizler yapabilir, ağır sporlar için doktorunuzun belirleyeceği proğrama uymanız gereklidir.
Burun estetiği ameliyatından bir hafta sonra burun hemen şeklini belli eder ama tam bir şekillenme ve iyileşme için yaklaşık 1 yıl beklenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.