Bursa'yı kırıp geçirdi! İtalya'dan gelen katil gal arısı neyin nesi!

Abone ol

BURSA katill arılar şoku yaşıyor. İtalya'dan gemiyle Türkiye'ye gelen katil arılar ağaçları yok ediyor. Şu ana kadar 20 bin ağacı kurutan katil arılar kestane ağaçlarını katletti.

İtalya'dan gemilerle Türkiye'ye gelen ve Uludağ'da 100 bin ağaçtan 20 bin tanesini kurutan katil arılar yüzünden Bursa'da kestane hasadı sıkıntılı başladı.

Üreticiler rekoltenin düştüğünü kaydederken, bunun da fiyatlara yansıyacağını, ayrıca Uludağ'da kestane bahçelerine giren kaçak toplayıcılarla başlarının dertte olduğunu kaydettiler.

20 BİN KESTANE AĞACINI YOK ETTİLER

Uludağ'da 3 yıl içinde 20 bin kestane ağacı katil arılar yüzünden kurudu. Kestane fiyatları ise her geçen yıl artarak yükselmeye devam ediyor. Bu yıl Uludağ eteklerinde kestane hasadına başlayan üreticiler tedbir alınmazsa yılda 50 kilometre alana yayılan katil arıların, önümüzdeki kısa süre içinde Türkiye'de kestane ağacı bırakmayacağını ifade ettiler.

GEMİLERLE İTALYA'DAN GELDİLER
Fidyekızık Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Gültekin, “İlk olarak gemilerle İtalya'dan Yalova'ya gelen Gal arısı Uludağ'daki kestane ağaçlarına da ulaşarak büyük zarar verdi. Bu yıl kestane fiyatları Gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesinden dolayı arttı. Fiyatlar 7 ila 10 lira arasında olacak. Geçen sene en fazla 8 liradan satılıyordu. 20 yaşında bir kestane ağacından 80 kilo kestane hasadı yapmaktayız” diye konuştu. 

GAL ARISI NEDİR ? : 3 mm uzunluğunda, vücudu siyah renkli, bacakları, antenlerin skapus ve pedicel kısımları ve mandibulaları ise sarımsı kahverengidir. Dişinin ömür uzunluğu yaklaşık 10 gündür.
Dişi yumurtalarını haziran ve temmuz aylarında sürgünlerdeki tomurcukların içine bırakır. Yumurtalar 30
- 40 günde açılır. Yumurtadan çıkan birinci dönem larvalar gelecek sezona kadar kışı burada durgun dönemde geçirmektedir.

KESTANELERİ YOK EDİYORLAR

Kestane gal arısı, kestane ağaçlarının yeni sürgünlerinde gal oluşmasına neden olmaktadır. Gal oluşumu ile sürgünlerin büyümesi
ve çiçeklenmesi engellenmektedir. Bitkide oluşan gelişme geriliği nedeniyle meyve üretiminde %50-70 arasında verim kayıpları
meydana gelmektedir.


Erginler yaz ayları başında görülmeye başlar, çıkış yapan dişi
gal arıları yumurtalarını tomurcukların içine bırakırlar. Bu
nedenle bitkilerin dışardan kontrolü ile zararlının belirlenmesi zordur.

Günün Önemli Haberleri